Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Ухвала КЦС ВП від 12.03.2019 року у справі №757/32917/17-ц

Ухвала КЦС ВП від 12.03.2019 року у справі №757/32917/17-ц

21.10.2020
Автор:
Переглядів : 138

Постанова

Іменем України

07 травня 2020 року

м. Київ

справа № 757/32917/17-ц

провадження № 61-4421св19

Верховний Суд у складі колегії суддів Другої судової палати Касаційного цивільного суду: Червинської М. Є., Бурлакова С. Ю., Коротуна В. М.,

учасники справи:

позивач - ОСОБА_1 ,

відповідачі: товариство з обмеженою відповідальністю «ЗН УА», ОСОБА_1 , ОСОБА_2

розглянув у попередньому судовому засіданні у порядку письмового провадження касаційну скаргу ОСОБА_1 , подану представником - адвокатом Чистяковою Наталією Олександрівною, на рішення Печерського районного суду м. Києва в складі судді Остапчук Т. В. від 26 вересня 2018 року та постанову Київського апеляційного суду в складі колегії суддів: Стрижеуса А. М., Поливач Л. Д., Шкоріної О. І. від 30 січня 2019 року,

ВСТАНОВИВ:

1. Описова частина

Короткий зміст позовних вимог

У червні 2017 року ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до відповідачів, у якому просив визнати недостовірною та такою, що порушує честь, гідність та ділову репутацію ОСОБА_1 інформацію, поширену ОСОБА_1 09 липня 2016 року у інформаційно-аналітичному тижневику « Дзеркало тижня. Україна » НОМЕР_1 за ІНФОРМАЦІЯ_1 у розділі «Енергоринок» у статті з назвою « ІНФОРМАЦІЯ_2: «мої матеріальні та грошові ресурси розтаскав мій близький друг, з яким ми були знайомі з першого класу початкової школи, він же - управляючий моїми справами ОСОБА_1 . Фактично він привласнив мою власність». Зобов`язати ОСОБА_1 протягом семи днів з дня набрання рішенням суду законної сили спростувати поширену недостовірну інформацію, зазначену вище в резолютивній частині рішення, шляхом направлення до редакції інформаційно-аналітичного тижневика «Дзеркало тижня. Україна » (м. Київ, вул. Московська, будинок 19/1, літера А) повідомлення наступного змісту: «Надана мною в інтерв`ю інформаційно-аналітичному тижневику « Дзеркало тижня . Україна» 09 липня 2016 року інформація про те, що моїх матеріальні та грошові ресурси розтаскав мій близький друг, з яким ми знайомі з першого класу початкової школи, він же - управляючий моїми справами ОСОБА_1 . Фактично він привласнив мою власність - є недостовірною», з подальшою публікацією цього повідомлення в найближчому черговому випуску інформаційно-аналітичного тижневика « Дзеркало тижня. Україна » від власного імені та за власні кошти. Зобов`язати товариство з обмеженою відповідальністю «ЗН УА» (далі - ТОВ «ЗН УА») протягом семи днів з дня набрання судовим рішенням законної сили розмістити у найближчому черговому випуску інформаційно-аналітичного тижневика « Дзеркало тижня Україна » спростування інформації у розділі «Енергоринок», а за відсутності наразі розділу з такою назвою - у будь-якому іншому розділі газети, спростування наступного змісту: «Поширена ОСОБА_1 09 липня 2016 року у інформаційно-аналітичному тижневику « Дзеркало тижня. Укрїна» НОМЕР_1 за ІНФОРМАЦІЯ_1 у розділі «Енергоринок» у статті під назвою « ІНФОРМАЦІЯ_2» інформація «мої матеріальні та грошові ресурси розтаскав мій близький друг, з яким ми знайомі з першого класу початкової школи, він же - управляючий моїми справами ОСОБА_1 фактично він привласнив мою власність» - є недостовірною.

Короткий зміст рішення суду першої інстанції

Рішенням Печерського районного суду м. Києва від 26 вересня 2018 року в задоволенні позову відмовлено.

Рішення суду першої інстанції мотивовано тим, що висловлена інформація, а саме уривок інформації окремо з тексту, яку просить спростувати позивач, є власною думкою відповідача ОСОБА_1 та оцінкою дій позивача, а відтак є оціночним судження.

Короткий зміст постанови суду апеляційної інстанції

Постановою Київського апеляційного суду від 30 січня 2019 року апеляційну скаргу ОСОБА_1 залишено без задоволення. Рішення Печерського районного суду м. Києва від 26 вересня 2018 року залишено без змін.

Апеляційний суд, погоджуючись з висновками місцевого суду про відмову в позові, зазначив, що висновки суду першої інстанції відповідають обставинам справи та положенням матеріального закону, судом надано належну оцінку всім наданим матеріалам.

Аргументи учасників справи

Узагальнені доводи касаційної скарги

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст