Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова КЦС ВП від 06.11.2023 року у справі №645/4658/20

Постанова КЦС ВП від 06.11.2023 року у справі №645/4658/20

06.11.2023
Автор:
Переглядів : 47






ПОСТАНОВА


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ



06 листопада 2023 року


м. Київ



справа № 645/4658/20


провадження № 61-10511св22



Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду: Гулейкова І. Ю. (суддя-доповідач), Погрібного С. О., Ступак О. В.,



учасники справи:


позивачка - ОСОБА_1 ,


відповідач - Комунальне некомерційне підприємство «Міський перинатальний центр» Харківської міської ради,


треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору: ОСОБА_2 , Первинна профспілкова організація Комунального некомерційного підприємства «Міський перинатальний центр» Харківської міської ради,



розглянув у попередньому судовому засіданні у порядку письмового провадження касаційну скаргу Комунального некомерційного підприємства «Міський перинатальний центр» Харківської міської радина рішення Фрунзенського районного суду м. Харкова від 23 липня 2021 року у складі судді Бабкової Т. В. та постанову Полтавського апеляційного суду від 20 вересня 2022 року у складі колегії суддів: Пилипчук Л. І., Дорош А. І., Дряниці Ю. В.,


ВСТАНОВИВ:


Короткий зміст позовних вимог і рішень судів


У серпні 2020 року ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом до Комунального некомерційного підприємства «Міський перинатальний центр» Харківської міської ради (далі - КНП «Міський перинатальний центр»), треті особі, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору: ОСОБА_2 , Первинна профспілкова організація Комунального некомерційного підприємства «Міський перинатальний центр» Харківської міської ради (далі - Первинна профспілкова організація КНП «Міський перинатальний центр»), про поновлення на роботі, стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу, відшкодування моральної шкоди.


Позовні вимоги обґрунтовувала тим, що з вересня 2009 року перебувала з відповідачем у трудових відносинах на різних посадах.


Наказом головного лікаря КНП «Міський перинатальний центр» від 30 червня 2009 року № 250А-К її призначено на посаду головної акушерки стаціонару з 01 липня 2009 року.


Наказом головного лікаря КНП «Міський перинатальний центр» від 13 липня 2020 року № 367-К її звільнено з роботи на підставі пункту 1 частини першої статті 41 Кодексу законів про працю України (далі - КЗпП України), у зв`язку із втратою довір`я через порушення правил обліку матеріальних цінностей, що завдало збитків закладу.


Позивачка вказувала на незаконність звільнення, оскільки посада акушерки стаціонару не передбачає можливості укладання договору про повну матеріальну відповідальність і до її посадових обов`язків не входить обслуговування (прийняття, збереження, транспортування, розподіл) матеріальних/товарних цінностей, а отже й відповідальність за порушення правил їх обліку.


КНП «Міський перинатальний центр»не встановило її винних дій, а лише констатувало порушення правил обліку матеріальних цінностей без урахування дійсних обставини, за яких було завдано збитків відповідачу.


Вирішуючи питання про її звільнення відповідач не врахував, що вона понад п`ятнадцять років добросовісно працювала та виконувала належно свої трудові обов`язки, дисциплінарних стягнень не мала.


Такі протиправні дії роботодавця завдали їй моральної шкоди, оскільки вона була змушена докладати зусиль для пошуку засобів для існування, нової роботи, а також захисту прав в судовому порядку.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст