Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова КЦС ВП від 06.09.2023 року у справі №317/4188/21

Постанова КЦС ВП від 06.09.2023 року у справі №317/4188/21

06.09.2023
Автор:
Переглядів : 39

Постанова

Іменем України

06 вересня 2023 року

м. Київ

справа № 317/4188/21

провадження № 61-6560св23

Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду:

головуючого - Синельникова Є. В.,

суддів: Білоконь О. В. (суддя-доповідач), Осіяна О. М., Сакари Н. Ю., Шиповича В. В.,

учасники справи:

позивач - ОСОБА_1 ,

відповідач - акціонерне товариство «Українська залізниця» в особі структурного підрозділу «Запорізька дирекція залізничних перевезень» станція Запоріжжя 1 регіональної філії «Придніпровська залізниця»,

розглянув у порядку спрощеного позовного провадження касаційну скаргу акціонерного товариства «Українська залізниця» в особі регіональної філії «Придніпровська залізниця» акціонерного товариства «Українська залізниця» структурний підрозділ «Запорізька дирекція залізничних перевезень» станція Запоріжжя 1 на рішення Запорізького районного суду Запорізької області від 19 липня 2022 року в складі судді Ачкасова О. М. та постанову Запорізького апеляційного суду від 29 березня 2023 року в складі колегії суддів: Маловічко С. В., Гончар М. С., Подліянової Г. С.,

ВСТАНОВИВ:

Описова частина

Короткий зміст позовних вимог

У грудні 2021 року ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом до акціонерного товариства «Українська залізниця» в особі регіональної філії «Придніпровська залізниця» акціонерного товариства «Українська залізниця» структурний підрозділ «Запорізька дирекція залізничних перевезень» станція Запоріжжя 1 (далі - АТ «Українська залізниця») про скасування наказу про відсторонення від роботи, поновлення на роботі, стягнення середнього заробітку за час відсторонення.

В обґрунтування позову ОСОБА_1 зазначила, що з відповідачем знаходиться у трудових відносинах та працює на посаді оператора станційного технологічного центру оброблення поїзної інформації та перевізних документів станції Запоріжжя-1.

Наказом № 111/ОС від 10 грудня 2021 року її було відсторонено від роботи без збереження заробітної плати до дня фактичного щеплення проти COVID-19 або надання висновку лікаря щодо наявності протипоказань до проведення профілактичних щеплень проти COVID-19 (форми 028-1/о). Вважає цей наказ незаконним з тих підстав, що Законом України «Про захист населення від інфекційних хвороб» обов`язковість щеплення від COVID-19 не встановлена, а тому відсторонення з підстав, передбачених частиною другою статті 12 цього Закону є протиправним. Стаття 46 КЗпП України не передбачає таких підстав для відсторонення від роботи як відсутність щеплення від гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої вірусом SARS-CoV-2, на строк, доки не буде наданий відповідний сертифікат затвердженого зразка в електронній або паперовій формі або медичний висновок про наявність протипоказань до вакцинації проти COVID-19 затвердженого зразка, виданий закладом охорони здоров`я.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст