Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Ухвала КЦС ВП від 06.02.2019 року у справі №263/1468/17

Ухвала КЦС ВП від 06.02.2019 року у справі №263/1468/17

08.08.2020
Автор:
Переглядів : 231

Постанова

Іменем України

06 березня 2019 року

м. Київ

справа № 263/1468/17

провадження № 61-31540 св18

Верховний Суд у складі колегії суддів Другої судової палати Касаційного цивільного суду:

головуючого - Висоцької В. С.,

суддів: Лесько А. О., Мартєва С. Ю., Сімоненко В. М., Штелик С. П. (суддя-доповідач)

розглянув в порядку спрощеного позовного провадження касаційні скарги ОСОБА_1, яка діє в інтересах ОСОБА_2, на ухвалу Жовтневого районного суду м. Маріуполя Донецької області від 10 лютого 2017 року у складі судді Шевченко О. А., ухвалу апеляційного суду Донецької області від 15 березня 2017 року у складі суддів: Принцевської В. П., Биліни Т. І., Лопатіної М. Ю., та додаткове рішення апеляційного суду Донецької області від 05 квітня 2017 року у складі суддів: Принцевської В. П., Биліни Т. І., Лопатіної М. Ю.,

учасники справи:

заявник - ОСОБА_3,

заінтересовані особи: Центральний відділ державної виконавчої служби м. Маріуполя Головного територіального управління юстиції у Донецькій області, публічне акціонерне товариство «Дельта Банк»,

ІСТОРІЯ СПРАВИ

Короткий зміст позовних вимог

У лютому 2017 року ОСОБА_3 звернувся до суду із скаргою на дії державного виконавця, вобґрунтування якої зазначив, що 04 серпня 2014 року Жовтневий районний суд м. Маріуполя видав виконавчий лист №263/12438/13 про стягнення з нього на користь публічного акціонерного товариства «Дельта Банк» (далі - ПАТ «Дельта Банк») заборгованості у розмірі 11 190 грн 56 коп. На підставі вказаного виконавчого листа 12 вересня 2014 року Жовтневим відділом державної виконавчої служби Маріупольського управління юстиції відкрито виконавче провадження №44720675. 12 вересня 2014 року державним виконавцем винесено постанову про арешт майна боржника та оголошення заборони на його відчуження. 29 липня 2015 року вказане виконавче провадження закрито та винесено постанову про повернення виконавчого документу стягувачу у зв'язку з тим, що майно не виявлено протягом року з дня оголошення розшуку. Вказаний виконавчий лист разом з постановою про повернення виконавчого документу стягувачу від 29 липня 2015 року надіслано стягувачу ПАТ «Дельта Банк». При поверненні виконавчого документу стягувачу державний виконавець не зняв арешт з майна боржника. ПАТ «Дельта Банк» мав право пред'явити виконавчий лист до виконання протягом року з моменту винесення постанови про повернення виконавчого документа, тобто до 29 липня 2016 року. Постанова про повернення виконавчого документу стягувачу від 29 липня 2015 року оскаржена не була, тобто набрала законної сили. В строк до 29 липня 2016 року стягувач повторно не пред'явив виконавчий документ до примусового виконання. Таким чином, на теперішній час немає законних підстав для арешту майна боржника. Він звертався до відділу ДВС із заявою про зняття арешту з його майна, однак отримував відмови в задоволенні своїх вимог.

Короткий зміст рішення суду першої інстанції

Ухвалою Жовтневого районного суду м. Маріуполя Донецької області від 10 лютого 2017 року у задоволенні скарги відмовлено.

Ухвала суду мотивована тим, що згідно статті 60 Закону України «Про виконавче провадження» з майна боржника може бути знято арешт за постановою начальника відповідного відділу державної виконавчої служби, якому безпосередньо підпорядкований державний виконавець, якщо виявлено порушення порядку накладення арешту, встановленого цим Законом. Копія постанови начальника відділу державної виконавчої служби про зняття арешту з майна боржника не пізніше наступного дня після її винесення надсилається сторонам та відповідному органу (установі) для зняття арешту. У разі наявності письмового висновку експерта, суб'єкта оціночної діяльності - суб'єкта господарювання щодо неможливості чи недоцільності реалізації арештованого майна боржника у зв'язку із значним ступенем його зносу, пошкодженням або в разі якщо витрати, пов'язані із зверненням на таке майно стягнення, перевищують грошову суму, за яку воно може бути реалізовано, арешт з майна боржника може бути знято за постановою державного виконавця, що затверджується начальником відділу, якому він безпосередньо підпорядкований. Копії постанови державного виконавця про зняття арешту з майна надсилаються не пізніше наступного робочого дня після її винесення сторонам та відповідному органу (установі) для зняття арешту. Станом на 09 лютого 2017 року ОСОБА_1, яка діє від імені ОСОБА_2 до Центрального ВДВС м. Маріуполя, щодо зняття арешту з рухомого та нерухомого майна ОСОБА_2 не зверталася. У зв'язку з тим, що на теперішній час виконавче провадження № 51231795 знаходиться на примусовому виконанні в Центральному ВДВС ГТУЮ у Донецькій області, заборгованість не сплачено, підстави для зняття арешту з всього рухомого та нерухомого майна відсутні.

Короткий зміст ухвали суду апеляційної інстанції

Ухвалою апеляційного суду Донецької області від 15 березня 2017 року ухвалу суду першої інстанції залишено без змін.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст