Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова КЦС ВП від 16.12.2018 року у справі №717/1796/16-ц

Постанова КЦС ВП від 16.12.2018 року у справі №717/1796/16-ц

10.06.2020
Автор:
Переглядів : 198

Постанова

Іменем України

05 грудня 2018 року

м. Київ

справа № 717/1796/16-ц

провадження № 61-24501св18

Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду:

головуючого - Луспеника Д. Д.,

суддів: Білоконь О. В., Гулька Б. І., Синельникова Є. В., Хопти С. Ф. (суддя-доповідач),

учасники справи:

позивач - ОСОБА_1,

представник позивача - ОСОБА_2,

відповідач - ОСОБА_3,

розглянув у порядку спрощеного позовного провадження касаційну скаргу ОСОБА_1, подану представником - ОСОБА_2, на рішення Кельменецького районного суду Чернівецької області

від 09 грудня 2016 року у складі судді Туржанського В. В. та ухвалу Апеляційного суду Чернівецької області від 16 лютого 2017 року у складі колегії суддів: Литвинюк І. М., Височанської Н. К., Перепелюк І. Б.,

ВСТАНОВИВ:

У листопаді 2016 року ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом до

ОСОБА_3 про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини.

Позовна заява мотивована тим, що 05 лютого 2008 року ОСОБА_4, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 року, в с. Новоселиця Кельменецького району Чернівецької області було складено заповіт, відповідно до якого житловий будинок, що знаходиться в с. Новоселиця Кельменецького району Чернівецької області, по АДРЕСА_1 вона заповіла ОСОБА_3 та ОСОБА_1 в рівних долях. Вказаний заповіт було посвідчено секретарем виконавчого комітету Новоселицької сільської ради Кельменецького району Чернівецької області.

Протягом шести місяців після смерті ОСОБА_4 вона не звернулася до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини. Внаслідок неприязних відносин, які склалися між нею та ОСОБА_3 вона була змушена переїхати із зазначеного будинку. Заповіт, свідоцтво про смерть ОСОБА_4 та акт про право власності на земельну ділянку залишилися у ОСОБА_3, який обіцяв сплатити їй належну їй частку спільного майна, однак цього не зробив. Вказані обставини перешкоджали їй оформити спадщину у строк, визначений законом.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст