Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова КЦС ВП від 05.04.2022 року у справі №638/12278/15-ц

Постанова КЦС ВП від 05.04.2022 року у справі №638/12278/15-ц

19.01.2023
Автор:
Переглядів : 133


Постанова


Іменем України



05 квітня 2022 року


м. Київ



справа № 638/12278/15-ц



провадження № 61-19106св21



Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду:


Хопти С. Ф. (суддя-доповідач), Синельникова Є. В., Шиповича В. В.,



учасники справи:


заявник (стягувач) - ОСОБА_1 ,


суб`єкт оскарження - державний виконавець відділу примусового виконання рішень Управління забезпечення примусового виконання рішень у Харківській області Лактіонова Оксана Володимирівна,


заінтересована особа (боржник) - ОСОБА_2 ,


розглянув у попередньому судовому засіданні у порядку письмового провадження касаційну скаргу ОСОБА_2 на ухвалу Дзержинського районного суду м. Харкова від 23 лютого 2021 року у складі судді Невеніцина Є. В. та постанову Харківського апеляційного суду від 31 серпня 2021 року у складі колегії суддів: Хорошевського О. М., Бурлака І. В., Котелевець А. В.,


ВСТАНОВИВ:


1. Описова частина


Короткий зміст позовних вимог


У січні 2021 року ОСОБА_1 звернувся до суду зі скаргою на дії державного виконавця відділу примусового виконання рішень Управління забезпечення примусового виконання рішень у Харківській області Лактіонової О. В.


Скаргу мотивовано тим, що в провадженні відділу примусового виконання рішень Управління забезпечення примусового виконання рішень у Харківській області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Харків) знаходилося виконавче провадження № 56298905 щодо примусового виконання за виконавчим листом Дзержинського районного суду м. Харкова від 27 квітня 2018 року № 638/12278/15-ц.


05 січня 2021 року державним виконавцем відділу примусового виконання рішень Управління забезпечення примусового виконання рішень у Харківській області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Харків) Лактіновою О. В. було винесено постанову про відкладення проведення виконавчих дій з примусового виконання рішень до 12 січня 2021 року.


ОСОБА_1 вважав, що всупереч вимогам законодавства, державний виконавець не вживав заходів примусового виконання рішень.


Рішенням суду передбачено спілкування стягувача з дочкою за відсутності ОСОБА_2 , проте зі змісту мотивувальної частини оскаржуваної постанови не вбачається ані того, що ОСОБА_2 перебуває на стаціонарному лікуванні, ані того, що їй призначено постільний режим, який унеможливлює її пересування містом, ані будь-які інші обставини, які б унеможливлювали виконання останньою рішення суду, яке полягає лише у забезпеченні перебування ОСОБА_3 разом із батьками у визначений рішенням проміжок часу у певному місті.


ОСОБА_1 вважав, що саме по собі звернення ОСОБА_2 із заявою про хворобу не свідчить про наявність обставин, що перешкоджають проведенню виконавчих дій. Статтею 32 Закону України «Про виконавче провадження» передбачено можливість, а не обов`язок державного виконавця відкласти проведення виконавчих дій, проте державний виконавець не зазначив мотиви прийняття такого рішення.


Зазначав, що судовим рішенням були передбачені обставини, за яких не відбувається побачення стягувача з дочкою, зокрема у час хвороби дитини, у зв`язку із цим, на думку ОСОБА_1 , у державного виконавця були відсутні будь-які законні підстави для винесення постанови про відкладення проведення виконавчих дій. Задоволення чергової заяви боржника про відкладення виконавчих дій є грубим порушенням прав дочки та батька на вільне спілкування та участь у вихованні дитини. Через перешкоджання з боку ОСОБА_2 він не міг дізнатись про фактичне місцезнаходження та стан дитини.


З урахуванням зазначеного, ОСОБА_1 просив суд: визнати неправомірними дії державного виконавця відділу примусового виконання рішень Управління забезпечення примусового виконання рішень у Харківській області Лактіонової О. В. щодо винесення постанови про відкладення проведення виконавчих дій від 05 січня 2021 року; скасувати постанову про відкладення проведення виконавчих дій від 05 січня 2021 року за виконавчим провадженням № 56298905 з примусового виконання за виконавчим листом від 27 квітня 2018 року № 638/12278/15-ц; зобов`язати державного виконавця відділу примусового виконання рішень Управління забезпечення примусового виконання рішень у Харківській області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Харків) Лактіонову О. В. (або будь-яку іншу посадову особу, в провадженні якої перебуває виконавче провадження № 56298905) вжити заходи примусового виконання рішення, передбачені статтею 64-1 Закону України «Про виконавче провадження».


Короткий зміст ухвали суду першої інстанції

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст