Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Ухвала КЦС ВП від 13.03.2018 року у справі №387/938/17

Ухвала КЦС ВП від 13.03.2018 року у справі №387/938/17

09.08.2020
Автор:
Переглядів : 140

Постанова

Іменем України

05 квітня 2019 року

м. Київ

справа № 387/938/17

провадження № 61-12091св18

Верховний Суд у складі колегії суддів Другої судової палати Касаційного цивільного суду: ЛеськоА. О. (суддя-доповідач), Мартєва С. Ю., Штелик С. П.,

учасники справи:

позивач - ОСОБА_4,

відповідачі: ОСОБА_5, Федорівська сільська рада Добровеличківського району Кіровоградської області,

третя особа - Добровеличківська державна нотаріальна контора Кіровоградської області,

розглянув у попередньому судовому засіданні у порядку письмового провадження справу за касаційною скаргоюОСОБА_4 постанову Апеляційного суду Кіровоградської області від 25 січня 2018 року,

ВСТАНОВИВ:

У жовтні 2017 року ОСОБА_4 звернулася до суду з позовом до ОСОБА_5, Федорівської сільської ради Добровеличківського району Кіровоградської області, третя особа - Добровеличківська державна нотаріальна контора Кіровоградської області, про встановлення факту проживання однією сім'єю та визнання заповіту недійсним.

Позовна заява мотивована тим, що з 2000 року по день смерті (ІНФОРМАЦІЯ_3) ОСОБА_6 вона проживала разом з ним однією сім'єю, без реєстрації шлюбу. Протягом вказаного періоду вони разом вели спільне господарство, були пов'язані спільним побутом, приймали участь у спільних витратах та мали взаємні права і обов'язки. Після його смерті відкрилася спадщина, зокрема на земельну ділянку (пай) площею 4,96 га, яка знаходиться на території Федорівської сільської ради Добровеличківського району Кіровоградської області. ОСОБА_4, як спадкоємець за законом четвертої черги, бажає прийняти спадщину померлого, тому вимушена в судовому порядку встановити факт проживання з ОСОБА_6 однією сім'єю не менше як п'ять років до часу відкриття спадщини. Також зазначала, що їй стало відомо про те, що заповіт від імені ОСОБА_6, який посвідчувався виконавчим комітетом Федорівської сільської ради 06 грудня 2013 року на користь ОСОБА_4 було відмінено шляхом складання іншого заповіту 27 серпня 2015 року на користь ОСОБА_5, який посвідчений секретарем Федорівської сільської ради ОСОБА_7 Про існування іншого заповіту позивачу не було відомо, тому вона вважає, що останній заповіт було складено та посвідчено особою, яка не мала на це права, що згідно частини першої статті 1257 ЦК України свідчить про його нікчемність ( недійсність).

У зв'язку з викладеним та з урахуванням уточнених позовних вимог просила встановити факт проживання однією сім'єю ОСОБА_4 з ОСОБА_6 в період з 2000 року до дня його смерті ІНФОРМАЦІЯ_3 та визнати заповіт ОСОБА_6, складений на користь ОСОБА_5 та посвідчений секретарем Федорівської сільської ради Добровеличківського району 27 серпня 2015 року, зареєстрований в реєстрі за № 145, нікчемним.

Рішенням Добровеличківського районного суду Кіровоградської області від

14 листопада 2017 року позов задоволено.

Встановлено факт проживання однією сім'єю без реєстрації шлюбу в період з 2000 року до ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_1, та ОСОБА_6, ІНФОРМАЦІЯ_2, який помер ІНФОРМАЦІЯ_3.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст