Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова КЦС ВП від 13.02.2020 року у справі №712/7830/16-ц

Постанова КЦС ВП від 13.02.2020 року у справі №712/7830/16-ц

28.09.2020
Автор:
Переглядів : 289

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

5 лютого 2020 року

м. Київ

справа № 712/7830/16-ц

провадження № 61-28377св18

Верховний Суд у складі колегії суддів Другої судової палати Касаційного цивільного суду: Карпенко С. О. (судді-доповідача), Стрільчука В. А., Тітова М. Ю.,

учасники справи:

позивач - ОСОБА_1 ,

відповідачі - Черкаська міська рада, ОСОБА_2 ,

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, - Друга черкаська державна нотаріальна контора,

провівши у порядку письмового провадження попередній розгляд справи за касаційною скаргою ОСОБА_1 на рішення апеляційного суду Черкаської області від 15 серпня 2017 року, ухвалене колегією у складі суддів: Нерушак Л. В., Карпенко О. В., Бондаренка С. І.,

ВСТАНОВИВ:

Короткий зміст позовних вимог

6 липня 2016 року ОСОБА_1 звернувся з позовом до Черкаської міської ради, ОСОБА_2 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, - Друга черкаська державна нотаріальна контора, про встановлення факту проживання однією сім`єю чоловіка та жінки без шлюбу, визнання права на спадкування.

Посилається на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_3 , що підтверджується актовим записом № 2975 від 24 листопада 2015 року, складеним Відділом державної реєстрації актів цивільного стану по місту Черкаси Черкаського міського управління юстиції, з якою він перебував у фактичних шлюбних відносинах з січня 2004 року по день її смерті.

Позивач зазначив, що у 2003 році він на заробітках в Італії познайомився з ОСОБА_3 , яка також там працювала, і між ними виникли романтичні стосунки та справжні почуття, тому вони вирішили проживати разом однією сім`єю. До 2006 року вони працювали та проживали в Італії, потім повернулися до України і далі будували їх стосунки. Після повернення в Україну позивач придбав у АДРЕСА_3 , де вони разом спільно проживали.

У ОСОБА_3 була власна квартира АДРЕСА_4 , яку вони здавали в оренду.

Позивач зазначає, що вони проживали з ОСОБА_3 однією сім`єю як чоловік та жінка, були пов`язані спільним побутом, вели спільне господарство, мали спільний бюджет, взаємні права та обов`язки, здійснювали спільні витрати, придбавали майно в інтересах сім`ї, взаємно турбувались один про одного і допомагали один одному, будували свої стосунки на почуттях взаємної любові та поваги.

У ОСОБА_3 була вроджена вада серця, недостатність трикуспідального клапана і не очікувано ІНФОРМАЦІЯ_1 вона померла, причиною смерті стала кардіопатія.

Він повністю самостійно організував поховання ОСОБА_3 , адже фактично був її чоловіком, дітей в них не було. Позивач ОСОБА_1 вважає, що між ними існували стабільні стосунки, притаманні подружжю. Разом вони подорожували, проводили вільний час зі спільними друзями. Він надавав дружині допомогу, яка за станом здоров`я працювати не могла останній рік життя.

Після смерті ОСОБА_3 відкрилась спадщина у вигляді квартири АДРЕСА_4 . У шестимісячний строк, визначений для подання заяви про прийняття спадщини, він звернувся до Другої черкаської державної нотаріальної контори, однак оформити спадкові права не може, тому просить у судовому порядку встановити факт його проживання з ОСОБА_3 однією сім`єю як чоловіка та жінки.

26 січня 2016 року до Другої черкаської державної нотаріальної контори також надійшла заява про прийняття спадщини від сестри його дружини - ОСОБА_2 , яка є спадкоємцем другої черги за законом. Позивач вказує, що зі своєю сестрою ОСОБА_3 не спілкувалась більше 20 років, відносин не підтримувала.

З урахуванням викладених обставин просив суд встановити юридичний факт проживання його та ОСОБА_3 як чоловіка та жінки однією сім`єю без реєстрації шлюбу з 1 січня 2004 року по день смерті ОСОБА_3 і надати йому право на спадкування після ОСОБА_3 разом зі спадкоємцями другої черги.

Короткий зміст судових рішень судів першої і апеляційної інстанцій та мотиви їх прийняття

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст