Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова КЦС ВП від 04.07.2023 року у справі №757/10400/21-ц

Постанова КЦС ВП від 04.07.2023 року у справі №757/10400/21-ц

04.07.2023
Автор:
Переглядів : 86


Постанова


Іменем України



04 липня 2023 року


м. Київ



справа № 757/10400/21


провадження № 61-2063св23



Верховний Суд у складі колегії суддів Другої судової палати Касаційного цивільного суду: головуючого - Крата В. І., суддів: Антоненко Н. О. (суддя-доповідач), Дундар І. О., Краснощокова Є. В., Русинчука М. М.,



учасники справи:



позивач - ОСОБА_1 ,


відповідач - держава Україна в особі Національної поліції України, Головного управління Національної поліції в Харківській області, Харківського районного управління поліції №1 Головного управління Національної поліції в Харківській області, Офісу Генерального прокурора, Харківської обласної прокуратури, Київської окружної прокуратури м. Харкова, Державної казначейської служби України,



розглянув у порядку письмового провадження без повідомлення учасників справи касаційні скарги ОСОБА_1 , Офісу Генерального прокурора, заступника керівника Харківської обласної прокуратури на рішення Печерського районного суду м. Києва від 07 липня 2022 року в складі судді Остапчук Т. В. та постанову Київського апеляційного суду від 17 січня 2023 року в складі колегії суддів Приходька К. П., Писаної Т. О., Журби С. О.,



Історія справи


Короткий зміст позовних вимог



У лютому 2021 року ОСОБА_1 звернулася з позовом до держави України в особі Національної поліції України, головного управління Національної поліції в Харківській області, Харківського районного управління поліції №1 Головного управління Національної поліції в Харківській області, Офісу Генерального прокурора, Харківської обласної прокуратури, Київської окружної прокуратури м. Харкова, Державної казначейської служби України про відшкодування моральної шкоди.



Позов мотивувала тим, що Київський відділ поліції головного управління Національної поліції в Харківській області з 2012 року проводить досудове розслідування в кримінальному провадженні №12012220490000279, в якому позивачка є потерпілою, за фактами шахрайства, зловживання повноваженнями особами, які надають публічні послуги, примушування до виконання чи невиконання цивільно-правових зобов`язань, крадіжки, а також інших питань. Кримінальне провадження стосується розслідування організації незаконного заволодіння групою осіб її майном: чотирьохкімнатною квартирою АДРЕСА_1 та 1/2 частиною квартири АДРЕСА_2 (разом з меблями та предметами побуту), а також її побиття.



Процесуальним керівником у цьому кримінальному провадженні є Харківська місцева прокуратура №2. Зауважувала, що Київський відділ поліції головного управління Національної поліції в Харківській області підпорядковується головному управлінню Національної поліції в Харківській області та Національній поліції України, а Харківська місцева прокуратура №2 - Харківській обласній прокуратурі та Офісу Генерального прокурора.



Вказувала, що досудове розслідування за її заявою проводиться протягом 9 років. При цьому будь-яких процесуальних дій, спрямованих на передання справи до суду, орган досудового розслідування не вчиняє. Зазначала, що неодноразово зверталась зі скаргами на бездіяльність слідчого до прокуратури та суду, проте досудове розслідування в кримінальному провадженні досі не закінчене.



Вважала, що неправомірними діями слідчого, які полягають в умисному невиконанні протягом тривалого часу вимог Конституції України та кримінально-процесуального законодавства, їй завдано моральну шкоду внаслідок приниження її честі та гідності, тривалого порушення її прав, у зв`язку з чим вона перебуває у стані безперервного нервового напруження і стресу, витрачала свій час на звернення зі скаргами та перебування в судах.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст