Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова КЦС ВП від 11.07.2018 року у справі №598/1874/16-ц

Постанова КЦС ВП від 11.07.2018 року у справі №598/1874/16-ц

04.06.2020
Автор:
Переглядів : 99

Постанова

Іменем України

04 липня 2018 року

м. Київ

справа № 598/1874/16-ц

провадження № 61-18186св18

Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду:

головуючого - Луспеника Д. Д.,

суддів: Білоконь О. В., Гулька Б. І., Синельникова Є. В. (суддя-доповідач), Хопти С. Ф.,

учасники справи:

позивач - управління соціального захисту населення Збаразької районної державної адміністрації Тернопільської області,

відповідач - ОСОБА_2,

розглянув у порядку спрощеного позовного провадження касаційну скаргу ОСОБА_2 на рішення Збаразького районного суду Тернопільської області, у складі судді Левків А. І., від 17 січня 2017 року та ухвалу Апеляційного суду Тернопільської області, у складі колегії суддів: Шевчук Г. М., Міщія О. Я., Ткача З. Є., від 28 лютого 2017 року,

В С Т А Н О В И В :

28 грудня 2016 року управління соціального захисту населення Збаразької районної державної адміністрації Тернопільської області звернулося до суду із позовом до ОСОБА_2 про стягнення надміру виплачених коштів призначеної житлової субсидії.

Позивач мотивував свої вимоги тим, що 16 жовтня 2015 року до управління соціального захисту населення Збаразької районної державної адміністрації Тернопільської області звернувся ОСОБА_2 із заявою про призначення йому житлової субсидії. На підставі поданої заяви і доданих документів йому була призначена житлова субсидія на період з жовтня 2015 року по вересень 2016 року. У результаті проведеної сектором державних соціальних інспекторів звірки повноти та достовірності інформації на призначення житлових субсидій було виявлено, що відповідач подав недостовірну інформацію про витрати на придбання майна на суму, що перевищує 50 тисяч гривень, які здійсненні протягом 12 місяців перед зверненням за призначенням житлової субсудії, а саме, його син, який входить у склад членів сім'ї декларанта, 20 березня 2015 року здійснив покупку автомобіля «Фольксваген Транспортер» за 138 400 грн, внаслідок цього виплачені ОСОБА_2 кошти житлової субсидії є надмірно виплаченими. Управлінням зроблено зняття невикористаної субсидії за період з 01 жовтня 2015 року по 31 січня 2016 року у сумі 8 223,84 грн, а 4 552,48 грн відповідачу було запропоновано повернути, однак ним це зроблено не було.

Із урахуванням зазначеного, управління соціального захисту населення Збаразької районної державної адміністрації Тернопільської області просило стягнути з відповідача надміру виплачені кошти житлової субсидії у розмірі 4 552,48 грн.

Рішенням Збаразького районного суду Тернопільської області від 17 січня 2017 року позов управління соціального захисту населення Збаразької районної державної адміністрації Тернопільської області задоволено. Стягнуто з ОСОБА_2 на користь управління соціального захисту населення Збаразької районної державної адміністрації Тернопільської області 4 552,48 грн надмірно виплачених коштів призначених житлових субсидій. Вирішено питання щодо розподілу судових витрат.

Рішення суду першої інстанції мотивовано тим, що відповідач при подачі документів на отримання житлової субсидії надав недостовірну інформацію про наявність придбаного у 2015 році майна на суму, що перевищує 50 000 грн, що призвело до завищення розміру призначеної субсидії.

Ухвалою Апеляційного суду Тернопільської області від 28 лютого 2017 року рішення суду першої інстанції залишено без змін.

Ухвала апеляційного суду мотивована тим, що судом першої інстанції при розгляді справи не було допущено неправильного застосування норм матеріального права та порушень норм процесуального права, правильно визначено характер спірних правовідносин. Судом зроблено правильний висновок про те, що позивач має право на стягнення з відповідача надміру виплаченої житлової субсидії.

15 березня 2017 року ОСОБА_2 подав до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ касаційну скаргу, в якій просить скасувати рішення Збаразького районного суду Тернопільської області від 17 січня 2017 року та ухвалу Апеляційного суду Тернопільської області від 28 лютого 2017 року і передати справу на новий розгляд до суду першої інстанції, посилаючись на порушення норм процесуального права.

Касаційна скарга мотивована тим, що суди, задовольняючи вимоги позивача, виходили із того, що відповідачем було подано для призначення субсидії недостовірні дані, взяли до уваги довідку-рахунок № 036833 від 20 березня 2015 року, як доказ придбання транспортного засобу, вартість якого перевищує 50 тис. грн, однак дана довідка-рахунок не є договором купівлі-продажу транспортного засобу. Таким чином, судами попередніх інстанцій допущено неповноту з'ясування обставин, що мають значення для справи, а висновки судів не відповідають фактичним обставинам справи.

22 травня 2017 року ухвалою Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ відкрито касаційне провадження у даній справі.

Ухвалою колегії суддів Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 25 вересня 2017 року справу за позовом управління соціального захисту населення Збаразької районної державної адміністрації Тернопільської області до ОСОБА_2 про стягнення надміру виплачених коштів житлової субсидії призначено до судового розгляду.

15 грудня 2017 року набрав чинності Закон України від 03 жовтня 2017 року № 2147-VIII «Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів». Відповідно до пункту 4 частини першої розділу ХІІІ Перехідних положень ЦПК України касаційні скарги (подання) на судові рішення у цивільних справах, які подані і розгляд яких не закінчено до набрання чинності цією редакцією Кодексу, передаються до Касаційного цивільного суду та розглядаються спочатку за правилами, що діють після набрання чинності цією редакцією Кодексу.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст