Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова КЦС ВП від 11.07.2018 року у справі №584/1319/16-ц

Постанова КЦС ВП від 11.07.2018 року у справі №584/1319/16-ц

04.06.2020
Автор:
Переглядів : 160

Постанова

Іменем України

04 липня 2018 року

м. Київ

справа № 584/1319/16-ц

провадження № 61-19445св18

Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду:

головуючого - Луспеника Д. Д.,

суддів: Білоконь О. В., Гулька Б. І., Синельникова Є. В. (суддя-доповідач), Хопти С. Ф.,

учасники справи:

позивач - ОСОБА_2,

відповідач - ОСОБА_3,

розглянув у порядку спрощеного позовного провадження касаційну скаргу ОСОБА_3 на рішення Путивльського районного суду Сумської області, у складі судді Толстого О. О., від 13 грудня 2016 року та ухвалу Апеляційного суду Сумської області, у складі колегії суддів: Бойка В. Б., Кононенко О. Ю., Семеній Л. І., від 14 лютого 2017 року,

В С Т А Н О В И В :

У жовтні 2016 року ОСОБА_2 звернувся до суду із позовом до ОСОБА_3 про визнання майна спільною сумісною власністю подружжя та поділ майна.

Позивач мотивував свої вимоги тим, що01 березня 2002 року він уклав з відповідачем шлюб, який рішенням Путивльського районного суду Сумської області від 22 березня 2011 року розірвано. За час перебування у шлюбі сторони спору придбали кімнати НОМЕР_1, НОМЕР_2, НОМЕР_3, НОМЕР_4, НОМЕР_5 у гуртожитку по АДРЕСА_1, які зареєстровані на відповідача.

Посилаючись на те, що про розірвання шлюбу позивач дізнався лише у червні 2016 року, на підставі статей 60, 70 СК України просив суд визнати спільною сумісною власністю подружжя вказане майно та здійснити його поділ шляхом визнання права власності по 1/2 частки за кожним.

Рішенням Путивльського районного суду Сумської області від 13 грудня 2016 року позов ОСОБА_2 задоволено. Визнано спільною сумісною власністю подружжя кімнати НОМЕР_1, НОМЕР_2, НОМЕР_3, НОМЕР_4, НОМЕР_5, розташовані по АДРЕСА_1. У порядку поділу цього майна визнано за ОСОБА_2 та ОСОБА_3 право власності за кожним на 1/2 частку кімнат НОМЕР_1, НОМЕР_2, НОМЕР_3, НОМЕР_4, НОМЕР_5 по АДРЕСА_1. Вирішено питання щодо розподілу судових витрат.

Рішення суду першої інстанції мотивовано тим, що спірне майно, набуте сторонами у справі у період шлюбу, є їх спільною сумісною власністю, а тому підлягає поділу між ними в рівних часинах - по 1/2 частини кожному.

Ухвалою Апеляційного суду Сумської області від 14 лютого 2017 року рішення суду першої інстанції залишено без змін.

Ухвала апеляційного суду мотивована тим, що відповідачем не надано суду належних доказів на підтвердження того, що спірні кімнати у гуртожитку придбані нею за особисті кошти. Матеріали справи також не містять належних і допустимих доказів, які б спростовували презумпцію спільності майна та доводили існування обставин, передбачених статтею 57 СК України.

02 березня 2017 року ОСОБА_3 подала до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ касаційну скаргу, в якій просить скасувати рішення Путивльського районного суду Сумської області від 13 грудня 2016 року та ухвалу Апеляційного суду Сумської області від 14 лютого 2017 року, посилаючись на неправильне застосування судами попередніх інстанцій норм матеріального права та порушення норм процесуального права.

Касаційна скарга мотивована тим, що оскаржені судові рішення прийняті із порушенням норм матеріального та процесуального права, судами неналежно оцінено докази у справі, неповно з'ясовано обставини справи. Заявник посилається на те, що сам по собі факт придбання спірного майна у період шлюбу не є безумовною підставою для віднесення такого майна до об'єктів права спільної сумісної власності подружжя. Позивачем не надано жодних доказів, які б підтверджували придбання спірного житла за спільні кошти подружжя, або ж доказів того, що у сторін спору був спільний бюджет. Позивач з 2002 року мав зареєстроване місце проживання у м. Тамбов Російської Федерації. Судами не досліджено джерело грошових коштів, за які було придбано житло та зроблено у ньому ремонт. Крім того, позивачем було пропущено строк позовної давності, оскільки у 2011 році йому було відомо про розлучення, а із даним позовом позивач звернувся у 2016 році. Про застосування наслідків спливу позовної давності вона заявляла в суді першої інстанції.

21 березня 2017 року ухвалою Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ відкрито касаційне провадження у даній справі.

Ухвалою колегії суддів Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 28 вересня 2017 року справу за позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_3 про визнання майна спільною сумісною власністю та поділ майна призначено до судового розгляду.

15 грудня 2017 року набрав чинності Закон України від 03 жовтня 2017 року № 2147-VIII «Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів». Відповідно до пункту 4 частини першої розділу ХІІІ Перехідних положень ЦПК України касаційні скарги (подання) на судові рішення у цивільних справах, які подані і розгляд яких не закінчено до набрання чинності цією редакцією Кодексу, передаються до Касаційного цивільного суду та розглядаються спочатку за правилами, що діють після набрання чинності цією редакцією Кодексу.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст