Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Ухвала КЦС ВП від 21.02.2018 року у справі №489/2492/17

Ухвала КЦС ВП від 21.02.2018 року у справі №489/2492/17

02.06.2020
Автор:
Переглядів : 188

Постанова

Іменем України

04 червня 2018 року

м. Київ

справа № 489/2492/17

провадження № 61-8890св18

Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду: Хопти С. Ф. (суддя-доповідач), Білоконь О. В., Синельникова Є. В.,

учасники справи:

позивач - ОСОБА_4,

представник позивача - ОСОБА_5,

відповідач - Державна казначейська служба України,

представник відповідача - ОСОБА_6,

треті особи: прокуратура Миколаївської області, Головне управління Національної поліції України у Миколаївській області,

представники прокуратури Миколаївської області: Кафтанов Андрій Леонідович, Процюк АндрійОлександрович,

розглянув у попередньому судовому засіданні у порядку письмового провадження касаційну скаргу Державної казначейської служби України на рішення апеляційного суду Миколаївської області у складі суддів: Коломієць В. В., Данилової О. О., Шаманської Н. О. від 19 жовтня 2017 року,

ВСТАНОВИВ:

У червні 2017 року ОСОБА_4 звернувся до суду з позовом до Державної казначейської служби України, треті особи: прокуратура Миколаївської області, Головне управління Національної поліції України у Миколаївській області, про відшкодування шкоди, завданої незаконними рішеннями і діями слідства та прокуратури.

Позовна заява мотивована тим, що 24 березня 2016 року йому було повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною другою статті 345 КК України, а саме - в умисному нанесенні тілесних пошкоджень працівнику правоохоронних органів.

Вироком Ленінського районного суду м. Миколаєва від 12 травня 2016 року його було визнано винним та засуджено за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого частиною другою статті 345 КК України. Призначено покарання у вигляді 1 року обмеження волі та на підставі статті 75 КК України звільнено від відбування призначеного покарання з іспитовим строком на один рік, покладено обов'язки, що передбачені пунктами 2 і 3 статті 76 КК України.

Ухвалою Апеляційного суду Миколаївської області від 9 грудня 2016 року цей вирок скасовано та кримінальне провадження закрито на підставі пункту 2 частини першої статті 284 КПК України у зв'язку з відсутністю у його діях складу кримінального правопорушення, передбаченого частиною другою статті 345 КК України.

Йому було завдано моральну шкоду, що полягає в душевних та психічних стражданнях, моральних втратах, яких він зазнав унаслідок незаконних дій слідства і прокуратури, незаконному притягненні його до кримінальної відповідальності, що призвело до погіршення можливостей реалізації ним своїх звичок і бажань, погіршення стану здоров'я, відносин з оточуючими людьми, порушення нормальних життєвих зв'язків та вимагало від нього додаткових зусиль для організації свого життя.

Посилаючись на викладене, він просив стягнути з Державного бюджету України на свою користь 50 тис. грн на відшкодування моральної шкоди, шляхом списання з відповідного рахунку Державної казначейської служби України, спеціально визначеного для відшкодування шкоди, завданої внаслідок незаконних дій органів дізнання, досудового слідства, прокуратури і суду.

Рішенням Ленінського районного суду м. Миколаєва у складі судді Тихонової Н. С. від 05 вересня 2017 року позов ОСОБА_4 задоволено частково.

Стягнуто з Державного бюджету України, шляхом списання з відповідного рахунку Державної казначейської служби України, спеціально визначеного для відшкодування шкоди, завданої в результаті незаконних дій органів, що здійснюють оперативно-розшукову діяльність, органів досудового розслідування, прокуратури і суду, в рахунок відшкодування завданої моральної шкоди на користь ОСОБА_4 грошові кошти в розмірі 15 тис. грн.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст