Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Ухвала КЦС ВП від 04.02.2018 року у справі №362/7517/13-ц

Ухвала КЦС ВП від 04.02.2018 року у справі №362/7517/13-ц

30.05.2020
Автор:
Переглядів : 147

Постанова

Іменем України

04 квітня 2018 року

м. Київ

справа № 362/7517/13-ц

провадження № 61-1854св18

Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду:

головуючого - Стрільчука В. А. (суддя-доповідач),

суддів: Карпенко С. О., Кузнєцова В. О., Олійник А. С., Погрібного С. О.

учасники справи:

позивачі: ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБА_3,

відповідачі: Комунальне житлово-експлуатаційне підприємство Глевахівської селищної ради Васильківського району Київської області, Товариство з обмеженою відповідальністю «Саксес-Груп»,

розглянув у порядку спрощеного позовного провадження касаційну скаргу ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБА_3 на рішення Васильківського міськрайонного суду Київської області від 07 березня 2017 року у складі судді Орди О. О. та ухвалу Апеляційного суду Київської області від 20 квітня 2017 року у складі колегії суддів: Верланова С. М., Савченка С. І., Білоконь О. В.,

ВСТАНОВИВ:

18 грудня 2013 року ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБА_3 звернулися до суду з позовом до Комунального житлово-експлуатаційного підприємства Глевахівської селищної ради Васильківського району Київської області (далі - КЖЕП Глевахівської селищної ради), Васильківської філії по експлуатації газового господарства Публічного акціонерного товариства «Київоблгаз» (далі - Васильківська філія ПАТ «Київоблгаз») про відшкодування майнової та моральної шкоди у зв'язку із залиттям квартири, в якому просили стягнути з відповідачів на їх користь у рівних частках 50 936 грн 03 коп. майнової шкоди, 2 тис. грн моральної шкоди та витрати по сплаті судового збору. На обґрунтування позовних вимог посилалися на те, що їм на праві власності у рівних частинах належить квартира АДРЕСА_1. У серпні 2013 року селищний голова повідомив їх та інших мешканців будинку про неможливість надання послуг з централізованого постачання теплової енергії у квартири та рекомендував встановити індивідуальні газові котли. Рішенням виконавчого комітету Глевахівської селищної ради від 30 серпня 2013 року № 92 погоджено виготовлення технічної документації зі встановлення індивідуального газового котла у належній їм квартирі. 16 вересня 2013 року працівники Васильківської філії ПАТ «Київоблгаз» на чолі з майстром ОСОБА_4 обрізали всі труби від централізованого опалення, але не поставили заглушки у квартирі та у підвалі будинку. 11 жовтня 2013 року КЖЕП Глевахівської селищної ради без належного повідомлення включило запасний резервуар води котельні, у зв'язку з чим їх квартиру було залито, чим завдано майнової та моральної шкоди.

02 квітня 2014 року позивачі, з урахуванням того, що переобладнанням квартири в дійсності займалося Товариство з обмеженою відповідальністю «Саксес-Груп» (далі - ТОВ «Саксес-Груп»), а не Васильківська філія ПАТ «Київоблгаз», звернулися до суду з уточненою позовною заявою, в якій просили стягнути з КЖЕП Глевахівської селищної ради на свою користь по 8 822 грн 66 коп. кожному в рахунок відшкодування майнової шкоди та по 243 грн 60 коп. сплаченого судового збору, стягнути з ТОВ «Саксес-Груп» на свою користь по 8 822 грн 66 коп. кожному в рахунок відшкодування майнової шкоди та по 121 грн 80 коп. сплаченого судового збору. Також позивач ОСОБА_1 просила стягнути з відповідачів на свою користь по 2 750 грн з кожного окремо в рахунок відшкодування моральної шкоди та по 100 грн сплаченого судового збору.

Рішенням Васильківського міськрайонного суду Київської області від 07 березня 2017 року в задоволенні позову відмовлено.

Рішення суду першої інстанції мотивоване тим, що позивачами не надано належних доказів того, що між ними та ТОВ «Саксес-Груп» був укладений договір по виконанню монтажних робіт до залиття квартири, а також, що ОСОБА_4 діяв як представник ТОВ «Саксес-Груп» по виконанню монтажних робіт у квартирі. Матеріали справи не містять доказів протиправних дій чи бездіяльності КЖЕП Глевахівської селищної ради, які б призвели до заподіяння шкоди позивачам, що перебували у причинно-наслідковому зв'язку з витіканням води із труб, які були обрізані, але не заглушені.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст