Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Ухвала КЦС ВП від 12.03.2018 року у справі №474/556/17-ц

Ухвала КЦС ВП від 12.03.2018 року у справі №474/556/17-ц

07.06.2020
Автор:
Переглядів : 100

Постанова

Іменем України

03 жовтня 2018 року

м. Київ

справа № 474/556/17-ц

провадження № 61-10508св18

Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду:

головуючого - Луспеника Д. Д.,

суддів: Білоконь О. В. (суддя-доповідач), Гулька Б. І., Синельникова Є. В., Хопти С. Ф.,

учасники справи:

позивач - ОСОБА_4,

відповідачі: приватне підприємство «Виробничо-комерційне підприємство «Каро», реєстраційна служба Первомайської міської ради Миколаївської області,

третя особа - Врадіївська районна державна адміністрація Миколаївської області,

розглянув у порядку спрощеного позовного провадження касаційну скаргу приватного підприємства «Виробничо-комерційне підприємство «Каро» на рішення Врадіївського районного суду Миколаївської області у складі судді Сокола Ф. Г. від 27 жовтня 2017 року та постанову Апеляційного суду Миколаївської області у складі колегії суддів: Кушнірової Т. Б., Базовкіної Т. М., Яворської Ж. М., від 26 грудня 2017 року,

ВСТАНОВИВ:

У липні 2017 року ОСОБА_4 звернувся до суду з позовом до приватного підприємства «Виробничо-комерційне підприємство «Каро» (далі - ПП «ВКП «Каро»), реєстраційної служби Первомайської міської ради Миколаївської області, третя особа - Врадіївська районна державна адміністрація Миколаївської області, про визнання недійсним договору оренди земельної ділянки та скасування його державної реєстрації.

Позовна заява мотивована тим, що він є власником земельних ділянок площею 3,66 га з кадастровим номером НОМЕР_1 та площею 1,06 га, з кадастровим номером НОМЕР_2, з цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, які розташовані в межах Доброжанівської сільської ради Врадіївського району Миколаївської області, що підтверджується державним актом на право власності на земельну ділянку серії НОМЕР_3 від 22 жовтня 2003 року.

Вказував на те, що, звернувшись із заявою про замовлення витягу з Державного земельного кадастру на земельні ділянки, йому стало відомо, що при видачі вказаного державного акта було допущено технічні помилки, а саме невірно зазначені кадастрові номери земельних ділянок та їх площа. Для виправлення цієї помилки, 28 квітня 2017 року під час визначення меж земельної ділянки, він дізнався про наявність договору оренди земельної ділянки, укладеного 30 жовтня 2015 року між ним та ПП «ВКП «Каро», який зареєстрований у реєстраційній службі Первомайської міської ради Миколаївської області 13 квітня 2017 року. За умовами цього договору він начебто передав в оренду відповідачу належну йому на праві власності земельну ділянку площею 3,55 га з кадастровим номером НОМЕР_4, тобто іншу земельну ділянку, ніж зазначена у державному акті від 22 жовтня 2003 року.

Зазначав, що договір оренди земельної ділянки площею 3,55 га він не укладав та не підписував. Крім того, що договір оренди не відповідає формі типового договору оренди землі.

З урахуванням зазначеного, ОСОБА_4 просив визнати його недійсним з підстав, передбачених частинами першою-третьою, п'ятою та шостою статті 203, частиною першою статті 215 ЦК України та скасувати його державну реєстрацію.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст