Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Ухвала КЦС ВП від 21.07.2019 року у справі №639/9642/14-ц

Ухвала КЦС ВП від 21.07.2019 року у справі №639/9642/14-ц

27.08.2020
Автор:
Переглядів : 109

Постанова

Іменем України

03 липня 2019 року

місто Київ

справа № 639/9642/14-ц

провадження № 61-10664св18

Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду:

головуючого - Ступак О. В.,

суддів: Гулейкова І. Ю., Олійник А. С., Погрібного С. О. (суддя-доповідач), Яремка В. В.,

учасники справи:

позивач - Товариство з обмеженою відповідальністю «ОТП Факторинг Україна»

відповідач - ОСОБА_1 ,

розглянув у порядку спрощеного позовного провадження касаційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю «ОТП Факторинг Україна» на рішення Жовтневого районного суду м. Харкова від 28 квітня 2015 року у складі судді Труханович В. В. та рішення Апеляційного суду Харківської області від 01 червня 2016 року у складі колегії суддів: Пилипчук Н. П., Кірсанової Л. І., Гуцал Л. В.,

ВСТАНОВИВ:

І. ІСТОРІЯ СПРАВИ

Стислий виклад позиції позивача

У жовтні 2014 року Товариство з обмеженою відповідальністю «ОТП Факторинг Україна» (далі - ТОВ «ОТП Факторинг Україна») звернулось до суду з позовом до ОСОБА_1 , Товариства з обмеженою відповідальністю «Харків Техноткань» (далі - ТОВ «Харків Техноткань») про стягнення заборгованості за кредитним договором.

Позивач обґрунтовував заявлені вимоги тим, що у травні 2008 року між Закритим акціонерним товариством «ОТП Банк» (далі - ЗАТ «ОТП Банк»), правонаступником якого є Публічне акціонерне товариство «ОТП Банк»

(далі - ПАТ «ОТП Банк»), та ОСОБА_1 укладено кредитний договір, відповідно до умов якого ОСОБА_1 надано кредит у розмірі 83 270, 00 дол. США зі сплатою відсотків у порядку та розмірах, встановлених цим договором.

На забезпечення виконання зобов`язань за кредитним договором у травні 2008 року між ЗАТ «ОТП Банк» та ТОВ «Харків Техноткань» укладено договори поруки, відповідно до умов яких поручитель зобов`язався відповідати за повне та своєчасне виконання позичальником зобов`язань перед кредитором в повному обсязі.

У квітні 2010 року між ПАТ «ОТП Банк» та ТОВ «ОТП Факторинг Україна» укладено договір купівлі-продажу кредитного портфеля, згідно з умовами якого до ТОВ «ОТП Факторинг Україна» перейшли всі права банку щодо права вимоги до боржника за кредитним договором.

У зв`язку з порушенням умов кредитного договору ОСОБА_1 , який не вносив грошові кошти для погашення заборгованості за кредитом, відсотками, а також іншими витратами, утворилась заборгованість, яка станом на 26 вересня 2014 року з урахуванням пені складає 5 825 231, 61 грн, яку позивач просив стягнути в солідарному порядку з відповідачів.

Стислий виклад заперечень відповідачів

У лютому 2015 року ТОВ «Харків Техноткань» звернулося до суду із зустрічним позовом про визнання договору поруки, укладеного між ЗАТ «ОТП Банк» та ТОВ «Харків Техноткань», припиненим.

На обґрунтування позову посилалося на те, що кредитор змінив строки виконання зобов`язання, вимагаючи дострокового повернення частини кредиту, що залишилась, сплату процентів, пред`явивши до суду позов про стягнення з ОСОБА_1 заборгованості за кредитним договором. При цьому, до моменту пред`явлення первісного позову у цій справі будь-яких вимог до поручителя про стягнення заборгованості за кредитним договором не заявлялось, а тому позивачем пропущено шестимісячний строк для звернення до суду з вимогою до поручителя, отже договір поруки є припиненим з 23 жовтня 2010 року на підставі правил частини четвертої статті 559 ЦК України.

ОСОБА_1 заперечував проти первісного позову, підтримав зустрічний позов, а також просив задовольнити його заяву про застосування позовної давності.

Стислий виклад змісту рішень судів першої та апеляційної інстанцій, Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст