Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Ухвала КЦС ВП від 24.04.2019 року у справі №467/1637/16-ц

Ухвала КЦС ВП від 24.04.2019 року у справі №467/1637/16-ц

26.08.2020
Автор:
Переглядів : 386

Постанова

Іменем України

03 липня 2019 року

м. Київ

справа №467/1637/16-ц

провадження № 61-18288св18

Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду у складі:

головуючого - Стрільчука В. А.,

суддів: Кузнєцова В. О., Олійник А. С. (суддя - доповідач), Погрібного С. О., Усика Г. І.,

учасники справи:

позивач - ОСОБА_1 ,

відповідачі: ОСОБА_2 , Іванівська сільська рада Арбузинського району Миколаївської області,

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору - відділ Державного комітету України по земельним ресурсам в Арбузинському районі Миколаївської області,

розглянув у порядку спрощеного позовного провадження касаційну скаргу ОСОБА_2 на рішення Арбузинського районного суду Миколаївської області від 16 лютого 2017 року у складі судді Кологривої Т. М., додаткове рішення Арбузинського районного суду Миколаївської області від 22 лютого 2017 року та ухвалу Апеляційного суду Миколаївської області від 29 березня 2017 року у складі колегії суддів: Довжук Т. С., Колосовського С. Ю., Локтіонової О. В.,

ВСТАНОВИВ:

Короткий зміст позовних вимог

У жовтні 2016 року та у листопаді 2016 року ОСОБА_1 звернувся до суду із позовами про визнання незаконним та скасування рішення сільської ради, визнання недійсними державних актів на право власності на земельну ділянку, які ухвалою Арбузинського районного суду миколаївської області від 03 листопада 2016 року об`єднано в одне провадження.

Позов мотивовано тим, що позивач є власником житлового будинку АДРЕСА_1 , та земельних ділянок: площею 0,15 га, призначеної для обслуговування житлового будинку та площею 0,13 га, призначеної для ведення особистого підсобного господарства. Відповідач є власником житлового будинку АДРЕСА_2 та користувачем сусідньої земельної ділянки. Відповідач ОСОБА_2 самовільно змінила межі належних позивачу земельних ділянок та заволоділа ними у розмірі 43 кв. м, акт про встановлення меж він не підписував, не погоджував межі суміжних земельних ділянок, про існування у відповідача державних актів на право приватної власності на земельну ділянку йому не було відомо.

Відповідач ОСОБА_2 15 жовтня 2005 року на підставі договору купівлі-продажу, посвідченого приватним нотаріусом Арбузинського районного нотаріального округу Миколаївської області придбала земельну ділянку площею 0,15 га для обслуговування житлового будинку по АДРЕСА_3 , яка раніше належала ОСОБА_3 на підставі державного акта на право власності на земельну ділянку серії НОМЕР_6 , виданого Іванівською сільською радою 19 грудня 2001 року на підставі рішення Виконавчого комітету цієї ж ради за № 57 від 19 січня 2001 року. Згідно з державними актами на право приватної власності на землю серії НОМЕР_6 , виданих Іванівською сільською радою 15 червня 1996 року власником земельних ділянок площами 0,15 га та 0,13 га, розташованих по АДРЕСА_3 був ОСОБА_4 , який придбав їх у попереднього власника на підставі договору купівлі-продажу від 05 жовтня 1995 року за № 1398. На момент винесення оскаржуваного рішення відповідачем земельні ділянки були приватизовані іншими громадянами, змінився їх розмір та цільове призначення.

Просив визнати недійсним державний акт на право власності на земельну ділянку серії НОМЕР_2 площею 0,25 га, розташовану по АДРЕСА_3 з цільовим призначенням - для обслуговування житлового будинку, виданий 18 листопада 2005 року Іванівською сільською радою Арбузинського району Миколаївської області на ім`я ОСОБА_2 , а також визнати недійсним державний акт на право власності на земельну ділянку серії НОМЕР_3 площею 0,03 га, розташовану по АДРЕСА_3 з цільовим призначенням - для ведення особистого селянського господарства, виданий 18 листопада 2005 року Іванівською сільською радою Арбузинського району Миколаївської області на ім`я ОСОБА_2 .

Просив визнати незаконним та скасувати рішення Іванівської сільської ради Арбузинського району Миколаївської області ХХХ сесії 4 скликання № 10 від 27 вересня 2005 року у частині передачі у власність ОСОБА_2 земельної ділянки площею 0,25 га для обслуговування житлового будинку та 0,03 га для ведення особистого селянського господарства, які розташовані у АДРЕСА_3 .

Короткий зміст рішень суду першої та апеляційної інстанцій

Ухвалою Апеляційного суду Харківської області від 29 вересня 2017 року залишено без змін рішення Арбузинського районного суду Миколаївської області від 16 лютого 2017 року, яким позов задоволено. Визнано незаконним та скасовано рішення Іванівської сільської ради Арбузинського району Миколаївської області ХХХ сесії 4 скликання № 10 від 27 вересня 2005 року у частині передачі у власність ОСОБА_2 земельної ділянки площею 0,25 га для обслуговування житлового будинку та 0,03 га для ведення особистого селянського господарства, які розташовані у АДРЕСА_3 . Визнано недійсним державнийакт на право власності на земельну ділянку серії НОМЕР_2 площею 0,25 га, розташовану по АДРЕСА_3 з цільовим призначенням для обслуговування житлового будинку, виданий 18 листопада 2005 року Іванівською сільською радою Арбузинського району Миколаївської області на ім`я ОСОБА_2 Визнано недійсним державнийакт на право власності на земельну ділянку серії НОМЕР_3 площею 0,03 га, розташовану по АДРЕСА_3 з цільовим призначенням для ведення особистого селянського господарства, виданий 18 листопада 2005 року Іванівською сільською радою Арбузинського району Миколаївської області на імя ОСОБА_2 .

Додатковим рішенням Арбузинського районного суду Миколаївської області від 22 лютого 2017 року проведено розподіл судових витрат.

Рішення суду першої інстанції мотивовано тим, що оспорювані позивачем рішення сільської ради від 27 вересня 2005 року та державні акти на право власності на земельні ділянки, видані відповідачу, не відповідають нормам чинного земельного і цивільного законодавства, порушують права позивача.

ОСОБА_2 не надала суду технічну документацію із землеустрою щодо встановлення меж земельної ділянки у натурі(на місцевості), яка повинна виготовлятися при видачі державних актів на право приватної власності на земельну ділянку, представник позивача заперечував погодження позивачем меж земельних ділянок, які перебувають у власності відповідача.

Короткий зміст вимог касаційної скарги

У квітні 2017 року ОСОБА_2 звернулася до Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ з касаційною скаргою на рішення Арбузинського районного суду Миколаївської області від 16 лютого 2017 року, додаткове рішення Арбузинського районного суду Миколаївської області від 22 лютого 2017 року та ухвалу Апеляційного суду Харківської області від 29 вересня 2017 року. Просила їх скасувати, справу передати на новий розгляд до суду першої інстанції.

Надходження касаційної скарги до суду касаційної інстанції

Ухвалою Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ від 03 травня 2017 року відкрито касаційне провадження у справі.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст