Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Ухвала КЦС ВП від 10.07.2018 року у справі №642/3839/17

Ухвала КЦС ВП від 10.07.2018 року у справі №642/3839/17

28.10.2020
Автор:
Переглядів : 147

Постанова

Іменем України

03 червня 2020 року

м. Київ

справа № 642/3839/17

провадження № 61-37856св18

Верховний Суд у складі колегії суддів Другої судової палати Касаційного цивільного суду:

головуючого - Кузнєцова В. О.,

суддів: Ігнатенка В. М., Карпенко С. О., Стрільчука В. А. (суддя-доповідач), Тітова М. Ю.,

учасники справи:

позивач - ОСОБА_1 ,

відповідач - Міжрайонний відділ державної виконавчої служби по Холодногірському та Новобаварському районах міста Харкова Головного територіального управління юстиції в Харківській області,

треті особи: Державна казначейська служба України, Державна фіскальна служба України, ОСОБА_2 , ОСОБА_3 ,

розглянув у порядку спрощеного позовного провадження касаційну скаргу ОСОБА_1 на рішення Ленінського районного суду міста Харкова від 26 вересня 2017 року у складі судді Ольховського Є. Б. та постанову Апеляційного суду Харківської області від 18 квітня 2018 року у складі колегії суддів: Овсяннікової А. І., Коваленко І. П., Піддубного Р. М.,

ВСТАНОВИВ:

Короткий зміст позовних вимог і судових рішень судів першої та апеляційної інстанцій.

У серпні 2017 року ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до Міжрайонного відділу державної виконавчої служби по Холодногірському та Новобаварському районах міста Харкова Головного територіального управління юстиції в Харківській області (далі - Міжрайонний відділ ДВС по Холодногірському та Новобаварському районах міста Харкова), треті особи: Державна казначейська служба України, Державна фіскальна служба України, ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , про відшкодування шкоди, завданої неправомірною бездіяльністю посадових осіб органу державної влади, посилаючись на те, що на примусовому виконанні Міжрайонного відділу ДВС по Холодногірському та Новобаварському районах міста Харкова перебувають виконавчі листи, видані на підставі судових рішень про солідарне стягнення з ОСОБА_2 , ОСОБА_3 на його користь грошових коштів у загальному розмірі 978 869,79 грн. Однак всупереч вимогам Закону України «Про виконавче провадження» посадові особи відповідача не вжили необхідних заходів примусового характеру, не розглянули його заяв про накладення арешту на майно боржників, внаслідок чого він неодноразово звертався зі скаргами до суду. Ухвалою Апеляційного суду Харківської області від 09 листопада 2016 року було визнано неправомірною бездіяльність державного виконавця щодо невиконання рішення Ленінського районного суду від 21 листопада 2013 року, а ухвалою Ленінського районного суду міста Харкова від 19 грудня 2016 року - щодо ненакладення арешту на майно боржника. Вважає, що під час здійснення виконавчого провадження були порушені його права як сторони, оскільки ОСОБА_2 змогла безперешкодно відчужити належне їй на праві власності домоволодіння по АДРЕСА_1 . Якщо б державні виконавці звернули стягнення на нерухоме майно боржника в порядку примусового виконання, то його вимоги за виконавчими документами були б задоволені. Таким чином, у зв`язку з невчиненням посадовими особами державної виконавчої служби всіх необхідних виконавчих дій йому було завдано майнової шкоди у вигляді невиплачених коштів на виконання судових рішень. Враховуючи викладене, ОСОБА_1 просив стягнути з відповідача на свою користь майнову шкоду в розмірі 978 869,79 грн, завдану внаслідок неправомірної бездіяльності державних виконавців Міжрайонного відділу ДВС по Холодногірському та Новобаварському районах міста Харкова.

Рішенням Ленінського районного суду міста Харкова від 26 вересня 2017 року в задоволенні позову відмовлено.

Рішення місцевого суду мотивоване тим, що ОСОБА_1 не надав доказів на підтвердження того, що в разі примусової реалізації виконавчою службою належної ОСОБА_2 квартири саме станом на час її продажу він мав змогу задовольнити свої вимоги за виконавчими документами в повному обсязі.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст