Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова КЦС ВП від 02.11.2023 року у справі №748/701/20

Постанова КЦС ВП від 02.11.2023 року у справі №748/701/20

02.11.2023
Автор:
Переглядів : 140


ПОСТАНОВА


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ


02 листопада 2023 року


м. Київ


справа № 748/701/20


провадження № 61-312св23


Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду:


Шиповича В. В. (суддя - доповідач), Осіяна О. М., Синельникова Є. В.,


учасники справи:


позивач - ОСОБА_1 ,


відповідач (позивач за зустрічним позовом) - ОСОБА_2 ,


відповідачі за зустрічним позовом: ОСОБА_1 , Новобілоуська сільська рада Чернігівського району Чернігівської області, ОСОБА_3 , ОСОБА_4 ,


треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору: приватне підприємство «Чернігів-Гео», Міжрайонне управління у Ріпкинському та Чернігівському районах Головного управління Держгеокадастру у Чернігівській області в особі юридичної особи підпорядкування - Головного управління Держгеокадастру у Чернігівській області, приватний нотаріус Чернігівського районного нотаріального округу Петрушина Людмила Михайлівна,


розглянув у попередньому судовому засіданні у порядку письмового провадження касаційну скаргуОСОБА_2 , в інтересах якої діє адвокат Кравченко Володимир Володимирович, на рішення Чернігівського районного суду Чернігівської області, у складі судді


Олещенко В. І., від 16 серпня 2022 року та постанову Чернігівського апеляційного суду, у складі колегії суддів: Шарапової О. Л., Євстафіїва О. К., Скрипки А. А., від 21 грудня 2022 року,



ВСТАНОВИВ:


Короткий зміст позовних вимог


1. У березні 2020 року ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до ОСОБА_2 про усунення перешкод в користуванні майном.


2. Позов обґрунтований тим, що він з 2016 році на підставі договору купівлі-продажу є власником житлового будинку з надвірними будівлями та спорудами і земельної ділянки, загальною площею 0,2196 га, кадастровий номер 7425589100:01:000:0450, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 .


3. ОСОБА_2 є власником житлового будинку з господарськими будівлями та спорудами, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , на підставі рішення Чернігівського районного суду від 21 січня 2019 року.


4. Житловий будинок відповідача розташований на неприватизованій земельній ділянці. У порушення будівельних, санітарно-епідеміологічних та пожежних норм відповідачем було протиправно побудовано два сараї, туалет та літній душ, які частково знаходяться на земельній ділянці, що належить йому на праві власності.


5. Також позивач виявив бажання поставити паркан між земельними ділянками сторін, проте ОСОБА_2 знищила бетонні стовпчики та демонтувала встановлену сітку.


6. Посилаючись на викладене, ОСОБА_1 просив суд зобов`язати ОСОБА_2 усунути перешкоди в користуванні належною йому земельною ділянкою, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , шляхом зобов`язання знесення: сараю


літ. Б-1, сараю літ. Г-1, літнього душу та туалету, що знаходяться на земельній ділянці ОСОБА_1 , та зобов`язати ОСОБА_2 не чинити йому перешкоди в облаштуванні огорожі між земельними ділянками АДРЕСА_1 та АДРЕСА_1 .


7. У квітні 2020 року ОСОБА_2 звернулась до суду із зустрічним позовом до ОСОБА_1 , Халявинської сільської ради Чернігівського району Чернігівської області, ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору: приватне підприємство «Чернігів-Гео», Міжрайонне управління у Ріпкинському та Чернігівському районах Головного управління Держгеокадастру у Чернігівській області в особі юридичної особи підпорядкування - Головного управління Держгеокадастру у Чернігівській області, приватний нотаріус Чернігівського районного нотаріального округу Петрушина Л. М., про визнання недійсними технічної документації із землеустрою, рішення Халявинської сільської ради Чернігівського району Чернігівської області, правовстановлюючих документів, реєстрації земельної ділянки в Державному земельному кадастрі України та зобов`язання відновити межі земельної ділянки.


8. Зустрічний позов обґрунтований тим, що 29 серпня 2019 року вона звернулася до державного кадастрового реєстратора із заявою про реєстрацію земельної ділянки під її житловим будинком, проте їй було відмовлено, оскільки в межах земельної ділянки, яку передбачається зареєструвати, встановлено перетин із земельною ділянкою, належною ОСОБА_1 , площа ділянок співпадає на 3,0312 %.


9. Посилаючись на викладене, ОСОБА_2 просила суд


- визнати недійсною та скасувати технічну документацію із землеустрою щодо складання документів, що посвідчують право власності на земельну ділянку для будівництва і обслуговування будинку господарських будівель та споруд, загальною площею 0,2196 га, виготовлену ПП «Чернігів-Гео» у 2011 році на земельну ділянку, кадастровий номер 7425589100:01:000:0450, яка розташовані за адресою:


АДРЕСА_1 , як невідповідну землевпорядній документації, картографічним матеріалам, виконаним в минулі роки та Закону України «Про землеустрій»;

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст