Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Ухвала КЦС ВП від 06.02.2019 року у справі №619/38/17

Ухвала КЦС ВП від 06.02.2019 року у справі №619/38/17

05.11.2020
Автор:
Переглядів : 114

Постанова

Іменем України

02 липня 2020 року

м. Київ

справа № 619/38/17

провадження № 61-2195св19

Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду:

головуючого - Синельникова Є. В.,

суддів: Білоконь О. В. (суддя-доповідач), Осіяна О. М., Сакари Н. Ю., Шиповича В. В.,

учасники справи:

позивач - державне підприємство «Харківська лісова науково-дослідна станція»,

відповідачі: ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , відділ Держгеокадастру у Дергачівському районі Харківської області,

третя особа - Дергачівська місцева прокуратура Харківської області,

розглянув у порядку спрощеного позовного провадження касаційні скарги заступника прокурора Харківської області в інтересах держави в особі державного підприємства «Харківська лісова науково-дослідна станція» та державного підприємства «Харківська лісова науково-дослідна станція» на ухвалу Дергачівського районного суду Харківської області у складі судді Якименко Л. О. від 29 жовтня 2018 року та постанову Харківського апеляційного суду у складі колегії суддів: Яцини В. Б., Бурлака І. В., Кіся П. В., від 12 грудня 2018 року,

ВСТАНОВИВ:

Короткий зміст позовних вимог

У січні 2017 року державне підприємство «Харківська лісова науково-дослідна станція» (далі - ДП «Харківська лісова науково-дослідна станція») звернулося до суду із позовом до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про визнання недійсним державного акту на право власності на земельну ділянку та витребування з незаконного володіння земельної ділянки.

Позовна заява мотивована тим, що розпорядженням Дергачівської районної державної адміністрації від 29 листопада 2007 року № 1157 у власність ОСОБА_1 було передано земельну ділянку площею 1 га на території Малоданилівської селищної ради Дергачівського району Харківської області за межами населеного пункту. На підставі цього розпорядження було видано державний акт на право власності на земельну ділянку серії ЯД № 053278. Однак рішенням господарського суду Харківської області від 15 березня

2016 року за позовом ДП «Харківська лісова науково-дослідна станція» було визнано незаконним та скасовано розпорядження Дергачівської районної державної адміністрації від 29 листопада 2007 року № 1157. Судом установлено, що спірна земельна ділянка відноситься до земель лісогосподарського призначення та за результатами націоналізації лісових земель перебуває в державній власності та належить позивачу як лісокористувачу на підставі матеріалів лісовпорядкування, які відповідно до пункту 5 Прикінцевих положень ЛК України є документами, що підтверджують право на раніше надані землі. Вказана спірна земельна ділянка була передана у власність фізичної особи ОСОБА_1 незаконно, без погодження та надання дозволу на вилучення землі з постійного користування ДП «Харківська лісова науково-дослідна станція». На підставі договору купівлі-продажу від 08 серпня 2008 року ОСОБА_2 придбав спірну земельну ділянку у ОСОБА_1 .

Посилаючись на вищевикладене, позивач просив суд визнати недійсним державний акт на право власності на земельну ділянку площею 1 га (кадастровий номер 6322055900:02:000:0025) серії ЯД № 053278 та витребувати цю земельну ділянку з незаконного володіння ОСОБА_2 на користь позивача.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст