Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Ухвала КЦС ВП від 13.02.2019 року у справі №420/23/18

Ухвала КЦС ВП від 13.02.2019 року у справі №420/23/18

14.10.2020
Автор:
Переглядів : 316

Постанова

Іменем України

02 квітня 2020 року

м. Київ

справа № 420/23/18

провадження № 61-1883св19

Верховний Суд у складі колегії суддів Третьої судової палати Касаційного цивільного суду:

Штелик С. П. (суддя-доповідач), Калараша А. А., Сімоненко В. М.,

учасники справи:

позивач - ОСОБА_1 ,

відповідачі: ОСОБА_2 , Новопсковська селищна рада Новопсковського району Луганської області,

третя особа - ОСОБА_3 ,

розглянув у попередньому судовому засіданні у порядку письмового провадження касаційну скаргу ОСОБА_1 на рішення Новопсковського районного суду Луганської області від 01 серпня 2018 року у складі судді Стеценко О. С. та постанову Луганського апеляційного суду від 13 грудня 2018 року у складі суддів: Луганської В. М., Дронської І. О., Єрмакова Ю. В.,

ІСТОРІЯ СПРАВИ

Короткий зміст позовних вимог

У січні 2018 року ОСОБА_1 звернувся до суду із позовом до Новопсковської селищної ради Новопсковського району Луганської області, ОСОБА_2 , третя особа - ОСОБА_3 , про надання додаткового строку для прийняття спадщини.

Позов мотивовано тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла його мати - ОСОБА_4 , після смерті якої відкрилась спадщина на 451/1000 частки квартири АДРЕСА_1 . Позивач звернувся до нотаріуса із заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину за законом після смерті матері, проте постановою від 04 січня 2018 року йому було відмовлено у зв`язку з пропуском встановленого законом шестимісячного строку для прийняття спадщини.

Вказував, що його сестра - ОСОБА_2 та брат - ОСОБА_3 , які є спадкоємцями першої черги після смерті матері, також спадщину не прийняли. Їх батько - ОСОБА_5 , який на момент смерті проживав разом із матір`ю помер ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Зазначав, що не міг своєчасно скористатися правом на прийняття спадщини, оскільки з 1990 року проживає та працює за межами України на території Російської Федерації. Також він не знав про наявність заповіту батька на користь його сестри ОСОБА_2 . Просив суд визначити йому додатковий строк тривалістю три місяці з моменту набрання судовим рішенням законної сили для подачі до нотаріальної контори заяви про прийняття спадщини, яка відкрилася після смерті ОСОБА_4 .

Короткий зміст рішення суду першої інстанції

Рішенням Новопсковського районного суду Луганської області від 01 серпня 2018 року у задоволенні вимог ОСОБА_1 відмовлено.

Рішення суду першої інстанції мотивовано тим, що з моменту відкриття спадщини та до звернення позивача із заявою про прийняття спадщини пройшло майже 10 років, однак належних та допустимих доказів, які б свідчили про наявність у позивача об`єктивних, непереборних, істотних труднощів для подачі такої заяви не надано. Крім того, позивач особисто звертався до нотаріуса з заявою про прийняття спадщини після смерті батька у 2014 році.

Короткий зміст рішення суду апеляційної інстанції

Постановою Луганського апеляційного суду від 13 грудня 2018 року рішення Новопсковського районного суду Луганської області від 01 серпня 2018 року залишено без змін.

Постанова апеляційного суду мотивована тим, що суд першої інстанції дійшов правильного виснову про відсутність підстав для задоволення позову. Велика відстань між місцем проживання спадкодавця та спадкоємця без установлення інших об`єктивних, непереборних, істотних труднощів на вчинення дій щодо прийняття спадщини не свідчить про поважність пропуску строку. Належних та допустимих доказів на підтвердження обставин, які б перешкоджали позивачу у визначений строк звернутися із заявою про прийняття спадщини після смерті матері ним не надано.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст