Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Ухвала КЦС ВП від 24.06.2018 року у справі №369/6516/16-ц

Ухвала КЦС ВП від 24.06.2018 року у справі №369/6516/16-ц

05.06.2020
Автор:
Переглядів : 161

Постанова

Іменем України

01 серпня 2018 року

м. Київ

справа № 369/6516/16-ц

провадження № 61-1796 св 17

Верховний Суд у складі колегії суддів Другої судової палати Касаційного цивільного суду: Висоцької В. С., Лесько А. О., Мартєва С. Ю., Пророка В. В. (суддя-доповідач), Фаловської І. М.,

учасники справи:

позивач-ОСОБА_6, відповідачі:-Управління Держгеокадастру у Києво-Святошинському районі Київської області, -Товариство з обмеженою відповідальністю «Лука Девелопмент», -ОСОБА_7,

розглянув у порядку письмового провадження касаційну скаргу ОСОБА_6 на рішення Києво-Святошинського районного суду Київської області у складі судді Дубас Т. В. від 05 вересня 2017 року та ухвалу Апеляційного суду Київської області у складі суддів: Приходька К. П., Голуб С. А., Таргоній Д. О., від 29 листопада 2017 року.

Встановив:

У липні 2016 року ОСОБА_6 звернувся до суду з позовом до Управління Держгеокадастру у Києво-Святошинському районі Київської області, Товариства з обмеженою відповідальністю «Лука Девелопмент» (далі - ТОВ «Лука Девелопмент»), ОСОБА_7 про скасування державної реєстрації земельної ділянки, скасування кадастрового номера земельної ділянки та визнання права власності на земельну ділянку.

Позовні вимоги ОСОБА_6 обґрунтував тим, що він є спадкоємцем щодо права власності на земельну частку (пай), яка перебувала в колективній власності Колективного сільськогосподарського підприємства імені Шевченка (далі - КСП ім. Шевченка) Гореницької сільської ради Києво-Святошинського району Київської області, розміром 1,85 умовних кадастрових гектарів, що належала його померлій матері ОСОБА_8 на підставі сертифіката на право на земельну частку (пай) серії НОМЕР_1, виданого Києво-Святошинською районною державною адміністрацією Київської області та зареєстрованого 28 квітня 2004 року в Книзі реєстрації сертифікатів на право на земельну частку (пай) за № 783. Про це свідчить свідоцтво про право на спадщину за заповітом серії НОМЕР_2 від 11 листопада 2011 року (спадкова справа № 718 за 2004 рік), яке зареєстроване в реєстрі за № 1-2819 державним нотаріусом Першої київської обласної державної нотаріальної контори Золотухіною О. М.

Києво-Святошинська районна державна адміністрація розпорядженням від 01 жовтня 2013 року № 769 надала дозвіл на розробку документації із землеустрою щодо встановлення меж земельної ділянки в натурі позивачу, власнику земельної частки (паю), орієнтовною площею 1,85 га. З метою реалізації права власності позивача, на виконання вказаного розпорядження № 769 і за замовленням ОСОБА_6 Товариство з обмеженою відповідальністю «Оксоль» (далі - ТОВ «Оксоль») розробило технічну документацію із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості).

На етапі внесення відомостей (змін до них) до Державного земельного кадастру Управління Держгеокадастру у Києво-Святошинському районі Київської області прийняло рішення № РВ-3200270422016 про відмову у внесенні цих відомостей у зв'язку з перетином ділянки ОСОБА_6 з іншою ділянкою (кадастровий номер НОМЕР_3) на 100 %. Таке рішення відповідача унеможливлює реалізацію права власності ОСОБА_6 на земельну частку (пай).

Згідно з відомостями Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру власником земельної ділянки за кадастровим номером НОМЕР_3 є відповідач - ТОВ «Лука Девелопмент», директор ОСОБА_10 При особистому зверненні позивача і представника позивача до ТОВ «Лука Девелопмент» товариство заперечило право власності позивача на земельну частку (пай), ухиляється від пред'явлення правовстановлюючих документів на зазначену земельну ділянку.

У травні 2016 року ТОВ «Лука Девелопмент» повідомило позивача, що придбало спірну земельну ділянку 26 грудня 2006 року у відповідача ОСОБА_7 Після цього з урахуванням спірної земельної ділянки було сформовано земельну ділянку за кадастровим номером НОМЕР_3 загальною площею 4,1958 га. Дії щодо формування земельної ділянки за кадастровим номером НОМЕР_3 і реєстрацію цього кадастрового номера здійснював відповідач - Управління Держгеокадастру.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст