Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Ухвала КЦС ВП від 12.03.2018 року у справі №241/372/15-ц

Ухвала КЦС ВП від 12.03.2018 року у справі №241/372/15-ц

13.10.2020
Автор:
Переглядів : 129

Постанова

Іменем України

01 квітня 2020 року

м. Київ

справа № 241/372/18

провадження № 61-632св18

Верховний Суд у складі постійної колегії суддів Другої судової палати Касаційного цивільного суду: Кузнєцова В. О. (суддя-доповідач), Жданової В. С., Ігнатенка В. М.,

учасники справи:

позивач - ОСОБА_1 ,

відповідач - ОСОБА_2 ,

третя особа - Першотравнева нотаріальна контора Донецької області,

розглянув у попередньому судовому засіданні у порядку письмового провадження касаційну скаргу ОСОБА_1 на рішення Апеляційного суду Донецької області від 30 листопада 2017 року у складі колегії суддів: Мальцевої Є. Є., Лопатіної М. Ю., Принцевської В. П.,

ВСТАНОВИВ:

Описова частина

Короткий зміст позовних вимог

У березні 2015 року ОСОБА_1 звернувся до суду із позовом до ОСОБА_2 про встановлення додаткового строку для подання заяви на прийняття спадщини.

Свої позовні вимоги позивач обґрунтовував тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_3 , яка заповіла йому все належне їй на день смерті майно. Протягом шести місяців він не подав заяву до нотаріальної контори про прийняття спадщини та пропустив цей строк із поважної причини, оскільки за станом здоров`я, поганим почуттям, у зв`язку з перенесеною у 2006 році черепно-мозковою травмою є інвалідом ІІІ групи, із 18 березня по 02 квітня 2014 року перебував на лікуванні в неврологічному відділенні міської лікарні № 4, а потім лікувався дистанційно, тому не міг звернутися до нотаріальної контори та особисто подати заяву про прийняття спадщини. Крім того, зазначив, що із оголошення у пресі йому стало відомо, що нотаріус розшукує його як спадкоємця за заповітом після смерті ОСОБА_3 .

Посилаючись на викладене, позивач просив визначити йому додатковий строк на подання заяви про прийняття спадщини, визнати поважною причину пропуску ним цього строку.

Короткий зміст рішень судів

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст