Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова КЦС ВП від 01.02.2023 року у справі №638/6787/20

Постанова КЦС ВП від 01.02.2023 року у справі №638/6787/20

01.02.2023
Автор:
Переглядів : 48


Постанова


Іменем України



01 лютого 2023 року


м. Київ



справа № 638/6787/20


провадження № 61-13914св21



Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду:


головуючого - Синельникова Є. В.,


суддів: Білоконь О. В., Сакари Н. Ю., Хопти С. Ф. (суддя-доповідач), Шиповича В. В.,



учасники справи:


позивач - ОСОБА_1 ,


відповідач - Харківська міська рада,


третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, - Сьома харківська міська державна нотаріальна контора,


розглянув у попередньому судовому засіданні у порядку письмового провадження касаційну скаргу Харківської міської ради на рішення Дзержинського районного суду м. Харкова від 19 березня 2021 року у складі судді Семіряд І. В. та постанову Харківського апеляційного суду від 14 липня 2021 року у складі колегії суддів: Яцини В. Б., Бурлака І. В., Хорошевського О. М.,


ВСТАНОВИВ:


Короткий зміст позовних вимог


У травні 2020 ОСОБА_1 звернулась до суду з позовом до Харківської міської ради, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, - Сьома харківська міська державна нотаріальна контора, про встановлення факту, що має юридичне значення, та визнання права власності в порядку спадкування.


Позовні вимоги ОСОБА_1 обґрунтовувала тим, що восени 2010 року в неї відновилися стосунки з ОСОБА_2 , з яким вона познайомилася навесні 2003 року. З жовтня 2010 року вона почала проживати разом з ОСОБА_2 як чоловік та дружина, вони вели спільне господарство, допомагали один одному у побутових справах, мали спільний бюджет, вона вважала ОСОБА_2 своїм чоловіком, а він її дружиною. Розподіл обов`язків у родині був таким, ОСОБА_2 займався матеріально-технічними питаннями, а вона дбала про харчування сім`ї та затишок оселі.


Проживали вони в її квартирі АДРЕСА_1 . Також з ними мешкали її мати ОСОБА_3 та її син ОСОБА_4 . Факт їхнього спільного проживання за адресою: АДРЕСА_2 підтверджується копією медичної картки амбулаторного хворого, а також іншими документами.


До жовтня 2010 року ОСОБА_2 проживав за адресою:


АДРЕСА_3 , у квартирі, яка належала йому на праві приватної власності. Однак у зв`язку з тим, що ОСОБА_2 почав проживати з нею за адресою: АДРЕСА_2 , ними спільно було прийнято рішення про продаж його квартири АДРЕСА_4 та у червні 2011 квартиру було продано.


22 червня 2011 року ОСОБА_2 придбано однокімнатну квартиру АДРЕСА_5 , а за різницю коштів, яка залишилась після продажу та купівлі квартир вони розпочали ремонт. Також у 2014 року вони придбали автомобіль «Nissan», який був зареєстрований на її ім`я.


До літа 2018 року вона з ОСОБА_2 проживали у квартирі АДРЕСА_1 , а потім цього ж року квартиру продали та придбали нову двокімнатну квартиру АДРЕСА_6 . На час проведення ремонту у новій квартирі вона, її син ОСОБА_4 та ОСОБА_2 переїхали мешкати у квартиру АДРЕСА_5 , а після завершення ремонту переїхали до квартири АДРЕСА_6 .


ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 помер.


Спільних дітей з ОСОБА_2 вони не мали. Реєструвати шлюб не вважали необхідним, оскільки вважали, що формальний штамп у паспорті не створює міцну сім`ю.


Після смерті ОСОБА_2 відкрилася спадщина на його майно, у зв`язку з чим 28 лютого 2020 року вона звернулася до Сьомої харківської міської державної нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 , зазначаючи, що крім неї інших спадкоємців немає.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст