Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова КЦС ВП від 01.02.2023 року у справі №185/10125/21

Постанова КЦС ВП від 01.02.2023 року у справі №185/10125/21

01.02.2023
Автор:
Переглядів : 55

Постанова

Іменем України

01 лютого 2023 року

м. Київ

справа № 185/10125/21

провадження № 61-10399св22

Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду:

головуючого - Синельникова Є. В.,

суддів: Білоконь О. В., Сакари Н. Ю., Хопти С. Ф.,

Шиповича В. В. (суддя-доповідач),

учасники справи:

позивач - ОСОБА_1 ,

відповідач - приватне акціонерне товариство «ДТЕК Павлоградвугілля»,

розглянув у порядку спрощеного позовного провадження касаційну скаргу ОСОБА_1 на постанову Дніпровського апеляційного суду, у складі колегії суддів: Макарова М. О., Демченко Е. Л., Куценко Т. Р.,

від 22 вересня 2022 року,

ВСТАНОВИВ:

Короткий зміст позовних вимог

У листопаді 2021 року ОСОБА_1 звернувся до суду із позовом до приватного акціонерного товариства «ДТЕК Павлоградвугілля» (далі - ПрАТ «ДТЕК Павлоградвугілля») про відшкодування моральної шкоди.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що ОСОБА_1 тривалий час знаходився у трудових відносинах з ПрАТ «ДТЕК Павлоградвугілля» та за час роботи на підприємстві отримав професійні захворювання, які обумовлені умовами, в яких він працював.

Згідно з довідкою медико-соціальної експертної комісії (далі - МСЕК)

від 28 травня 2019 року йому повторно встановлено сукупний ступінь втрати професійної працездатності у розмірі - 40%, з яких 15% - по ХОЗЛ (хронічне обструктивне захворювання легень), 20% - ДПП (двобічний плечелопатковий періартроз), 5% - по туговухості.

Згідно із актом розслідування причин виникнення хронічного професійного захворювання від 05 травня 2017 року вбачається, що хронічні професійні захворювання виникли внаслідок тривалої дії шкідливих факторів виробничого середовища та трудового процесу на організм хворого, недосконалість технології, механізмів, робочого інструменту.

Вважав, що внаслідок не створення роботодавцем безпечних та нешкідливих умов праці на підприємстві він отримав професійні захворювання, що призвели до зменшення обсягу трудової діяльності, звільнення із займаної посади за станом здоров`я, проходження тривалого лікування, щоденного фізичного болю та моральних переживань, порушення нормальних життєвих зв`язків (змушений проходити чисельні медичні огляди та обстеження, відновлювальні процедури, лікування, у зв`язку з чим не може вести повноцінний образ життя, відчуває фізичні страждання, психологічний дискомфорт, порушення душевної рівноваги, що негативно впливає на його душевний та фізичний стан).

Посилаючись на викладене, ОСОБА_1 просив суд стягнути з відповідача в рахунок відшкодування моральної шкоди спричиненої ушкодженням здоров`я внаслідок виконання трудових обов`язків

120 000 грн.

Короткий зміст рішення суду першої інстанції

Рішенням Павлоградського міськрайонного суду Дніпропетровської області, у складі судді Перекопського М. М., від 22 червня 2022 року позовні вимоги ОСОБА_1 задоволено частково. Стягнуто з ПрАТ «ДТЕК Павлоградвугілля» на користь позивача відшкодування моральної шкоди в розмірі 80 000 грн, з відрахуванням податків та інших обов`язкових платежів. В іншій частині позовних вимог відмовлено. Вирішено питання розподілу судових витрат.

Суд першої інстанції виходив із того, що внаслідок порушення відповідачем права позивача на безпечні та здорові умови праці, у останнього з`явились професійні захворювання, що призвело до втрати професійної працездатності у розмірі - 40%.

Наявні у матеріалах справи докази суд вважав належними та достатніми для відшкодування моральної шкоди, завданої працівникові у зв`язку із незабезпеченням безпечних та нешкідливих умов праці.

Визначаючи розмір відшкодування моральної шкоди, суд виходив із принципів розумності, виваженості та справедливості, урахував ступінь втрати позивачем професійної працездатності, характер професійних захворювань та їх наслідки для здоров`я позивача.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст