Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова КЦС ВП від 01.02.2023 року у справі №158/1242/21

Постанова КЦС ВП від 01.02.2023 року у справі №158/1242/21

01.02.2023
Автор:
Переглядів : 56


Постанова


Іменем України


01 лютого 2023 року


м. Київ


справа № 158/1242/21


провадження № 61-3162св22


Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду:


головуючого - Синельникова Є. В.,


суддів: Білоконь О. В., Сакари Н. Ю., Хопти С. Ф.,


Шиповича В. В. (суддя-доповідач),


учасники справи:


позивач - ОСОБА_1 ,


відповідач - ОСОБА_2 ,


розглянув у порядку спрощеного позовного провадження касаційну скаргу ОСОБА_1 , від імені якого діє адвокат Мозольська Оксана Миколаївна, на постанову Волинського апеляційного суду, у складі колегії суддів: Федонюк С. Ю., Матвійчук Л. В., Осіпука В. В.,від 01 березня 2022 року,


ВСТАНОВИВ:


Короткий зміст позовних вимог


У травні 2021 року ОСОБА_1 звернувся до суду із позовом до


ОСОБА_2 про усунення перешкод у користуванні будинком, шляхом виселення.


Позовні вимоги ОСОБА_1 обґрунтовані тим, що він є власником житлового будинку за адресою: АДРЕСА_1 . У вказаному будинку зареєстрований та проживає ОСОБА_2 , згоду на реєстрацію якого дала матір позивача - ОСОБА_3 . Після смерті останньої відповідач не знявся з реєстрації і не виселився із належного позивачу будинку.


На даний час позивач має намір здавати будинок в оренду, оскільки за станом здоров`я потребує додаткових джерел доходу, тоді як відповідач не сплачує кошти за проживання у будинку та комунальні послуги, не утримує будинок у належному стані.


Крім того, вважав, що ОСОБА_2 не має права проживати у спірному будинку, оскільки не є членом сім`ї теперішнього власника.


Посилаючись на викладене, просив суд усунути перешкоди у здійсненні ним права користування будинком АДРЕСА_1 , шляхом виселення ОСОБА_2 з цього житлового будинку.


Короткий зміст рішення суду першої інстанції


Рішенням Ківерцівського районного суду Волинської області, у складі судді Костюкевича О. К., від 26 жовтня 2021 року позов ОСОБА_1 задоволено.


Виселено ОСОБА_2 з житлового будинку


АДРЕСА_1 . Вирішено питання розподілу судових витрат.


Суд першої інстанції виходив із того, що відповідач не належить до членів сім`ї власника житла, а тому підлягає виселенню.


Короткий зміст постанови апеляційного суду


Постановою Волинського апеляційного суду від 01 березня 2022 року апеляційну скаргу ОСОБА_2 задоволено, рішення Ківерцівського районного суду Волинської області від 26 жовтня 2021 року скасовано, у задоволенні позову ОСОБА_4 відмовлено.


Постанова апеляційного суду мотивована тим, що ОСОБА_2 із

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст