Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ККС ВП від 31.01.2023 року у справі №535/171/20

Постанова ККС ВП від 31.01.2023 року у справі №535/171/20

31.01.2023
Автор:
Переглядів : 52

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

31 січня 2023 року

м. Київ

справа № 535/171/20

провадження № 51-401км22

Верховний Суд колегією суддів Другої судової палати Касаційного кримінального суду у складі:

головуючого ОСОБА_1 ,

суддів: ОСОБА_2 , ОСОБА_3 ,

за участю:

секретаря судового засідання ОСОБА_4 ,

прокурора ОСОБА_5 ,

розглянув у відкритому судовому засіданні матеріали кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12019170210000431, за обвинуваченням

ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця та мешканця АДРЕСА_1 , такого, що судимості не мав,

у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 286 КК України,

за касаційними скаргами потерпілої ОСОБА_7 та захисника ОСОБА_8 на вирок Котелевського районного суду Полтавської області від 20 травня 2021 року та вирок Полтавського апеляційного суду від 27 жовтня 2021 року щодо ОСОБА_6 .

Зміст оскаржених судових рішень і встановлені судами першої та апеляційної інстанцій обставини

За вироком Котелевського районного суду Полтавської області від 20 травня 2021 року ОСОБА_6 засуджено за ч. 2 ст. 286 КК України до покарання у виді позбавлення волі на строк 3 роки 6 місяців з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк 2 роки.

На підставі ст. 75 КК України ОСОБА_6 звільнено від відбування покарання з випробуванням та встановлено іспитовий строк тривалістю 2 роки.

Стягнуто з Товариства з обмеженою відповідальністю «Агрофірма «Маяк» на користь ОСОБА_7 96 784,45 грн в рахунок відшкодування моральної шкоди.

Стягнуто з ОСОБА_6 на користь ОСОБА_7 10 000 грн в рахунок відшкодування витрат на правову допомогу.

Вирішено питання щодо речових доказів та процесуальних витрат.

Полтавський апеляційний суд 27 жовтня 2021 року скасував згаданий вирок місцевого суду в частині призначеного покарання і звільнення від його відбування з випробуванням на підставі ст. 75 КК України та ухвалив новий вирок, яким призначив ОСОБА_6 покарання за ч. 2 ст. 286 цього Кодексу із застосуванням ст. 69 КК України у виді обмеження волі на строк 3 роки з позбавленням права керувати транспортними засобами строком на 2 роки. В іншій частині вирок суду залишив без змін. Стягнуто з ОСОБА_6 на користь ОСОБА_7 10 000 грн в рахунок відшкодування витрат на правову допомогу.

Згідно з вироком районного суду ОСОБА_6 визнано винуватим у тому, що він 21 грудня 2019 року близько 07:10, на законних підставах керуючи технічно справним транспортним засобом - автомобілем ГАЗ АС-А 21R22 АХІ-1 (державний номерний знак НОМЕР_1 ) рухаючись по вул. 49 Херсонської Гвардійської Дивізії від вул. 200 років Херсону у напрямку вул. Сенявіна у м. Херсоні, грубо порушуючи вимоги пункту 18.1, підпункту «б» пункту 2.3 Правил дорожнього руху (далі - ПДР), при наближенні до нерегульованого пішохідного переходу, де перебував пішохід, не зменшив швидкість та не зупинився, щоб дати йому дорогу, внаслідок чого здійснив наїзд на ОСОБА_7 . У результаті дорожньо-транспортної пригоди (далі - ДТП) ОСОБА_7 отримала тяжкі тілесні ушкодження.

Вимоги касаційної скарги та узагальнені доводи особи, яка її подала, а також позиції інших учасників кримінального провадження

У касаційній скарзі потерпіла ОСОБА_7 , посилаючись на невідповідність призначеного покарання тяжкості кримінального правопорушення й особі засудженого через м`якість, просить змінити вирок апеляційного суду та призначити ОСОБА_6 покарання у виді позбавлення волі на строк 5 років з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк 3 роки, стягнути з ОСОБА_6 на її користь 50 000 грн в рахунок відшкодування витрат на правову допомогу, а також змінити вироки місцевого та апеляційного судів та повністю задовольнити цивільний позов і стягнути з ТОВ «Агрофірма «Маяк» на її користь 500 000 грн в рахунок відшкодування моральної шкоди. Обґрунтовуючи свої вимоги, потерпіла указує на те, що апеляційний суд при призначенні покарання ОСОБА_6 із застосуванням ст. 69 КК України не врахував повною мірою конкретних обставин справи та усіх даних про особу засудженого, а саме того, що останній керував транспортним засобом у стані алкогольного сп`яніння, відразу після вчинення ним ДТП зник з місця цього злочину та не намагався надати їй будь-яку допомогу, не викликав швидку допомогу, не відшкодував моральну шкоду. При цьому потерпіла зазначає, що наслідки у виді завданих їй злочином тяжких тілесних ушкоджень не можуть бути компенсовані відшкодуванням матеріальної шкоди, а саме лише шляхом відшкодуванням витрат виключно на ліки. Наголошує, що в матеріалах провадження відсутні обставини, які пом`якшують покарання засудженому. При цьому на її думку є такі, що обтяжують покарання, зокрема вчинення злочину у стані алкогольного сп`яніння та тяжкі наслідки, які були спричиненні злочином. Стверджує, що покарання ОСОБА_6 повинно бути призначено без застосування положень статей 69, 75 КК України. Крім того вказує, що суди не врахувавши всіх обставин у цьому провадженні необґрунтовано та безпідставно задовольнили її цивільний позов у частині стягнення моральної шкоди лише частково. Враховуючи глибину та тривалість своїх моральних страждань, вважає, що стягнення суми в розмірі 500 000 грн відповідатиме вимогам розумності та справедливості. Також зазначає, що апеляційний суд безпідставно не стягнув на її користь понесені нею витрати на правову допомогу у повному розмірі, а саме 50 000 грн, що було підтверджено відповідним договором.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст