Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Ухвала ККС ВП від 27.10.2019 року у справі №487/4596/19

Ухвала ККС ВП від 27.10.2019 року у справі №487/4596/19

28.10.2020
Автор:
Переглядів : 155

Постанова

Іменем України

28 травня 2020 року

м. Київ

справа № 487/4596/19

провадження № 51- 5324 км19

Верховний Суд колегією суддів Другої судової палати Касаційного кримінального суду у складі:

головуючого Білик Н.В.,

суддів Остапука В.І., Слинька С.С.,

за участю:

секретаря судового засідання Ковтюка В.В.,

прокурора Чабанюк Т.В.,

розглянув у відкритому судовому засіданні касаційну скаргу ОСОБА_1 на ухвалу Миколаївського апеляційного суду від 10 вересня 2019 року про відмову у відкритті апеляційного провадження, у кримінальному провадженні, внесеному до ЄРДР за № 62019150000000364.

Зміст оскаржених судових рішень і встановлені судами першої та апеляційної інстанцій обставини

Ухвалою Миколаївського апеляційного суду від 10 вересня 2019 року ОСОБА_1 відмовлено у відкритті провадження за його апеляційною скаргою на ухвалу слідчого судді Заводського районного суду м. Миколаєва від 14 червня 2019 року за його скаргою на постанову слідчого про відмову у визнанні потерпілим.

Вимоги касаційної скарги та доводи особи, яка її подала

У касаційній скарзі ОСОБА_1 , посилаючись на істотне порушення вимог кримінального процесуального закону, просить скасувати ухвалу апеляційного суду та призначити новий розгляд в суді апеляційної інстанції.

В обґрунтування своєї позиції зазначає, що оскаржувана ухвала постановлена незаконним складом суду, оскільки не було вирішено його заяву про відвід усьому складу Миколаївського апеляційного суду. Вважає, що відбулося порушення його прав на розгляд справи неупередженим і незалежним судом.

Позиції інших учасників судового провадження

Прокурор Чабанюк Т.В. у судовому засіданні касаційну скаргу підтримала та просила задовольнити.

Мотиви суду

Згідно ст. 433 КПК України суд касаційної інстанції перевіряє правильність застосування судами першої та апеляційної інстанцій норм матеріального та процесуального права, правової оцінки обставин і не має права досліджувати докази, встановлювати та визнавати доведеними обставини, що не були встановлені в оскарженому судовому рішенні, вирішувати питання про достовірність того чи іншого доказу. Суд касаційної інстанції переглядає судові рішення судів першої та апеляційної інстанцій у межах касаційної скарги. Із будь-яких інших підстав касаційний суд не вправі втручатися у рішення судів нижчих ланок.

Відповідно до ч. 1 ст. 438 КПК України підставою для скасування судових рішень при розгляді справи в суді касаційної інстанції є, зокрема, істотне порушення вимог кримінального процесуального закону.

Істотними порушеннями вимог кримінального процесуального закону є такі порушення, які перешкодили чи могли перешкодити суду ухвалити законне та обґрунтоване судове рішення (ч.1 ст. 412 КПК України).

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст