Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ККС ВП від 25.09.2018 року у справі №222/466/17

Постанова ККС ВП від 25.09.2018 року у справі №222/466/17

07.06.2020
Автор:
Переглядів : 196

Постанова

Іменем України

25 вересня 2018 року

м. Київ

справа № 222/466/17

провадження № 51-4649 км18

Верховний Суд колегією суддів Першої судової палати Касаційного кримінального суду у складі:

головуючого - Короля В.В.,

суддів: Макаровець А.М., Огурецького В.П.,

за участю:

секретаря судового засідання Батка Є.І.,

прокурора Пономарьової М.С.

розглянув у відкритому судовому засіданні касаційну скаргу заступника прокурора Донецької області на ухвалу Апеляційного суду Донецької області від 14 грудня 2017 року щодо ОСОБА_1 у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12017050640000073,

Зміст оскарженого судового рішення і встановлені судами першої та апеляційної інстанцій обставини

Ухвалою Володарського районного суду Донецької області від 21 листопада 2017 року у задоволенні подання Нікольського районного сектору уповноваженого органу з питань пробації Південно-Східного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації про звільнення ОСОБА_1 від відбування покарання на підставі п. "в" ст. 1 Закону України "Про амністію у 2016 році" відмовлено.

Не погоджуючись з вказаною ухвалою, заступник прокурора Донецької області подав апеляційну скаргу.

Ухвалою Апеляційного суду Донецької області від 14 грудня 2017 року відмовлено заступнику прокурора Донецької області у поновленні строку апеляційного оскарження ухвали Володарського районного суду Донецької області від 21 листопада 2017 року щодо ОСОБА_1 та повернуто апеляційну скаргу на підставі п. 4 ч. 3 ст. 399 Кримінального процесуального кодексу України (далі - КПК).

Вимоги касаційної скарги і узагальненні доводи особи, яка її подала

У касаційній скарзі заступник прокурора, посилаючись на істотні порушення вимог кримінального процесуального закону, просить ухвалу апеляційного суду скасувати та призначити новий розгляд у суді апеляційної інстанції. При цьому зазначає, що суд апеляційної інстанції не звернув уваги та не дав належної оцінки тому, що прокурор вищого рівня, який подав апеляційну скаргу, участі у судовому розгляді не брав, про ухвалу місцевого суду йому стало відомо 28 листопада 2017 року, тобто вже поза строками на апеляційне оскарження.

Позиції інших учасників судового провадження

Прокурор Пономарьова М.С. вважала касаційну скаргу обґрунтованою і просила ухвалу апеляційного суду скасувати та призначити новий розгляд у суді апеляційної інстанції.

Мотиви Суду

Заслухавши доповідь судді, доводи прокурора Пономарьової М.С. та перевіривши матеріали кримінального провадження, колегія суддів вважає, що касаційна скарга заступника прокурора задоволенню не підлягає з таких підстав.

Відповідно до ч. 2 ст. 433КПК суд касаційної інстанції переглядає судові рішення судів першої та апеляційної інстанцій у межах касаційної скарги.

Відповідно до ч. 2 ст. 395 КПК апеляційна скарга може бути подана на ухвалу суду першої інстанції протягом семи днів з дня її оголошення.

Згідно з п. 4 ч. 3 ст. 399 КПК апеляційна скарга повертається, якщо вона подана після закінчення строку апеляційного оскарження і особа, яка її подала не порушує питання про поновлення цього строку або суд апеляційної інстанції за заявою особи не знайде підстав для його поновлення.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст