Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ККС ВП від 25.04.2023 року у справі №138/3409/21

Постанова ККС ВП від 25.04.2023 року у справі №138/3409/21

25.04.2023
Автор:
Переглядів : 74

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25 квітня 2023 року

м. Київ

справа № 138/3409/21

провадження № 51-3691км22

Верховний Суд колегією суддів Другої судової палати Касаційного кримінального суду у складі:

головуючого ОСОБА_1 ,

суддів ОСОБА_2 , ОСОБА_3 ,

за участю:

секретаря судового засідання ОСОБА_4 ,

прокурора ОСОБА_5 ,

у режимі відеоконференції

засудженої ОСОБА_6 ,

захисника ОСОБА_7 ,

розглянув у відкритому судовому засіданні касаційну скаргу захисника ОСОБА_7 на вирок Могилів-Подільського міськрайонного суду Вінницької області від 19 травня 2022 року та ухвалу Вінницького апеляційного суду від 17 жовтня 2022 рокуу кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12021020160000128, за обвинуваченням

ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянки України, котра народилася в с. Слобода-Шлишковецька Могилів-Подільського району Вінницької області, зареєстрована та проживає на АДРЕСА_1 , раніше не судимої,

у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 361, ч. 1 ст. 366 Кримінального кодексу України (далі - КК).

Зміст оскаржених судових рішень і встановлені судами першої та апеляційної інстанцій обставини

Вироком Могилів-Подільського міськрайонного суду Вінницької області від 19 травня 2022 року ОСОБА_6 засуджено:

- за ч. 1 ст. 361 КК до покарання у виді штрафу в розмірі 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 17 000 грн;

- за ч. 1 ст. 366 КК - до покарання у виді штрафу в розмірі 2000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 34 000 грн, із позбавленням права обіймати посади, пов`язані з виконанням організаційно-розпорядчих функцій на строк 1 рік.

На підставі ч. 1 ст. 70 КК за сукупністю кримінальних правопорушень, шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим, визначено остаточне покарання у виді штрафу в розмірі 2000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 34 000 грн, із позбавленням права обіймати посади, пов`язані з виконанням організаційно-розпорядчих функцій на строк 1 рік.

Прийнято рішення щодо процесуальних витрат.

Згідно з вироком ОСОБА_6 визнано винуватою у внесені до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей службовою особою і видачі службовою особою завідомо неправдивих офіційних документів, та несанкціонованому втручанні в роботу автоматизованих систем, що призвело до підробки інформації, за таких обставин.

У період із жовтня по грудень 2020 року ОСОБА_6 , обіймаючи посаду в органах місцевого самоврядування, пов`язану з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських обов`язків, тобто будучи службовою особою, а саме: головним бухгалтером Грушанської сільської ради Могилів-Подільського району Вінницької області, у межах наданих їй повноважень, перебуваючи на своєму робочому місці в приміщенні цієї сільської ради, що розміщена на АДРЕСА_2 , умисно, з метою розтрати бюджетних коштів, достовірно знаючи, що ОСОБА_8 у період із 15 жовтня до 31 грудня 2020 року не виконувала свої службові обов`язки опалювача та не з`являлась на робоче місце, внесла до офіційних документів (платіжних доручень) за жовтень, листопад та грудень 2020 року відомості, в яких зазначала про нарахування заробітної плати ОСОБА_8 за фактично невідпрацьований робочий час. Після цього, ОСОБА_6 затвердила дані документи своїм підписом та подала безпосередньо до УДКСУ в Могилів-Подільському районі та м. Могилів-Подільський для зарахування коштів на розрахунковий рахунок Грушанської сільської ради Могилів-Подільського району Вінницької області, відкритий у АТ КБ «Приватбанк».

В подальшому, накладаючи електронний підпис, ОСОБА_6 завершувала створення електронного документа та здійснювала перерахування з розрахункового рахунку Грушанської сільської ради Могилів-Подільського району Вінницької області, відкритого у ПАТ КБ «Приват Банк», через Управління Державної казначейської служби України у Могилів-Подільському районі Вінницької області на картковий рахунок своєї близької особи - невістки ОСОБА_8 , відкритий у АТ КБ «Приват Банк», безпідставно нараховану та виплачену заробітну плату.

Так, 11 листопада, 18 та 25 грудня 2020 року ОСОБА_6 , діючи умисно, з корисливим мотивом, маючи безпосередній доступ до системи Інтернет-Клієнт-Банк «Приват 24 для бізнесу», внесла в офіційний документ в електронному вигляді - «заробітні відомості працівників Грушанської сільської ради Могилів-Подільського району Вінницької області» завідомо неправдиві відомості, а саме: інформацію про нараховану та призначену до виплати ОСОБА_8 заробітну плату за фактично невідпрацьований робочий час особисто ОСОБА_8 в сумі 1172, 62 грн, 1029,06 грн та 2201,68 грн відповідно, засвідчуючи такі дії електронним цифровим підписом та направляючи вказані відомості в електронному вигляді до банку, на підставі чого на картковий рахунок ОСОБА_8 як заробітну плату було перераховано зазначені кошти, якими остання заволоділа та розпорядилася на власний розсуд.

Крім того, ОСОБА_6 , будучи звільненою із займаної посади головного бухгалтера, 3 лютого 2021 року приблизно о 10:12, 5 березня 2021 року о 8:46 та 1 квітня 2021 року о 16:51, перебуваючи у приміщенні колишньої Грушанської сільської ради, за вищевказаною адресою, не будучи уповноваженою особою на зарахування заробітної плати працівникам вказаної сільської ради, діючи умисно, з метою несанкціонованого втручання в роботу автоматизованої системи «Приват 24 для бізнесу» увійшла до облікового запису колишнього голови Грушанської сільської ради ОСОБА_9 , а звідти - до офіційного документу в електронному вигляді - «заробітні відомості працівників Грушанської сільської ради Могилів-Подільського району Вінницької області». Після чого, ОСОБА_6 з метою підробки, внесла у зазначений документ завідомо неправдиві відомості, а саме: інформацію про нараховану та призначену до виплати ОСОБА_8 заробітну плату за фактично невідпрацьований робочий час особисто ОСОБА_8 в сумі 2619,30 грн, 2619,30 грн і 4247,65 грн відповідно, засвідчуючи такі дії електронним цифровим підписом та направляючи вказані відомості в електронному вигляді до банку, на підставі чого на картковий рахунок ОСОБА_8 як заробітну плату було перераховано зазначені кошти, якими остання заволоділа та розпорядилася на власний розсуд.

Ухвалою Вінницького апеляційного суду від 17 жовтня 2022 року вирок Могилів-Подільського міськрайонного суду Вінницької області від 19 травня 2022 року щодо ОСОБА_6 змінено в частині виключення з мотивувальної частини вироку посилання про визнання недопустимими доказами довідки головного Державного фінансового інспектора відділу взаємодії з правоохоронними органами від 27 квітня 2021 року та висновку експерта від 3 червня 2021 року. У решті вирок суду першої інстанції щодо ОСОБА_6 залишено без змін.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст