Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Ухвала ККС ВП від 07.04.2020 року у справі №521/6772/19

Ухвала ККС ВП від 07.04.2020 року у справі №521/6772/19

21.10.2020
Автор:
Переглядів : 139

Постанова

іменем України

21 липня 2020 року

м. Київ

справа № 521/6772/19

провадження № 51-1670 км 20

Верховний Суд колегією суддів Першої судової палати Касаційного кримінального суду у складі:

головуючого Короля В.В.,

суддів Лагнюка М.М., Марчук Н.О.,

за участю:

секретаря судового засідання Кулініч К.С.,

прокурора Вараниці В.М.,

розглянув у відкритому судовому засіданні касаційну скаргу засудженого ОСОБА_1 на ухвалу Одеського апеляційного суду від 10 лютого 2020 року про повернення апеляційної скарги.

Зміст оскарженого судового рішення і встановлені судами першої та апеляційної інстанцій обставини

Ухвалою Малиновського районного суду м. Одеси від 16 жовтня 2019 року засудженому ОСОБА_1 відмовлено в задоволенні клопотання про зарахування йому строку попереднього ув`язнення у строк покарання з розрахунку один день попереднього ув`язнення за два дні позбавлення волі.

Не погоджуючись із прийнятим рішенням, засуджений ОСОБА_1 подав апеляційну скаргу на зазначену ухвалу суду першої інстанції.

Ухвалою Одеського апеляційного суду від 10 лютого 2020 року апеляційну скаргу засудженого ОСОБА_1 повернуто на підставі п. 2 ч. 2 ст. 395 Кримінального процесуального кодексу України (далі - КПК) у зв`язку з тим, що її подано після закінчення строку апеляційного оскарження і особа, яка її подала, не порушує питання про поновлення цього строку.

Вимоги касаційної скарги та узагальнені доводи особи, яка її подала

У касаційній скарзі засуджений ОСОБА_1 просить ухвалу апеляційного суду скасувати і призначити новий розгляд у суді апеляційної інстанції. Вважає, що строк на апеляційне оскарження було ним пропущено з причин, які від нього не залежали, оскільки в установі, у якій він відбуває покарання, були відсутні конверти, а тому він не встиг своєчасно відправити апеляційну скаргу.

Позиції інших учасників судового провадження

Прокурор Вараниця В.М. вважав касаційну скаргу обґрунтованою та просив скасувати ухвалу апеляційного суду і призначити новий розгляд у суді апеляційної інстанції.

Мотиви Суду

Заслухавши доповідь судді, доводи прокурора Вараниці В.М., перевіривши матеріали кримінального провадження, колегія суддів вважає, що касаційна скарга підлягає задоволенню на таких підставах.

Відповідно до ч. 1 ст. 433 КПК суд касаційної інстанції перевіряє правильність застосування судами першої та апеляційної інстанцій норм матеріального та процесуального права, правової оцінки обставин.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст