Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Ухвала ККС ВП від 19.11.2019 року у справі №691/1358/15-к

Ухвала ККС ВП від 19.11.2019 року у справі №691/1358/15-к

07.10.2020
Автор:
Переглядів : 324

Постанова

іменем України

17 березня 2020 року

м. Київ

справа № 691/1358/15-к

провадження № 51-5681км19

Верховний Суд колегією суддів Першої судової палати Касаційного кримінального суду у складі:

головуючого Короля В.В.,

суддів Лагнюка М.М., Макаровець А.М.,

за участю:

секретаря судового засідання Кулініч К.С.,

прокурора Кузнецова С.М.,

розглянув у відкритому судовому засіданні касаційну скаргу прокурора, який брав участь у розгляді кримінального провадження в суді апеляційної інстанції, на вирок Городищенського районного суду Черкаської області від 8 лютого 2019 року та ухвалу Черкаського апеляційного суду від 8 серпня 2019 року у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12015250110000389, щодо

ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянина України, уродженця м. Перевальськ Луганської області, жителя АДРЕСА_1 , раніше не судимого,

якого визнано невинуватим у пред`явленому обвинуваченні за ч. 3 ст. 15, ч. 3 ст. 297 Кримінального кодексу України (далі - КК).

Зміст оскаржених судових рішень і встановлені судами першої та апеляційної інстанцій обставини

За вироком Городищенського районного суду Черкаської області від 8 лютого 2019 року ОСОБА_1 визнано невинуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 15, ч. 3 ст. 297 КК, та виправдано у зв`язку з недоведеністю вчинення кримінального правопорушення.

Ухвалою Черкаського апеляційного суду від 8 серпня 2019 року вирок щодо ОСОБА_1 залишено без змін.

Органом досудового розслідування ОСОБА_1 обвинувачувався в тому, що він 11 серпня 2015 року близько 2 години за попередньою змовою зі своїм сином - ОСОБА_1 , діючи спільно, з метою вчинення крадіжки, проник на територію меморіального комплексу «Пагорб Слави Воїнам Великої Вітчизняної Війни », що розташований по вул. Леніна в с. Валява Городищенського району Черкаської області, звідки умисно, таємно, керуючись корисливим мотивом, шляхом демонтажу, намагався викрасти металеву трубу, загальною довжиною 6,75 м, діаметром 70 мм, якою в подальшому розпорядився б на власний розсуд, проте свій злочинний умисел не довів до кінця з причин, які не залежали від його волі, оскільки його дії було викрито сторонніми особами.

Дії ОСОБА_1 кваліфіковано органом досудового розслідування за ч. 3 ст.15, ч. 3 ст. 297 КК як незакінчений замах на незаконне заволодіння предметами, що знаходяться на пам`ятнику, спорудженому в пам`ять тих, хто боровся проти нацизму в роки Другої світової війни, вчинене за попередньою змовою групою осіб, з корисливих мотивів, не доведене до кінця з причин, які не залежали від його волі.

Вимоги касаційної скарги та узагальнені доводи особи, яка її подала

У касаційній скарзі прокурор, який брав участь у розгляді кримінального провадження в суді апеляційної інстанції (далі - прокурор), посилаючись на істотне порушення вимог кримінального процесуального закону, неправильне застосування закону України про кримінальну відповідальність, просить судові рішення щодо ОСОБА_1 скасувати і призначити новий розгляд у суді першої інстанції. Вважає необґрунтованим виправдання ОСОБА_1 за ч. 3 ст. 15, ч. 3 ст. 297 КК. На думку прокурора, суд достатньою мірою не врахував обставин справи та всупереч вимогам ст. ст. 94, 370, 374 Кримінального процесуального кодексу України (далі - КПК) не надав оцінки зібраним доказам окремо та в їх сукупності, побудував своє рішення про виправдання ОСОБА_1 на суперечливих та достатньо не перевірених доказах, взявши до уваги лише доводи сторони захисту, фактично не оцінивши докази обвинувачення, не проаналізувавши їх у взаємозв`язку з іншими дослідженими доказами. Крім того, вважає, що поза увагою суду безпідставно залишено послідовні та незмінні показання свідків ОСОБА_2 та ОСОБА_3 , які були безпосередніми очевидцями вчинення обвинуваченим та його сином кримінального правопорушення, а також не надано оцінки показанням свідків ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 . Також зазначає, що всупереч вимогам ч. 12

ст. 290 КПК судом першої інстанції безпідставно було визнано допустимими доказами документи, надані стороною захисту, та показання свідка ОСОБА_1 . Вказує на те, що всупереч вимогам ст. 419 КПК апеляційний суд належно не перевірив доводи апеляційної скарги прокурора, а лише констатував правильність висновків суду першої інстанції, при цьому не зазначив підстав, з яких визнав апеляційну скаргу необґрунтованою.

Позиції інших учасників судового провадження

Прокурор Кузнецов С.М. касаційну скаргу підтримав частково, просив скасувати ухвалу апеляційного суду щодо ОСОБА_1 і призначити новий розгляд у суді апеляційної інстанції.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст