Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ККС ВП від 12.12.2018 року у справі №428/2448/16-к

Постанова ККС ВП від 12.12.2018 року у справі №428/2448/16-к

10.06.2020
Автор:
Переглядів : 162

Постанова Іменем України

12 грудня 2018 року

м. Київ

справа № 428/2448/16

провадження № 51-6880 км18

Верховний Суд колегією суддів Першої судової палати Касаційного кримінального суду у складі:

головуючого Стороженка С. О.,

суддів Голубицького С. С., Стефанів Н. С., за участю секретаря судового засідання Малихіної О. В., прокурора Шевченко О. О.,

розглянув касаційну скаргу прокурора, який брав участь у розгляді провадження судом першої інстанції, на ухвалу Апеляційного суду Луганської області від 19 березня 2018 року у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань (далі - ЄРДР) за №12015130370003194, за обвинуваченням

ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, громадянина України, уродженця с.ШаханКарагандинської області Казахстану, жителя АДРЕСА_1 такого, що не має судимості,

у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 213 Кримінального кодексу України (далі - КК).

Зміст оскаржених судових рішень і встановлені судами

першої та апеляційної інстанцій обставини

Сєвєродонецький міський суд Луганської області вироком від 22 грудня 2017 року засудив ОСОБА_1 за ч. 1 ст. 213 КК до покарання у виді обмеження волі на строк 1 рік.

На підставі ст. 75 КК ОСОБА_1 звільнено від відбування покарання з випробуванням з іспитовим строком 1 рік та з покладенням обов'язків, передбачених ч. 1 ст. 76 цього ж Кодексу.

За вироком суду ОСОБА_1 визнано винним і засуджено за те, що він у с. Сиротиному м. Сєвєродонецька Луганської області за обставин, викладених у вироку, реалізуючи свій злочинний умисел, направлений на порушення порядку здійснення операцій з металобрухтом, а саме здійснення прийому брухту кольорових і чорних металів фізичною особою, відомості про яку не включено до переліку суб'єктів господарювання, організацію незаконного пункту прийому металобрухту, за місцем свого проживання на АДРЕСА_2, в гаражі на АДРЕСА_3 у цьому ж селі незаконно приймав лом чорного металу, а саме:

- 02 грудня 2015 року прийняв у ОСОБА_2 5 кг лому чорного металу, за що заплатив останньому 5 грн;

- 25 грудня 2015 року прийняв у ОСОБА_3 10 кг лому чорного металу за 10 грн;

- 13 січня 2016 року прийняв у ОСОБА_4 5 кг лому чорного металу за 7 грн.

13 січня 2016 року під час обшуку в приміщенні гаража і на подвір'ї на АДРЕСА_3 працівниками поліції виявлено та вилучено 3715 кг лому чорного металу, підлогові ваги та облікові записи, які належать ОСОБА_1

Апеляційний суд Луганської області ухвалою від 19 березня 2018 року апеляційну скаргу ОСОБА_1 задовольнив частково, зазначений вирок місцевого суду скасував, кримінальне провадження закрив на підставі п. 3 ч. 1 ст. 284 Кримінального процесуального кодексу України (далі - КПК) у зв'язку з тим, що не встановлені достатні докази для доведення винуватості обвинуваченого в суді та вичерпані можливості їх отримати.

Вимоги касаційної скарги і узагальнені доводи особи, яка її подала

У касаційній скарзі прокурор, посилаючись на істотне порушення вимог кримінального процесуального закону, ставить вимогу про скасування оскарженої ухвали апеляційного суду та призначення нового розгляду в суді апеляційної інстанції. Вважає, що суд апеляційної інстанції передчасно та необґрунтовано дійшов висновку про недопустимість доказів у кримінальному провадженні, що стало причиною безпідставного закриття його на підставі п. 3 ч. 1 ст. 284 КПК, ухвала апеляційного суду не відповідає вимогам ст. 419 КПК.

у запереченнях на касаційну скаргу захисник ОСОБА_1 - адвокат СвистунГ.В. просить залишити касаційну скаргу прокурора без задоволення, а оскаржену ним ухвалу апеляційного суду без зміни.

Позиції учасників судового провадження

У судовому засіданні прокурор Шевченко О. О. підтримала касаційну скаргу прокурора, зазначала про необхідність скасування оскарженої ухвали апеляційного суду та призначення нового розгляду в суді апеляційної інстанції.

Мотиви Суду

Згідно з ч. 2 ст. 433 КПК суд касаційної інстанції переглядає судові рішення судів першої та апеляційної інстанцій у межах касаційної скарги.

Положеннями ст. 2 КПК визначено, що завданнями кримінального провадження є захист особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, охорона прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, а також забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений, жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному примусу і щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст