Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ККС ВП від 11.07.2019 року у справі №712/3581/16-к

Постанова ККС ВП від 11.07.2019 року у справі №712/3581/16-к

28.08.2020
Автор:
Переглядів : 317

Постанова

Іменем України

11 липня 2019 року

м. Київ

Справа № 712/3581/16-к

Провадження № 51 - 1313 км 19

Верховний Суд колегією суддів Другої судової палати Касаційного кримінального суду у складі:

головуючого Наставного В.В.,

суддів Марчука О.П., Яковлєвої С.В.,

за участю:

секретаря судового засідання Замкового І.А.,

прокурорів Глігана Є.С., Єременка М.В., Потапенка С.В.,

розглянув в судовому засіданні кримінальне провадження, внесене в Єдиний реєстр досудових розслідувань за номером 42016250020000022 щодо

ОСОБА_1 ,

ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки м. Черкаси, громадянки України, зареєстрованої за адресою: АДРЕСА_1 , проживаючої за адресою: АДРЕСА_2 , раніше не судимої,

за ст. 27 ч. 5, ст. 369 ч. 3 КК України,

за касаційною скаргою прокурора, який брав участь під час розгляду кримінального провадження судом апеляційної інстанції, - ОСОБА_2 на вирок Соснівського районного суду м. Черкаси від 04 жовтня 2017 року та ухвалу Апеляційного суду Черкаської області від 27 грудня 2018 року щодо ОСОБА_1 .

Зміст оскаржених судових рішень і встановлені судами першої та апеляційної інстанцій обставини

Вироком Соснівського районного суду м. Черкаси від 04 жовтня 2017 року ОСОБА_1 визнано невинуватою у пред`явленому обвинуваченні за ст. 27 ч. 5, ст. 369 ч. 3 КК України та виправдано за недоведеністю в скоєнні кримінального правопорушення.

Прийнято рішення щодо речових доказів.

ОСОБА_1 пред`явлено обвинувачення у тому, що вона за попередньою змовою групою осіб за обставин, детально наведених у обвинувальному акті, сприяла особі, матеріали кримінального провадження щодо якої виділені в окреме провадження, в наданні неправомірної вигоди в.о. начальника відділу протидії незаконному обігу підакцизних товарів ГУДФС у Черкаській області ОСОБА_3 в розмірі 2000 гривень за сприяння у вирішенні ним питання щодо закриття кримінального провадження відносно особи, матеріали кримінального провадження щодо якої виділені в окреме провадження, та не проведення в подальшому документування його протиправних дій, пов`язаних з транспортуванням та реалізацією незаконно виготовлених алкогольних напоїв, тобто кримінального правопорушення, передбаченого ст. 27 ч. 5, ст. 369 ч. 3 КК України.

Ухвалою Апеляційного суду Черкаської області від 27 грудня 2018 року частково задоволено апеляційну скаргу прокурора, вирок Соснівського районного суду м. Черкаси від 04 жовтня 2017 року щодо ОСОБА_1 змінено. Вказано вважати ОСОБА_1 виправданою за ст. 27 ч. 5, ст. 369 ч. 3 КК України, у зв`язку з недоведеністю того, що вчинено кримінальне правопорушення, у якому обвинувачується особа. Цією ж ухвалою виключено з резолютивної частини вироку вказівки щодо вирішення питання про речові докази. В решті вирок суду першої інстанції залишено без зміни.

Вимоги касаційної скарги та узагальнені доводи особи, яка її подала

У касаційній скарзі прокурор просить вирок та ухвалу щодо ОСОБА_1 скасувати та призначити новий розгляд в суді першої інстанції. Не погоджується із висновками судів обох інстанцій про те, що у діях ОСОБА_1 відсутній склад кримінального правопорушення і не доведено, що вона вчинила кримінальне правопорушення, у якому обвинувачується, а саме злочин, передбачений ст. 27 ч. 5, ст. 369 ч. 3 КК України. Вважає, що органом досудового розслідування зібрано достатньо доказів вини ОСОБА_1 , яким судами не дана оцінка у їх сукупності. Зазначає, що суд апеляційної інстанції допустив ряд істотних порушень вимог кримінального процесуального закону, які відповідно до ст.ст. 412, 438 КПК України є підставою для скасування ухвали. Зокрема, зазначає, що апеляційний суд за відсутності апеляційної скарги виправданої особи самостійно змінив підстави її виправдання з пункту 2 частини першої статті 373 КПК України на пункт перший зазначеної частини статті. Крім того, звертає увагу на те, що апеляційний суд, хоч безпосередньо і дослідив частину доказів кримінального провадження, погодившись із доводами прокурора про вчинення ОСОБА_1 інкримінованого їй кримінального правопорушення, проте відповідної оцінки цим доказам, як і відповідного рішення не прийняв. Вказує на те, що в матеріалах провадження відсутні записи 9 судових засідань суду першої інстанції, на що апеляційний суд уваги не звернув.

Зазначає про те, що апеляційний суд в порушення вимог ст. ст. 94, 370, 411, 412 КПК України визнавши, що розгляд вказаного обвинувачення щодо ОСОБА_1 не є можливим окремо від обвинувачення ОСОБА_4 , яке перебуває на розгляді в Соснівському районному суді м. Черкаси, і їх виділення на досудовому розслідуванні фактично негативно впливає на повноту судового розгляду, відповідного рішення не прийняв, допустившись суперечностей у мотивуванні своєї ухвали.

Позиції учасників судового провадження

Прокурори в судовому засіданні підтримали касаційну скаргу і просили її задовольнити.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст