Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Ухвала ККС ВП від 17.11.2019 року у справі №676/2199/19

Ухвала ККС ВП від 17.11.2019 року у справі №676/2199/19

15.10.2020
Автор:
Переглядів : 279

Постанова

Іменем України

9 квітня 2020 року

м. Київ

справа № 676/2199/19

Провадження № 51-5641 км 19

Верховний Суд колегією суддів Другої судової палати Касаційного кримінального суду у складі:

головуючого - Кравченка С.І.,

суддів: Остапука В.І., Ємця О.П.,

при секретарі Ігнатенка Ю.В.,

за участю прокурора Сингаївської А.О.,

розглянув у судовому засіданні кримінальне провадження, внесене до ЄРДР за № 12019240160000109за обвинуваченням

ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який народився в м. Кам`янець-Подільський Хмельницької області, зареєстрований по АДРЕСА_1 , проживає по АДРЕСА_2 , раніше не судимого,

у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 185 КК України,

за касаційними скаргами ОСОБА_2 та засудженого ОСОБА_1 на вирок Кам`янець-Подільського міськрайонного суду Хмельницької області від 21 травня 2019 року та ухвалу Хмельницького апеляційного суду від 30 липня 2019 року щодо ОСОБА_1 .

Зміст оскаржених судових рішень і встановлені судами

першої та апеляційної інстанцій обставини

Вироком Кам`янець-Подільського міськрайонного суду Хмельницької області від 21 травня 2019 року ОСОБА_1 визнано винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 185 КК України, і призначено узгоджене сторонами покарання у виді штрафу в розмірі 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 850 гривень, відповідно до затвердженої угоди про примирення від 14 травня 2019 року, укладеної між представником потерпілого філії «Кам`янець-Подільська ДЕД» ДП «Хмельницький облавтодор» Політовою Л.С. та обвинуваченим ОСОБА_1 .

Вирішено питання про речові докази, зокрема на підставі ст. ст. 96-1, 96-2 КК України конфісковано в рахунок держави знаряддя вчинення кримінального правопорушення, а саме автомобіль «Peugeot-Boxer», державний реєстраційний номер НОМЕР_1 , свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу серії НОМЕР_2 на зазначений автомобіль.

Скасовано арешт майна, накладений ухвалою слідчого судді Кам`янець-Подільського міськрайонного суду Хмельницької області від 6 березня 2019 року, а в частині арешту автомобіля «Peugeot-Boxer», державний реєстраційний номер НОМЕР_1 та свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу серії НОМЕР_2 на даний автомобіль, ухвалу залишено без змін.

Ухвалою Хмельницького апеляційного суду від 30 липня 2019 року цей вирок змінено.

На підставі ст. ст. 96-1, 96-2 КК України конфісковано у власність держави Ѕ частину автомобіля «Peugeot-Boxer», державний реєстраційний номер НОМЕР_1 (свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу серії НОМЕР_2 ) та Ѕ цього автомобіля залишено під арештом.

У решті вирок залишено без зміни.

За вироком суду, ОСОБА_1 визнано винуватим у тому, що він 3 березня 2019 року, приблизно о 17 годині, перебуваючи на території «Пудлівецького кар`єру» філії «Кам`янець-Подільська ДЕД» ДП «Хмельницький облавтодор» в Пудлівці Кам`янець-Подільського району Хмельницької області, умисно, з корисливих мотивів, таємно викрав з території вказаного підприємства майно за ціною чорного металобрухту на загальну суму 1534,50 гривень, та майно за ціною металобрухту кольорових металів, на загальну суму 750 гривень. Викрадене завантажив у багажник автомобіля «Peugeot-Boxer», державний реєстраційний номер НОМЕР_1 , та розпорядився ним на власний розсуд, спричинивши філії «Кам`янець-Подільська ДЕД» ДП «Хмельницький облавтодор» майнової шкоди на загальну суму 2284,50 гривень.

Вимоги касаційної скарги і узагальнені доводи особи, яка її подала

У аналогічних за змістом касаційних скаргах ОСОБА_2. та засуджений ОСОБА_1 , ставлять питання про скасування постановлених судових рішень в частині конфіскації в рахунок держави речових доказів - автомобіля і свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу. Зазначають, що суд першої інстанції не залучив ОСОБА_2 до участі в справі в якості третьої особи, оскільки автомобіль, відносно якого застосовано спеціальну конфіскацію, є її власністю. Стверджують, що в порушення вимог закону, суд конфіскував автомобіль, який не є власністю засудженого. Наголошують, що в матеріалах провадження відсутні будь-які дані про те, що ОСОБА_2 знала про незаконне використання автомобіля. Повідомляють, що апеляційний суд у кримінальному провадженні поділив майно подружжя, що є неприпустимим.

Позиції учасників судового провадження

Прокурор частково підтримав доводи, викладені в касаційних скаргах, просив змінити судові рішення.

Мотиви Суду

Висновки суду про доведеність винуватості ОСОБА_1 , правильність кваліфікації його дій та призначене узгоджене сторонами покарання у касаційній скарзі не оскаржуються.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст