Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ККС ВП від 05.12.2023 року у справі №125/2136/20

Постанова ККС ВП від 05.12.2023 року у справі №125/2136/20

05.12.2023
Автор:
Переглядів : 64

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 грудня2023 року

м. Київ

справа № 125/2136/20

провадження № 51-2336км23

Верховний Суд колегією суддів Другої судової палати Касаційного кримінального суду у складі:

головуючого ОСОБА_1 ,

суддів ОСОБА_2 , ОСОБА_3 ,

за участю:

секретаря судового засідання ОСОБА_4 ,

прокурора ОСОБА_5 ,

розглянув у відкритому судовому засіданні касаційну скаргу засудженого ОСОБА_6 на вирок Барського районного суду Вінницької області від

07 вересня 2022 року та ухвалу Вінницького апеляційного суду від 02 лютого 2023 року у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12020020080000347 за обвинуваченням

ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянина України, уродженця та жителя АДРЕСА_1 , раніше не судимого,

у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 122 КК України.

Історія справи та встановлені судами першої та апеляційної інстанцій обставини

За вироком Барського районного суду Вінницької області від 07 вересня

2022 року ОСОБА_6 засуджено за ч. 1 ст. 122 КК України до покарання у виді позбавлення волі строком на 2 роки.

На підставі ст. 75 КК УкраїниОСОБА_6 звільнено від відбування призначеного покарання з випробуванням із іспитовим строком тривалістю

1 рік, з покладенням певних обов`язків, передбачених ст. 76 КК України.

Цим же вироком вирішено долю заявленого цивільного позову, речових доказів та процесуальних витрат у цьому кримінальному провадженні.

Згідно з вироком ОСОБА_6 визнано винним у тому, що він 06 листопада 2020 року приблизно о 21:00, будучи на водійському сидінні в салоні автомобіля «Chevrolet Aveo» реєстраційний номер НОМЕР_1 , поблизу будинку АДРЕСА_2 , де в ході раптово виниклого конфлікту з потерпілим ОСОБА_7 , який виник на ґрунті особистого неприязного відношення, що полягало у зауваженні від останнього через світло фар автомобіля, тримаючи у своїй правій руці пневматичний пістолет, здійснив з нього два постріли в область голови потерпілого, внаслідок чого останній отримав тілесні ушкодження, які належить до тілесних ушкоджень середнього ступеню тяжкості.

Ухвалою Вінницького апеляційного суду від 02 лютого 2023 року вирок районного суду змінено в частині обчислення початку іспитового строку.

У решті вирок залишено без змін.

Не погоджуючись із рішеннями судів першої та апеляційної інстанцій, засуджений подав касаційну скаргу, в якій посилаючись на істотні порушення вимог кримінального процесуального закону та неправильне застосування закону України про кримінальну відповідальність, просить скасувати оскаржувані судові рішення та кримінальне провадження щодо нього закрити у зв`язку з відсутністю в його діях складу інкримінованого кримінального правопорушення.

Верховний Суд колегією суддів Другої судової палати Касаційного кримінального суду, в порядку касаційного розгляду, має відповісти на доводи щодо наявності істотних порушень вимог кримінального процесуального закону, які призвели до неправильного застосування закону України про кримінальну відповідальність у даному кримінальному провадженні.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст