Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ККС ВП від 04.10.2018 року у справі №501/1245/17

Постанова ККС ВП від 04.10.2018 року у справі №501/1245/17

07.06.2020
Автор:
Переглядів : 187

Постанова

Іменем України

4 жовтня 2018 р.

м. Київ

справа № 501/1245/17

провадження № 51-89км18

Верховний Суд колегією суддів Другої судової палати Касаційного кримінального суду у складі:

головуючого - Ємця О.П.,

суддів: Кравченка С.І., Білик Н.В.,

за участю:

секретаря судового засідання - Гапона В.О.,

прокурора - Шевченко О.О.

розглянув у відкритому судовому засіданні касаційну скаргу захисника Чугунова В.В. на ухвалу Апеляційного суду Одеської області від 21 вересня 2017 року у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12017160160000455 за обвинуваченням

ОСОБА_2, громадянина України, який народився ІНФОРМАЦІЯ_1 у місті Одеса, проживає за адресою: АДРЕСА_2, раніше не судимого,

у вчиненні злочину, передбаченого ч.2 ст.121 КК України.

Зміст оскаржених судових рішень і встановлені судами першої та апеляційної інстанцій обставини

За вироком Іллічівського міського суду Одеської області від 14 липня 2017 року ОСОБА_2 засуджено за ч.2 ст.121 КК України до покарання у виді позбавлення волі на строк 7 років.

Запобіжний захід щодо ОСОБА_2 до набрання вироком законної сили залишено у вигляді тримання під вартою.

На підставі ч.5 ст.72 КК України зараховано ОСОБА_2 у строк покарання строк його попереднього ув'язнення з 19 квітня 2017 року по 20 червня 2017 року з розрахунку один день попереднього ув'язнення за два дні позбавлення волі.

Прийняте рішення щодо речових доказів.

Згідно з вироком ОСОБА_2 визнано винуватим та засуджено за те, що він приблизно о півночі з 15 на 16 квітня 2017 року, знаходячись за місцем проживання ОСОБА_3 за адресою: АДРЕСА_1, під час спільного вживання спиртних напоїв з ОСОБА_4 та ОСОБА_3, на ґрунті раптово виниклих неприязних стосунків, які переросли у конфлікт, умисно наніс кулаком правої руки два удари по обличчю ОСОБА_3, а також один удар кутом верхньої частини дерев'яного табурету по голові з лівого боку, заподіявши йому тяжкі тілесні ушкодження, що призвели до смерті потерпілого.

Апеляційний суд Одеської області ухвалою від 21 вересня 2017 року вирок місцевого суду щодо ОСОБА_2 залишив без змін.

Вимоги касаційної скарги і узагальнені доводи особи, яка її подає

У касаційній скарзі захисник Чугунов В.В. в інтересах ОСОБА_2 просить скасувати ухвалу апеляційного суду та призначити новий розгляд у суді апеляційної інстанції. Зазначає, що в порушення ч.3 ст.404 КПК України апеляційний суд за клопотанням сторони захисту повторно не дослідив показання засудженого, які останній надавав суду першої інстанції, внаслідок чого безпідставно погодився з висновками цього суду та не перевірив доводи щодо необхідності перекваліфікації дій ОСОБА_2 на ст.118 КК України.

Позиції інших учасників судового провадження

Прокурор Шевченко О.О. вважала, що касаційна скарга захисника Чугунова В.В. є необґрунтованою та задоволенню не підлягає.

Мотиви суду

Відповідно до ч. 1 ст. 433 КПК України суд касаційної інстанції перевіряє правильність застосування судами першої та апеляційної інстанцій норм матеріального та процесуального права, правової оцінки обставин і не має права досліджувати докази, встановлювати та визнавати доведеними обставини, що не були встановлені в оскарженому судовому рішенні, вирішувати питання про достовірність того чи іншого доказу.

Суд касаційної інстанції переглядає судові рішення судів першої та апеляційної інстанцій у межах касаційної скарги.

Підставами для скасування або зміни судових рішень судом касаційної інстанції згідно зі ст. 438 КПК України є істотне порушення кримінального процесуального закону, неправильне застосування закону України про кримінальну відповідальність, невідповідність призначеного покарання тяжкості кримінального правопорушення та особі засудженого.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст