Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Ухвала КГС ВП від 13.06.2019 року у справі №910/13042/18

Ухвала КГС ВП від 13.06.2019 року у справі №910/13042/18

30.08.2020
Автор:
Переглядів : 367

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

31 липня 2019 року

м. Київ

Справа № 910/13042/18

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду:

Кушнір І.В. - головуючий, Могил С.К., Мачульський Г.М.,

За участю секретаря судового засідання Шпорта О.В.

розглянувши касаційну скаргу Акціонерного товариства "Банк Кредит Дніпро" на рішення Господарського суду міста Києва від 15.01.2019 (суддя Кирилюк Т.Ю.) та постанову Північного апеляційного господарського суду від 02.04.2019 (головуючий суддя: Михальська Ю.Б., судді: Скрипка І.М., Тищенко А.І.)

за позовом Акціонерного товариства "Банк Кредит Дніпро"

до 1. Приватного акціонерного товариства "Геркулес", 2. Товариства з обмеженою відповідальністю "Провінція Плюс",

за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача 1 - Приватний нотаріус КМНО Погорєлов Броніслав Сергійович,

про визнання недійсним договору купівлі-продажу, скасування запису про реєстрацію права власності та зобов`язання вчинити дії

За участю представників:

позивача - не з`явився

відповідача-1 - не з`явився

відповідача-2 - Скрипник П.Г. - адвокат

третьої особи - не з`явився

ВСТАНОВИВ:

І. Короткий зміст позовних вимог і заперечень

1. 01.10.2018 до Господарського суду міста Києва надійшла позовна заява Акціонерного товариства "Банк Кредит Дніпро" до Приватного акціонерного товариства "Геркулес" та Товариства з обмеженою відповідальністю "Провінція Плюс", в якій позивач просить:

- визнати недійсним укладений між Приватним акціонерним товариством "Геркулес" та Товариством з обмеженою відповідальністю "Провінція Плюс" договору купівлі-продажу № 389 нежитлових будівель, що розташовані за адресою: м. Харків, вул. Ревкомівська (вул. Семена Кузнеця), 62-В , посвідчений приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Погорєловим Б.С.;

- скасувати запис про реєстрацію за Товариством з обмеженою відповідальністю "Провінція Плюс" права власності на нежитлові будівлі, що розташовані за адресою: м. Харків, вул. Ревкомівська (вул. Семена Кузнеця), 62-В ;

- зареєструвати за Приватним акціонерним товариством "Геркулес" право власності на нежитлові будівлі, що розташовані за адресою: м. Харків, вул. Ревкомівська (вул. Семена Кузнеця), 62-В .

2 . Позовні вимоги обґрунтовані тим, що укладений між відповідачами договір купівлі-продажу нежитлових будівель, що розташовані за адресою: м. Харків, вул. Ревкомівська (вул. Семена Кузнеця), 62-В , не спрямований на реальне настання правових наслідків та є фіктивним.

3. Ухвалою Господарського суду міста Києва від 16.10.2018 залучено до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача 1 - приватного нотаріуса КМНО Погорєлова Б.С.

4. Відповідач 1 подав письмовий відзив на позов, в якому проти позову заперечив, зазначивши про те, що позивач не є ні стороною договору, ні особою, яка має відношення до майна відповідачів. Відповідачі, як сторони оспорюваного правочину, мали на меті та досягли правових наслідків у вигляді передання права власності на об`єкт нерухомості. З огляду на наведене, відсутні правові підстави для визнання недійсним договору купівлі-продажу.

5. Відповідач 2 у відзиві на позовну заяву проти позову заперечив, вказавши, що позивач не довів наявність правових підстав для задоволення позову, оскільки спірний договір жодним чином не порушує права або законні інтереси позивача.

ІІ. Короткий зміст судових рішень

6. Рішенням Господарського суду міста Києва від 15.01.2019 у справі №910/13042/18, залишеним без змін постановою Північного апеляційного господарського суду від 02.04.2019, у позові відмовлено повністю.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст