Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова КГС ВП від 30.03.2023 року у справі №910/4501/22

Постанова КГС ВП від 30.03.2023 року у справі №910/4501/22

30.03.2023
Автор:
Переглядів : 58

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30 березня 2023 року

м. Київ

cправа № 910/4501/22

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду: Бакуліна С.В. головуючий (доповідач), Кібенко О.Р., Студенець В.І.,

розглянувши у порядку письмового провадження касаційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "КОНСАЛТИНГОВА КОМПАНІЯ "ВІЛЛІАМ ІНВЕСТ ЕКСПЕРТ"

на постанову Північного апеляційного господарського суду від 14.12.2022 (головуючий суддя - Ходаківська І.П., судді: Демидова А.М., Владимиренко С.В.) та ухвалу Господарського суду міста Києва від 21.06.2022 (суддя Турчин С.О.)

у справі №910/4501/22

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "КОНСАЛТИНГОВА КОМПАНІЯ "ВІЛЛІАМ ІНВЕСТ ЕКСПЕРТ"

до 1. Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "ХШ МЕГА 19" (нова назва Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Харківське шосе 19)",

2. Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "МЕГА-СІТІ 19-А",

3. Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "МЕГА-СІТІ 19-Б",

про припинення юридичних осіб,

ВСТАНОВИВ:

1.Короткий зміст обставин справи.

1.1.У червні 2022 року Товариство з обмеженою відповідальністю "КОНСАЛТИНГОВА КОМПАНІЯ "ВІЛЛІАМ ІНВЕСТ ЕКСПЕРТ" (далі - ТОВ "КОНСАЛТИНГОВА КОМПАНІЯ "ВІЛЛІАМ ІНВЕСТ ЕКСПЕРТ") звернулося до Господарського суду міста Києва з позовом до Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "ХШ МЕГА 19" (далі - ОСББ "ХШ МЕГА 19"), Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "МЕГА-СІТІ 19-А" (далі - ОСББ "МЕГА-СІТІ 19-А"), Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "МЕГА-СІТІ 19-Б" (далі - "МЕГА-СІТІ 19-Б") про припинення юридичних осіб ОСББ "ХШ МЕГА 19", ОСББ "МЕГА-СІТІ 19-А", ОСББ "МЕГА-СІТІ 19-Б" шляхом ліквідації.

1.2.Позовні вимоги обґрунтовані тим, що в одному будинку було одночасно створено три ОСББ, що є порушенням частини третьої статті 4 Закону України "Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку". При цьому скаржник вказує, що три ОСББ створено в одному будинку, який має наразі лише будівельну, а не поштову адресу, тоді як зазначені у правовстановлюючих документах різні адреси реєстрації ОСББ не існують. Крім того позивач вказував, що створення відповідача-1, відповідача-2 та відповідача-3 відбулося з порушенням вимог чинного законодавства, а саме частини дев`ятої статті 6 Закону України "Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку", оскільки за рішення про створення відповідачів проголосувало менше половини загальної кількості усіх співвласників.

1.3.Ухвалою Господарського суду міста Києва від 21.06.2022 у справі №910/4501/22, яка залишена без змін постановою Північного апеляційного господарського суду від 14.12.2022, позовну заяву ТОВ "КОНСАЛТИНГОВА КОМПАНІЯ "ВІЛЛІАМ ІНВЕСТ ЕКСПЕРТ" до ОСББ "ХШ МЕГА 19", ОСББ "МЕГА-СІТІ 19-А", ОСББ "МЕГА-СІТІ 19-Б" про припинення юридичних осіб повернуто заявнику на підставі пункту 2 частини п`ятої статті 174 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України).

1.4.Судові рішення про повернення позовної заяви мотивовані тим, що заявлені позивачем вимоги не пов`язані між собою підставами виникнення та не пов`язані поданими доказами, тому не можуть вважатися однорідними, а відтак, норми статті 173 ГПК України в цьому випадку не можуть бути застосовані.

2.Короткий зміст вимог касаційної скарги. Узагальнені доводи особи, яка подала касаційну скаргу.

2.1.ТОВ "КОНСАЛТИНГОВА КОМПАНІЯ "ВІЛЛІАМ ІНВЕСТ ЕКСПЕРТ" звернулося до Верховного Суду з касаційною скаргою, в якій просить скасувати постанову Північного апеляційного господарського суду від 14.12.2022 та ухвалу Господарського суду міста Києва від 21.06.2022 у справі №910/4501/22 і направити цю справу до суду першої інстанції для продовження розгляду.

2.2.ТОВ "КОНСАЛТИНГОВА КОМПАНІЯ "ВІЛЛІАМ ІНВЕСТ ЕКСПЕРТ" підставою касаційного оскарження зазначає неправильне застосування судами попередніх інстанцій норм процесуального права, а саме статей 173, 174 ГПК України.

2.3.Скаржник зазначає, що заявлені ним вимоги до різних відповідачів поєднані як єдиною підставою виникнення, так і спільними доказами, про витребування яких позивач клопотав у позовній заяві.

2.4.Відзиву на касаційну скаргу не надійшло.

3.Позиція Верховного Суду.

3.1.Згідно з пунктом 2 частини п`ятої статті 174 ГПК України суддя повертає позовну заяву і додані до неї документи у разі, якщо порушено правила об`єднання позовних вимог (крім випадків, в яких є підстави для застосування положень статті 173 цього Кодексу).

3.2.Частиною першою статті 173 ГПК України визначено, що в одній позовній заяві може бути об`єднано декілька вимог, пов`язаних між собою підставою виникнення або поданими доказами, основні та похідні позовні вимоги.

3.3.Таким чином, нормою процесуального права закріплене право позивача об`єднати в одній позовній заяві кілька вимог, пов`язаних між собою підставою виникнення або поданими доказами.

3.4.Під вимогою розуміється матеріально-правова вимога, тобто предмет позову, який являє собою одночасно спосіб захисту порушеного права. При цьому об`єднанню підлягають вимоги, які пов`язані між собою підставами виникнення або доказами, що підтверджують ці вимоги.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст