Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова КГС ВП від 30.03.2023 року у справі №905/2307/21 (905/496/22)

Постанова КГС ВП від 30.03.2023 року у справі №905/2307/21 (905/496/22)

30.03.2023
Автор:
Переглядів : 42

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30 березня 2023 року

м. Київ

Справа № 905/2307/21 (905/496/22)

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду:

Банаська О. О. - головуючого, Картере В. І., Погребняк В. Я.,

за участю секретаря судового засідання Заріцької Т. В.,

за участю представників:

Товариства з обмеженою відповідальністю "Монтале": Гурай-Рацун О. В.,

Товариства з обмеженою відповідальністю "Електросталь": Куренного С. В. (в режимі відеоконференції),

арбітражного керуючого - розпорядника майна Товариства з обмеженою відповідальністю "Електросталь" Карауш Ю. В. (особисто)

розглянув у відкритому судовому засіданні касаційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "Монтале"

на постанову Східного апеляційного господарського суду від 13.12.2022

у складі колегії суддів: Фоміної В. О. - головуючої, Крестьянінова О. О., Шевель О. В.

та рішення Господарського суду Донецької області від 01.09.2022

у складі судді Кротінової О. В.

у справі за позовом арбітражного керуючого Карауш Юлії Вікторівни

до

1. Товариства з обмеженою відповідальністю "Електросталь"

2. Товариства з обмеженою відповідальністю "Монтале"

за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору державного реєстратора Дзизи Юлії Юріївни Мар`їнського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Покровському районі Донецької області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Харків)

про визнання недійсним з моменту укладення іпотечного договору від 10.11.2006 № 2005-110/4 та зобов`язання вчинити певні дії

ІСТОРІЯ СПРАВИ

Вступ

1. У 2006 році Товариство, щодо якого суд у 2022 році відкрив провадження у справі про банкрутство, для забезпечення виконання наявних в нього зобов`язань за кредитним договором уклало з Банком договір іпотеки.

2. Розпорядник майна Товариства вважаючи наведений договір іпотеки таким, що укладений в період дії заборони на відчуження майна Товариства, накладеної постановою слідчого та вчиненим з недотриманням встановленого порядку прийняття рішення про укладення іпотечного договору, звернулася з позовом до суду про визнання цього договору недійсним як такого, що порушує права та інтереси кредиторів і боржника.

3. Суд першої інстанції позов розпорядника майна задовольнив, дійшовши висновку, що оспорюваний договір був укладений за відсутності у директора боржника повноважень на вчинення такого правочину та в період дії заборони на відчуження майна, накладеної постановою слідчого. При задоволенні позову судом першої інстанції було визнано поважними причини пропущення позовної давності.

4. Апеляційний господарський суд погодився з висновками суду першої інстанції щодо укладення оспорюваного договору в період наявності заборони на відчуження майна та поважності причин пропущення позовної давності, однак визнав помилковим висновок місцевого господарського суду щодо обґрунтованості посилання позивача в підтвердження заявлених вимог на відсутність повноважень в директора Товариства на вчинення правочину.

5. Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду, розглядаючи касаційну скаргу, має вирішити питання:

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст