Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Ухвала КГС ВП від 29.03.2018 року у справі №921/403/17-г/6

Ухвала КГС ВП від 29.03.2018 року у справі №921/403/17-г/6

03.06.2020
Автор:
Переглядів : 179

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 червня 2018 року

м. Київ

Справа № 921/403/17-г/6

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду:

Берднік І.С. - головуючого, Міщенка І.С., Сухового В.Г.,

за участю секретаря судового засідання - Корнієнко О.В.,

за участю представників:

Товариства з обмеженою відповідальністю

"Комунсервісбуд" - Печеного О.П.,

Житлово-будівельного кооперативу

"Файне місто 2" - Заблоцького О.В.,

Товариства з обмеженою відповідальністю

"Комунсервіс-Серет" - Горби В.В.,

Приватного нотаріуса Бориспільського районного

нотаріального округу Київської області

Куницького Віталія Васильовича - не з'явився,

Тернопільської міської ради - не з'явився,

розглянувши у відкритому судовому засіданні касаційну скаргу Житлово-будівельного кооперативу "Файне місто 2"

на постанову Львівського апеляційного господарського суду від 19.12.2017 (у складі колегії суддів: Бонк Т.Б. (головуючий), Матущак О.І., Якімець Г.Г.)

та рішення Господарського суду Тернопільської області від 04.10.2017 (суддя Шумський І.П.)

у справі № 921/403/17-г/6

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Комунсервісбуд"

до Житлово-будівельного кооперативу "Файне місто 2", Товариства з обмеженою відповідальністю "Комунсервіс-Серет", Приватного нотаріуса Бориспільського районного нотаріального округу Київської області Куницького Віталія Васильовича,

за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача - Тернопільської міської ради,

про скасування рішення про державну реєстрацію та зобов'язання усунути перешкоди в користуванні земельною ділянкою,

ВСТАНОВИВ:

У червні 2017 року Товариство з обмеженою відповідальністю "Комунсервісбуд" (далі - ТОВ "Комунсервісбуд") звернулося до суду із позовом до Житлово-будівельного кооперативу "Файне місто 2" (далі - ЖБК "Файне місто 2"), Товариства з обмеженою відповідальністю "Комунсервіс-Серет" (далі - ТОВ "Комунсервіс-Серет") про скасування рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень (з відкриттям розділу), індексний номер: 28059968 від 03.02.2016, прийнятого приватним нотаріусом Бориспільського районного нотаріального округу Київської області про реєстрацію права власності за ЖБК "Файне місто 2" на незавершене будівництво, розташоване на земельній ділянці кадастровий номер 6110100000:11:003:0039 по вул. Микулинецька, 116 у м. Тернополі та зобов'язання ЖБК "Файне місто 2" та ТОВ "Комунсервіс-Серет" усунути перешкоди ТОВ "Комунсервісбуд" в користуванні земельною ділянкою кадастровий номер 6110100000:11:003:0039 по вул. Микулинецька, 116 в м. Тернополі шляхом звільнення земельної ділянки від залишків будівельних матеріалів, які на ній знаходяться.

Свої вимоги позивач обґрунтовував тим, що державний реєстратор порушив вимоги закону при здійсненні державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та безпідставно прийняв рішення про державну реєстрацію права власності на об'єкт незавершеного будівництва за наведеною вище адресою за ЖБК "Файне місто 2", оскільки останній не надав документів, які відповідно до Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" та Порядку державної реєстрації прав на нерухоме майно та їх обтяжень (затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25.12.2015 за №1127, у редакції чинній на час виникнення спірних відносин), є підставою для реєстрації права власності. Разом з цим позивач зазначав, що на момент звернення з позовом до суду він є власником розміщеного на вказаній ділянці майна та її орендарем, а вчинений державним реєстратором запис про державну реєстрацію прав на нерухоме майно порушує його права як власника майна, що знаходиться на ділянці, та орендаря земельної ділянки.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст