Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Ухвала КГС ВП від 13.05.2018 року у справі №922/4478/16

Ухвала КГС ВП від 13.05.2018 року у справі №922/4478/16

03.06.2020
Автор:
Переглядів : 135

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 червня 2018 року

м. Київ

Справа № 922/4478/16

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду:

головуючого - Пєскова В.Г.,

суддів: Катеринчук Л.Й., Погребняка В.Я.

за участю секретаря судового засідання - Анісімової М.О.;

учасники справи:

боржник - Товариство з обмеженою відповідальністю "Траст-УТН",

ліквідатор - Бакрадзе К.А.

представники учасників справи в судове засідання не з'явилися, повідомлені належним чином

розглянувши касаційну скаргу ліквідатора ТОВ "Траст-УТН" Бакрадзе К.А.

на постанову Харківського апеляційного господарського суду від 07.02.2018

у складі колегії суддів: Плахов О.В. (головуючий), Здоровко Л.М., Міракові Г.А.

у справі за заявою Товариства з обмеженою відповідальністю "Траст-УТН"

про визнання банкрутом,

ВСТАНОВИВ

Обставини справи встановлені судами першої та апеляційної інстанції

1. 23.12.2016 ухвалою Господарського суду Харківської області у справі прийнято заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Траст-УТН" (далі - ТОВ "Траст-УТН") про порушення справи про банкрутство в порядку статті 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (далі - Закон про банкрутство).

2. 23.01.2017 ухвалою Господарського суду Харківської області (підготовче засідання) порушено провадження у справі про банкрутство ТОВ "Траст-УТН" та введено мораторій на задоволення вимог кредиторів.

3. 09.02.2017 постановою Господарського суду Харківської області визнано ТОВ "Траст-УТН" банкрутом та відкрито ліквідаційну процедуру; призначено ліквідатором ТОВ "Траст -УТН" Бакрадзе Катерину Андріївну та зобов'язано ліквідатора представити суду реєстр грошових вимог кредиторів, повідомлення про результати розгляду вимог кредиторів банкрута, надавати суду щомісячно звіти про хід ліквідаційної процедури, в строк до 09.02.2018 року виконати ліквідаційну процедуру, надати суду звіт про виконану роботу, всі докази, що свідчать про виконання ліквідаційної процедури.

4. 03.05.2017 ухвалою Господарського суду Харківської області затверджено реєстр вимог кредиторів ТОВ "Траст -УТН", з яких вимоги: Київської ОДПІ м. Харкова ГУ ДФС у Харківській області у розмірі 1 800 грн - третя черга та 16 731 295,50 грн - шоста черга задоволення вимог кредиторів.

5. 01.08.2017 ліквідатором боржника Бакрадзе К.А. було подано до Господарського суду Харківської області підсумковий звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс, у зв`язку із вчиненням усіх необхідних дій в межах ліквідаційної процедури банкрута.

Короткий зміст ухвали суду першої інстанції

6. 23.08.2017 ухвалою Господарського суду Харківської області затверджено наданий суду звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс; ліквідовано юридичну особу - ТОВ "Траст-УТН"; визнано погашеними вимоги кредиторів, що були не задоволені за недостатністю майна банкрута ТОВ "Траст-УТН"; провадження у справі припинено. Ухвала суду з посилання на положення статті 46 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" мотивована тим, що ліквідатором було здійснено всі необхідні дії по ліквідації банкрута, складено реєстр вимог кредиторів, вчинено всі необхідні дії по виявленню майнових активів та пасивів боржника, закрито рахунки, надані суду документи, що свідчать про ліквідацію банкрута, у тому числі, ліквідаційний баланс з непогашеною кредиторською заборгованістю в зв'язку з недостатністю активів, які можна було б направити на погашення кредиторської заборгованості.

Короткий зміст постанови суду апеляційної інстанції

7. 07.02.2018 постановою Харківського апеляційного господарського суду ухвалу Господарського суду Харківської області від 23.08.2017 скасовано, провадження у справі №922/4478/16 про банкрутство ТОВ "Траст-УТН" закрито. Апеляційний господарський суд вказав, що правової оцінки на предмет особи, яка уповноважена діяти від імені товариства, судом першої інстанції надано не було, як і не було надано правової оцінка законності та правомірності рішенню учасників (засновників) товариства від 25.08.2016 про припинення діяльності боржника шляхом його ліквідації, відображеному в протоколі від 25.08.2016 в контексті дотримання норм частини 1 статті 95 Закону про банкрутство та частини 1 статті 110 Цивільного кодексу України. Також, ліквідатором не було виконано вимог Закону про банкрутство, доказів проведення інвентаризації майна боржника у відповідності до Положення про інвентаризацію активів та зобов'язань, затвердженого Наказом Міністерства фінансів України 02.09.2014р. № 879, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 30.10.2014р. за № 1365/26142, до матеріалів справи не надано. Апеляційний суд також вказав, що більшість документів у справі, включаючи заяву про порушення провадження у справі про банкрутство, містять відбиток факсиміле, замість власноручного підпису Бакрадзе К.А., з чого апеляційний господарський суд зробив висновок про те, що за вказаної обставини, ці документи не можуть вважатись підписаними уповноваженою на це особою.

Короткий зміст вимог касаційної скарги та відзиву

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст