Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Ухвала КГС ВП від 06.06.2018 року у справі №415

Ухвала КГС ВП від 06.06.2018 року у справі №415

03.06.2020
Автор:
Переглядів : 173

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 червня 2018 року

м. Київ

Справа № 415

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду:

Погребняк В.Я. (головуючий), Катеринчук Л.Й., Білоус В.В.,

за участю секретаря судового засідання - Співака С.В.,

учасники справи:

заявник - Головне територіальне управління юстиції у Харківській області,

представник заявника - не з'явився,

заявники касаційних скарг - Публічне акціонерне товариство "Харківгаз", Товариство з обмеженою відповідальністю "Харківгаз Збут"

представники - не з'явилися,

розглянув касаційні скарги

1. Публічного акціонерного товариства "Харківгаз"

2. Товариства з обмеженою відповідальністю "Харківгаз Збут"

на ухвалу Харківського апеляційного господарського суду від 18.04.2018

у складі колегії суддів: Шутенко І.А. (головуючий), Здоровко Л.М., Плахов О.В.

за заявою

Головного територіального управління юстиції у Харківській області

про забезпечення позову № 415

ВСТАНОВИВ:

02.03.2018 до господарського суду Харківської області надійшла заява Головного територіального управління юстиції у Харківській області (далі - ГТУЮ у Харківській області), в порядку ст. 136 Господарського процесуального кодексу України, про забезпечення позову (вих. № 415), в якій заявник просив суд заборонити Публічному акціонерному товариству "Харквігаз" (далі - ПАТ "Харківгаз") вчиняти дії з припинення (обмеження) газопостачання об'єктів (структурних підрозділів) Головного територіального управління юстиції у Харківській області до вирішення основного позову по суті.

Зазначену заяву Головне територіальне управління юстиції у Харківській області обґрунтовує тим, що з метою захисту порушених прав, останній в подальшому планує звертатися до господарського суду з позовом до ПАТ "Харківгаз" та Товариства з обмеженою відповідальністю "Харківгаз Збут" (далі - ТОВ "Харківгаз Збут") про визнання дій неправомірними, визнання протиправним та скасування повідомлення про припинення (обмеження) газопостачання.

Ухвалою господарського суду Харківської області від 03.03.2018 заяву Головного територіального управління юстиції у Харківській області про забезпечення позову задоволено; заборонено ПАТ "Харківгаз" вчиняти дії з припинення (обмеження) газопостачання об'єктів (структурних підрозділів) ГТУЮ в Харківській області до вирішення основного позову по суті.

Задовольняючи заяву про забезпечення позову, місцевий господарський суд виходив з того, що заходи забезпечення позову застосовуються господарським судом як гарантія реального виконання рішення суду; обраний спосіб забезпечення позову шляхом заборони ПАТ "Харківгаз" вчиняти дії з припинення (обмеження) газопостачання співвідноситься з предметом позову, який має намір заявити Головне територіальне управління юстиції у Харківській області, про визнання дій неправомірними, визнання протиправним та скасування повідомлення про припинення (обмеження) газопостачання, а отже, є конкретний зв'язок між заходом забезпечення позову і предметом ймовірного позову. За висновком суду, невжиття зазначених заходів, у разі задоволення позову, зробить неможливим його виконання. Крім того, судом прийнято до уваги те, що заявник є органом у системі центральних органів виконавчої влади. Припинення газопостачання у зимовий період повністю зупинить (паралізує) діяльність структурних підрозділів заявника, створить загрозу для виконання завдань і функцій, покладених державою на заявника.

Ухвалою Харківського апеляційного господарського суду від 18.04.2018 апеляційне провадження за апеляційними скаргами ПАТ "Харківгаз" та ТОВ "Харківгаз Збут" на ухвалу господарського суду Харківської області від 03.03.2018, прийняту за результатами розгляду заяви про забезпечення позову № 415, закрито.

Приймаючи рішення про закриття апеляційного провадження за зазначеними апеляційними скаргами, суд апеляційної інстанції, враховуючи скасування місцевим господарським судом заходів забезпечення позову, вжитих оскаржуваною в апеляційному порядку ухвалою у зв'язку з відсутністю протягом встановленого процесуальним законодавством строку пред'явлення позову, мотивував ухвалу відсутністю предмету спору.

Не погоджуючись з ухвалою Харківського апеляційного господарського суду від 18.04.2018 ПАТ "Харківгаз" та ТОВ "Харківгаз Збут" звернулися з касаційними скаргами про скасування оскаржуваного судового акту та з вимогою прийняти нове рішення, яким закрити провадження у справі.

При цьому скаржники вказують на порушення судом апеляційної інстанції ст.ст. 231, 264, 275 Господарського процесуального кодексу України.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст