Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Ухвала КГС ВП від 06.10.2019 року у справі №906/461/19

Ухвала КГС ВП від 06.10.2019 року у справі №906/461/19

03.10.2020
Автор:
Переглядів : 267

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 лютого 2020 року

м. Київ

Справа № 906/461/19

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду:

головуючий - Стратієнко Л.В.,

судді: Кролевець О.А., Ткач І.В.,

за участю секретаря судового засідання - Юдицького К.О.;

за участю представників:

позивача - не з`явився,

відповідача - Яшина В.Ю.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні касаційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Мейсон Ентертеймент"

на рішення Господарського суду Житомирської області

(суддя - Кравець С.Г.)

від 18.09.2019

та постанову Північно-західного апеляційного господарського суду

(головуючий - Грязнов В.В., судді - Бучинська Г.Б., Розізнана І.В.)

від 10.12.2019,

у справі за позовом ОСОБА_1 ,

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Мейсон Ентертеймент"

про визнання недійсними рішень загальних зборів учасників,

В С Т А Н О В И В:

у травні 2019 року ОСОБА_1 звернувся до Господарського суду Житомирської області з позовом про визнання недійсними рішень позачергових загальних зборів учасників ТОВ «Мейсон Ентертеймент», оформлених протоколом від 17.04.2019.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що відповідачем порушено порядок скликання та проведення позачергових загальних зборів товариства, позивач як учасник товариства не був присутній на зборах 17.04.2019. Відтак, рішення оформлені протоколом позачергових загальних зборів учасників від 17.04.2019 є недійсними.

Рішенням Господарського суду Житомирської області від 18.09.2019, залишеним без змін постановою Північно-західного апеляційного господарського суду від 10.12.2019, позов задоволено. Визнано недійсними рішення загальних зборів учасників ТОВ "Мейсон Ентертеймент", оформлені протоколом від 17.04.2019.

Приймаючи рішення, господарські суди дійшли висновків, що загальні збори учасників ТОВ "Мейсон Ентертеймент" проведені 17.04.2019 з порушеннями прав позивача, оскільки ухвалені з порушеннями вимог закону та положень статуту ТОВ «Мейсон Ентертеймент» щодо порядку скликання та проведення загальних зборів, що позбавило позивача можливості підготуватися до розгляду питань порядку денного зборів та ознайомитись з документами, пов`язаними з питаннями порядку денного загальних зборів.

У січні 2020 року ТОВ "Мейсон Ентертеймент" подало касаційну скаргу, в якій просить скасувати вказані рішення і прийняти нове рішення, яким відмовити в задоволенні позову.

Підставами для скасування судових рішень відповідач зазначає неправильне застосування норм матеріального права та порушення норм процесуального права судами першої та апеляційної інстанції. На думку скаржника, не всі порушення законодавства, допущені під час скликання та проведення загальних зборів господарського товариства, є підставою для визнання недійсними прийнятих на них рішень. Позивачем не доведено, що оспорювані у справі рішення загальних зборів порушують його права.

У відзиві на касаційну скаргу позивач вважає постанову апеляційного суду та рішення місцевого суду законними та обґрунтованими, просить залишити їх без змін. Зазначає, що ТОВ "Мейсон Ентертеймент" позбавило його права на ознайомлення з документами та інформацією, необхідними для розгляду питань порядку денного позачергових загальних зборів учасників 17.04.2019, зокрема щодо господарської діяльності товариства. Головою зборів учасників 17.04.2019 був обраний директор товариства, що є порушенням п. 11.9 статуту ТОВ "Мейсон Ентертеймент".

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст