Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Ухвала КГС ВП від 27.02.2018 року у справі №904/5974/16

Ухвала КГС ВП від 27.02.2018 року у справі №904/5974/16

31.05.2020
Автор:
Переглядів : 211

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25 квітня 2018 року

м. Київ

Справа № 904/5974/16

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду:

Берднік І.С. - головуючого, Міщенка І.С., Сухового В.Г.,

за участю секретаря судового засідання - Корнієнко О.В.,

за участю представників:

Нікопольської міської ради - Вінтоняка Д.В.,

Товариства з обмеженою відповідальністю "Міський оздоровчий

центр водної реабілітації, фізкультури та відпочинку" - не з'явився,

Відділу Держгеокадастру у місті Нікополі - не з'явився,

Нікопольського регіонального управління водних ресурсів - не з'явився,

Генеральної прокуратури України - Клюге Л.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні касаційні скарги Нікопольської міської ради та Товариства з обмеженою відповідальністю "Міський оздоровчий центр водної реабілітації, фізкультури та відпочинку"

на постанову Дніпропетровського апеляційного господарського суду від 25.10.2017 (у складі колегії суддів: Вечірко І.О. (головуючий), Березкіна О.В., Дарміна М.О.)

та рішення Господарського суду Дніпропетровської області від 04.10.2016 (суддя Мартинюк С.В.)

у справі за позовом Першого заступника керівника Нікопольської місцевої прокуратури Дніпропетровської області

до Нікопольської міської ради, Товариства з обмеженою відповідальністю "Міський оздоровчий центр водної реабілітації, фізкультури та відпочинку",

за участю третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору: Відділу Держгеокадастру у місті Нікополі, Нікопольського регіонального управління водних ресурсів,

про скасування рішення Нікопольської міської ради та зобов'язання повернути земельну ділянку,

ВСТАНОВИВ:

Перший заступник керівника Нікопольської місцевої прокуратури Дніпропетровської області звернувся до Господарського суду Дніпропетровської області з позовом до Нікопольської міської Ради Дніпропетровської області та Товариства з обмеженою відповідальністю "Міський оздоровчий центр водної реабілітації, фізкультури та відпочинку" (далі - ТОВ "Міський оздоровчий центр водної реабілітації, фізкультури та відпочинку") про: - визнання протиправним та скасувати рішення Нікопольської міської ради від 26.02.2016 № 48-5/УШ "Про надання ТОВ "Міський оздоровчий центр водної реабілітації, фізкультури та відпочинку" в постійне користування земельної ділянки по АДРЕСА_1 для розміщення оздоровчого центру водної реабілітації та фізкультури"; - зобов'язання ТОВ "Міський оздоровчий центр водної реабілітації, фізкультури та відпочинку" повернути земельну ділянку (кадастровий номер НОМЕР_1) загальною площею 0,9969 га земель комунальної власності, розташовану за адресою: м. Нікополь, АДРЕСА_1, Нікопольській міській раді за актом приймання - передачі земельної ділянки.

Позов обґрунтовано тим, що оспорюваним рішення міської ради всупереч вимог законодавства надано в постійне користування ТОВ "Міський оздоровчий центр водної реабілітації, фізкультури та відпочинку" земельну ділянку в межах прибережної захисної смуги Каховського водосховища - водного об'єкту, що має загальнодержавне значення.

Рішенням господарського суду Дніпропетровської області від 04.10.2016 позов задоволено. Визнано протиправним та скасовано рішення Нікопольської міської ради від 26.02.2016 № 48-5/VII "Про надання ТОВ "Міський оздоровчий центр водної реабілітації, фізкультури та відпочинку" в постійне користування земельної ділянки по АДРЕСА_1 для розміщення оздоровчого центру водної реабілітації та фізкультури". Зобов'язано ТОВ "Міський оздоровчий центр водної реабілітації, фізкультури та відпочинку" повернути Нікопольській міській раді земельну ділянку (кадастровий номер НОМЕР_1) загальною площею 0,9969 га земель комунальної власності, розташовану за адресою: м. Нікополь, АДРЕСА_1, за актом приймання-передачі земельної ділянки.

Місцевий суд мотивував свої висновки тим, що оскільки оспорюваним рішенням міської ради було надано ТОВ "Міський оздоровчий центр водної реабілітації, фізкультури та відпочинку" у постійне користування земельну ділянку, яка є ділянкою водоохоронної зони (прибережної захисної смуги), в той час як вказане Товариство не віднесено до переліку осіб, які мають право отримувати у постійне користування земельні ділянки водного фонду, то зазначене рішення міської ради суперечить вимогам закону. Крім того, місцевим судом зазначено, що оспорюваним рішенням міської ради визначено інший вид цільового призначення відповідної земельної ділянки.

Постановою Дніпропетровського апеляційного господарського суду від 25.10.2017 рішення Господарського суду Дніпропетровської області від 04.10.2016 залишено без змін.

Суд апеляційної інстанції в цілому погодився з мотивами, викладеними в рішенні місцевого суду, однак вказав про помилковість висновків суду першої інстанції щодо зміни цільового призначення земельної ділянки оспорюваним рішенням міської ради.

Не погоджуючись з висновками судів попередніх інстанцій, 10.11.2017 Нікопольська міська рада і 13.11.2017 ТОВ "Міський оздоровчий центр водної реабілітації, фізкультури та відпочинку" звернулись з касаційними скаргами, в яких, посилаючись на порушення норм матеріального та процесуального права, просять постанову Дніпропетровського апеляційного господарського суду від 25.10.2017 та рішення Господарського суду Дніпропетровської області від 04.10.2016 скасувати, та прийняти нове рішення, яким у задоволенні позову відмовити в повному обсязі.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст