Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова КГС ВП від 24.11.2022 року у справі №908/3334/21

Постанова КГС ВП від 24.11.2022 року у справі №908/3334/21

24.11.2022
Автор:
Переглядів : 154

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

24 листопада 2022 року

м. Київ

Справа № 908/3334/21

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду:

Банаська О. О. - головуючого, Картере В. І., Пєскова В. Г.,

за участю секретаря судового засідання Солоненко А. В.

учасники справи не з`явилися

розглянув у відкритому судовому засіданні касаційну скаргу Публічного акціонерного товариства акціонерний банк "Укргазбанк"

на постанову Центрального апеляційного господарського суду від 20.06.2022

у складі колегії суддів: Чередка А. Є. - головуючого, Коваль Л. А., Мороза В. Ф.

та ухвалу Господарського суду Запорізької області від 23.12.2021

у складі судді Ніколаєнка Р. А.

у справі за заявою ОСОБА_1

про неплатоспроможність

ІСТОРІЯ СПРАВИ

Вступ

1. Фізична особа звернулася до господарського суду із заявою про відкриття провадження у справі про її неплатоспроможність з урахуванням особливостей визначених пунктом 5 розділу "Прикінцеві та перехідні положення" Кодексу України з процедур банкрутства (далі - КУзПБ), а саме через неможливість сплачувати наявну заборгованість перед Банком, що виникла до дня введення в дію цього Кодексу, за кредитом в іноземній валюті, який забезпечений іпотекою квартири, що є єдиним місцем проживання сім`ї боржника.

2. Додатком до заяви Фізична особа долучила план реструктуризації, згодом подавши його до суду в уточненій формі (станом на дату відкриття провадження у справі про неплатоспроможність), в якому, з-поміж іншого, на суму реструктуризованого зобов`язання визначеного в порядку пункту 5 розділу "Прикінцеві та перехідні положення" КУзПБ провела разове нарахування відсоткової ставки у розмірі українського індексу ставок за дванадцятимісячними депозитами фізичних осіб у гривні, збільшеного на 1 процентний пункт.

3. Суд першої інстанції, з висновками якого погодився апеляційний господарський суд, за результатами підготовчого засідання відкрив провадження у справі про неплатоспроможність Фізичної особи та затвердив план реструктуризації боргів, визнавши заяву про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність та план реструктуризації такими, що відповідають вимогам пункту 5 розділу "Прикінцеві та перехідні положення" КУзПБ.

4. Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду, розглядаючи касаційну скаргу Банку, має вирішити питання:

- який порядок визначення реструктуризованого зобов`язання боржника при зменшенні розміру вимог забезпеченого кредитора в порядку абзаців восьмого - дванадцятого пункту 5 розділу "Прикінцеві та перехідні положення" КУзПБ?

- який порядок нарахування на реструктуризоване зобов`язання боржника відсоткової ставки, визначеної абзацами тринадцятим, шістнадцятим пункту 5 розділу "Прикінцеві та перехідні положення" КУзПБ - разовий чи щомісячний платіж?

5. Верховний Суд вважає помилковим висновок суду першої інстанції, з яким погодився апеляційний господарський суд, про наявність підстав для відкриття провадження у справі про неплатоспроможність та затвердження плану реструктуризації боргів боржника, який передбачає разовий платіж на реструктуризоване зобов`язання боржника, виходячи з такого.

Короткий зміст і підстави наведених у заяві вимог

6. 17.11.2021 до Господарського суду Запорізької області надійшла заява ОСОБА_1 (далі - ОСОБА_1 , боржник) про відкриття провадження у справі про її неплатоспроможність.

7. В обґрунтування вимог заяви ОСОБА_1 посилається на неможливість погашення заборгованості стягнутої з неї на користь Публічного акціонерного товариства акціонерний банк "Укргазбанк" (далі - АТ АБ "Укргазбанк", банк, кредитор, скаржник) згідно рішення суду від 11.05.2011 у справі № 0827/2-691/11, яка виникла до дня введення в дію КУзПБ, за кредитом в іноземній валюті, забезпеченим іпотекою квартири, що є єдиним місцем проживання боржника та членів її родини (матері та неповнолітнього сина).

Фактичні обставини справи, установлені судами попередніх інстанцій

8. 09.06.2008 між ОСОБА_1 (позичальник) та Відкритим акціонерним товариством Акціонерний банк "Укргазбанк", правонаступником якого є АТ АБ "Укргазбанк" (банк), укладено кредитний договір № 237/04/4 згідно умов пункту 1.1 якого банком надано позичальнику кредит в сумі 30 000,00 доларів США на строк з 09.06.2008 по 08.06.2020 зі сплатою процентів за користування кредитом, виходячи із 13,8 % річних.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст