Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова КГС ВП від 24.01.2024 року у справі №917/458/23

Постанова КГС ВП від 24.01.2024 року у справі №917/458/23

24.01.2024
Автор:
Переглядів : 68

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

24 січня 2024 року

м. Київ

cправа № 917/458/23

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду:

Мачульський Г. М. - головуючий, Рогач Л. І., Могил С. К.,

секретар судового засідання Лихошерст І. Ю.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні касаційну скаргу Публічного акціонерного товариства «Транснаціональна фінансово-промислова нафтова компанія «Укртатнафта»

на постанову Східного апеляційного господарського суду від 16.10.2023 (колегія суддів: Гетьман Р. А. - головуючий, Россолов В. В., Склярук О. І.) та рішення Господарського суду Полтавської області від 11.07.2023 (суддя Ореховська О. О.)

за позовом Акціонерного товариства «Ексімнафтопродукт»

до Публічного акціонерного товариства «Транснаціональна фінансово-промислова нафтова компанія «Укртатнафта»,

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні позивача - Міністерство енергетики України,

про зобов`язання виконати умови договору,

за участю:

позивача: Петрова А.М. (адвокат)

відповідача: Козачук О.А. (адвокат),

ВСТАНОВИВ:

1 Короткий зміст позовних вимог

1.1 Акціонерне товариство «Ексімнафтопродукт» (далі - АТ «Ексімнафтопродукт») звернулося до суду з позовом до Публічного акціонерного товариства «Транснаціональна фінансово-промислова нафтова компанія «Укртатнафта» (далі - ПАТ «Укртатнафта»), у якому просило зобов`язати відповідача виконати умови пункту 2.1.3 договору про надання послуг від 12.01.2022 № 14/10/2120 (далі - Договір від 12.01.2022), шляхом надання позивачу документів щодо митного оформлення вантажу - «нафта сира «AZERI LIGHT CRUDE OIL», що надійшов на судні SILVER вантажовласника Компанії «SOCAR TRADING SA», у кількості 53 652 397 кг (далі - вантаж).

1.2 Позовні вимоги обґрунтовані неналежним виконанням відповідачем договірних зобов`язань в частині забезпечення позивача на його запит всіма необхідними транспортними та іншими документами, що стосуються товару, зокрема, щодо митного оформлення вантажу.

2 Короткий зміст судових рішень

2.1 Рішенням Господарського суду Полтавської області від 11.07.2023, залишеним без змін постановою Східного апеляційного господарського суду від 16.10.2023, позов задоволено.

2.2 Судові рішення мотивовані тим, що відповідач всупереч умовам Договору від 12.01.2022 докази надання документів щодо митного оформлення вантажу не надав, у зв`язку з чим порушено право позивача на отримання документів, що стосуються вказаного вантажу.

3 Короткий зміст касаційної скарги та позиція інших учасників справи

3.1 У касаційній скарзі ПАТ «Укртатнафта», посилаючись на неправильне застосування судами норм матеріального і порушення норм процесуального права, просить скасувати вищевказані судові рішення та ухвалити нове про відмову в задоволенні позову.

3.2 Відповідач вважає, що суди не врахували правових висновків, які викладено у постановах Верховного Суду, щодо застосування статей 15, 16 Цивільного кодексу України (далі - ЦК України), статті 20 Господарського кодексу України (далі - ГК України).

3.3 Також ПАТ «Укртатнафта» з посиланням на приписи пункту 3 частини 2 статті 287 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України) зазначає про відсутність висновку Верховного Суду щодо питання застосування частини 1 статті 129, частини 3 статті 75 Митного кодексу України.

3.4 За твердженням відповідача, суди прийняли рішення про права, інтереси та обов`язки особи, яка не була залучена до участі у справі, що згідно з пунктом 4 частини 2 статті 287 та пункту 8 частини 1 статті 310 ГПК України є підставою для скасування ухвалених рішень. При цьому ПАТ «Укртатнафта» зазначає про те, що суди попередніх інстанцій вирішили питання про права, інтереси та обов`язки Компанії «SOCAR TRADING SA» та Енергетичної митниці державної митної служби України.

3.5 Поданий представником позивача - адвокатом Петровою А. М. відзив на касаційну скаргу не може бути прийнятий судом касаційної інстанції до розгляду з наступних підстав.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст