Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Ухвала КГС ВП від 26.03.2018 року у справі №902/474/16

Ухвала КГС ВП від 26.03.2018 року у справі №902/474/16

01.06.2020
Автор:
Переглядів : 146

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23 травня 2018 року

м. Київ

Справа № 902/474/16

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду:

Селіваненка В.П. (головуючий), Булгакової І.В. і Пількова К.М.,

за участю секретаря судового засідання Поліщук Ю.В.,

учасники справи:

позивач - товариство з обмеженою відповідальністю "Терра Фуд",

представник позивача - Удовенко К.С. - адвокат (посвідчення від 24.09.2009 № 4098/10),

відповідач - Вінницьке обласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України,

представник відповідача - Кравченко О.К. (за довіреністю від 20.03.2018 № 21/18),

розглянув касаційну скаргу товариства з обмеженою відповідальністю "Терра Фуд"

на рішення господарського суду Вінницької області від 11.09.2017

(головуючий суддя - Банасько О.О.) та

постанову Рівненського апеляційного господарського суду від 28.11.2017

(головуючий - суддя Маціщук А.В., судді: Олексюк Г.Є. і Петухов М.Г.)

у справі № 902/474/16

за позовом товариства з обмеженою відповідальністю "Терра Фуд"

до Вінницького обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України

про визнання недійсним та скасування рішення від 31.03.2016 №25-рш.

За результатами розгляду касаційної скарги Касаційний господарський суд

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Терра Фуд" (далі - Позивач) звернулося до господарського суду Вінницької області з позовом до Вінницького обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України (далі - територіальне відділення АМК) про визнання недійсним та скасування рішення адміністративної колегії територіального відділення АМК від 31.03.2016 № 25-рш "Про порушення законодавства про захист від недобросовісної конкуренції" у справі № 03-18/40-15 (далі - Рішення № 25-рш).

Рішенням господарського суду Вінницької області від 11.09.2017, залишеним без змін постановою Рівненського апеляційного господарського суду від 28.11.2017, у позові відмовлено.

Судові рішення попередніх інстанцій зі справи з посиланням, зокрема, на приписи статті 59 Закону України "Про захист економічної конкуренції", статті 151 Закону України "Про захист від недобросовісної конкуренції" мотивовано відсутністю правових підстав для визнання недійсним Рішення № 25-рш.

У касаційній скарзі до суду касаційної інстанції Позивач просить скасувати оскаржувані судові рішення з даної справи і прийняти нове рішення, яким позов задовольнити. Скаргу мотивовано тим, що: постанову Рівненського апеляційного господарського суду від 28.11.2017 прийнято з неправильним застосуванням норм матеріального права та порушенням норм процесуального права; судами попередніх інстанцій безпідставно зазначено, що сир твердий виробництва Позивача містить складові, які є продуктами переробки та не є природними, на підставі неправильного тлумачення і ототожнення понять "натуральний" та "необроблений", причому поняття терміну "натуральний" не врегульовано нормативно-правовими актами законодавства України; суди попередніх інстанцій всупереч вимогам статті 43 Господарського процесуального кодексу України (в редакції, чинній до 15.12.2017) не здійснили належної оцінки доказів, що містяться у справі.

У відзиві на касаційну скаргу територіальне відділення АМК просить оскаржувані судові рішення залишити без змін, а скаргу - без задоволення, зазначаючи, зокрема, що розміщення на упаковках сиру твердого напису "Тільки натуральне 100%" інформує споживачів про те, що даний продукт виготовлений з натуральних компонентів без додавання консервантів, барвників, інших хімічних сполук і є натуральним у конкретно вказаного виробника. Інформація про натуральність продукту приваблює споживачів. Якщо під час рекламування сиру твердого під торговою маркою "Ферма" Позивач буде використовувати напис "Тільки натуральне 100%", зазначене може створити у споживачів уявлення про переваги цієї продукції у порівнянні з аналогічною продукцією інших виробників.

Перевіривши на підставі встановлених попередніми судовими інстанціями обставин справи правильність застосування ними норм матеріального права, заслухавши доповідь судді-доповідача, пояснення представників учасників справи, Касаційний господарський суд дійшов висновку про відсутність підстав для задоволення касаційної скарги з огляду на таке.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст