Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Ухвала КГС ВП від 25.03.2018 року у справі №908/1064/17

Ухвала КГС ВП від 25.03.2018 року у справі №908/1064/17

01.06.2020
Автор:
Переглядів : 191

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 травня 2018 року

м. Київ

Справа № 908/1064/17

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду:

Дроботової Т.Б. - головуючого, Пількова К.М., Чумака Ю.Я.,

секретар судового засідання - Підгірська Г.О.,

за участю представників:

прокуратури - Яговдік С.М., Бескровний М.О.,

позивачів - Сорока А.В.,

відповідачів - не з'явилися,

розглянувши у відкритому судовому засіданні касаційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Укрзапчасть"

на постанову Донецького апеляційного господарського суду від 23.11.2017 (судді: Склярук О.І., Дучал Н.М., Мартюхін Н.О.) та рішення Господарського суду Запорізької області від 08.08.2017 (суддя Боєва О.С.) у справі № 908/1064/17

за позовом Військового прокурора Запорізького гарнізону Південного регіону України в інтересах держави в особі Міністерства оборони України та Державного підприємства Міністерства оборони України "Запорізький автомобільний ремонтний завод" (Військова частина А0652)

до Кирилівської селищної ради Якимівського району Запорізької області та Товариства з обмеженою відповідальністю "Укрзапчасть"

про визнання договору оренди землі недійсним та повернення земельної ділянки,

В С Т А Н О В И В:

У травні 2017 року Військовий прокурор Запорізького гарнізону Південного регіону України в інтересах держави в особі Міністерства оборони України та Державного підприємства Міністерства оборони України "Запорізький автомобільний ремонтний завод (Військова частина А0652) - (далі - ДП "Запорізький автомобільний ремонтний завод") звернувся до Господарського суду Запорізької області з позовом до Кирилівської селищної ради Якимівського району Запорізької області та Товариства з обмеженою відповідальністю "Укрзапчасть" (далі - ТОВ "Укрзапчасть") про визнання недійсним договору оренди земельної ділянки від 16.02.2007 (далі - договір від 16.02.2007), укладеного між відповідачами щодо земельної ділянки площею 1 га, розташованої в межах смт Кирилівка Якимівського району Запорізької області по вул. Коса Пересип (кадастровий номер 2320355400:10:003:0075), та зобов'язання ТОВ "Укрзапчасть" повернути Міністерству оборони України зі складанням акта прийому-передачі зазначену земельну ділянку, на підставі статей 13, 18, 77, 92, 93, 116, 123 Земельного кодексу України, статей 203, 215, 216, 386 Цивільного кодексу України, статей 207, 208 Господарського кодексу України, статей 2, 4, 6, 15 Закону України "Про оренду землі", статей 1, 4 Закону України "Про використання земель оборони".

Позов обґрунтовано незаконністю передачі Кирилівською селищною радою в оренду ТОВ "Укрзапчасть" земельної ділянки площею 1 га за рахунок земель державної власності, яка за цільовим призначенням належить до земель оборони, що встановлено судами у справах № 908/2867/13, № 908/2846/13.

У відзиві на позов ТОВ "Укрзапчасть" заперечило проти його задоволення, послалося на недоведеність матеріалами справи того, що спірна земельна ділянка входить до складу земель оборони, а саме земельної ділянки, яка згідно з державним актом на право постійного користування землею від 1981 року серії надавалася у постійне користування попередникові ДП "Запорізький автомобільний ремонтний завод", та акцентував, що спірна земельна ділянка визначена межами на місцевості, натомість земельна ділянка, площею 3 га, передана 402 воєнному заводу ГСП-161 (правонаступником якого наразі є ДП "Запорізький автомобільний ремонтний завод"), не має чітких меж на місцевості, не визначено її координат. Відповідач також зазначив, що ним було отримано спірну земельну ділянку у користування у відповідності до норм законодавства. Крім того він вважав, що цей позов подано прокурором з пропуском встановленого законом загального строку позовної давності.

Рішенням Господарського суду Запорізької області від 08.08.2017 позов задоволено. Визнано недійсним договір оренди земельної ділянки від 16.02.2007, укладений між Кирилівською селищною радою Якимівського району Запорізької області та ТОВ "Укрзапчасть" щодо земельної ділянки площею 1,0 га, розташованої в межах смт Кирилівка Якимівського району Запорізької області по вул. Коса Пересип (кадастровий номер 2320355400:10:003:0075). Зобов'язано ТОВ "Укрзапчасть" повернути Міністерству оборони України зі складанням акта прийому-передачі зазначену земельну ділянку. Здійснено розподіл судових витрат.

Мотивуючи судове рішення, місцевий господарський суд виходив із незаконності передачі Кирилівською селищною радою в оренду ТОВ "Укрзапчасть" спірної земельної ділянки, яка належить до земель оборони, та послався на судові рішення у справах № 908/2867/13, № 908/2846/13. Суд встановив, що строк позовної давності у цьому випадку не сплив.

Постановою Донецького апеляційного господарського суду від 23.11.2017 рішення Господарського суду Запорізької області від 08.08.2017 залишено без змін із тих же підстав, а апеляційну скаргу ТОВ "Укрзапчасть" - без задоволення.

Не погоджуючись із висновками господарських судів попередніх інстанцій, ТОВ "Укрзапчасть" подало касаційну скаргу, в якій просить скасувати постанову Донецького апеляційного господарського суду від 23.11.2017 і рішення Господарського суду Запорізької області від 08.08.2017 та прийняти нове рішення про відмову у позові.

Підставами для скасування оскаржених судових рішень у справі скаржник зазначає порушення норм матеріального і процесуального права, посилаючись на недоведеність того, що спірна земельна ділянка відноситься до земель оборони, та зазначаючи про пропуск строку позовної давності у цьому випадку при зверненні із позовом.

Від Військового прокурора Запорізького гарнізону надійшов відзив на касаційну скаргу, в якому він просить залишити оскаржені судові рішення без змін, а касаційну скаргу - без задоволення як необґрунтовану, посилаючись, зокрема, на те, що обставини незаконності винесення органом виконавчої влади розпорядження про скасування державного акта на право постійного користування землею від 1981 року під розміщення бази відпочинку "Дельфін", вилучення 3 га та передачу її до земель запасу Кирилівської селищної ради, а також незаконність рішення Кирилівської селищної ради від 30.01.2007 № 11 були предметом розгляду Господарського суду Запорізької області у справах № 908/2846/13, № 908/2867/13; та наголошуючи, що строк позовної давності при зверненні із цим позовом не пропущено.

Міністерство оборони України у відзиві на касаційну скаргу просило залишити без змін судові рішення, а касаційну скаргу - без задоволення, стверджуючи, що спірна земельні ділянка належить до земель оборони і була незаконно передана в оренду відповідачеві за оспорюваним договором та зазначаючи про помилковість доводів касаційної скарги про пропуск строку позовної давності.

Заслухавши суддю-доповідача, пояснення представників учасників справи, дослідивши наведені у касаційній скарзі доводи та заперечення на неї, перевіривши матеріали справи щодо правильності застосування судами першої та апеляційної інстанцій норм матеріального та процесуального права, колегія суддів вважає, що касаційна скарга не підлягає задоволенню з таких підстав.

Викладені у касаційній скарзі аргументи скаржника не можуть бути підставами для скасування оскаржених у справі судових рішень, оскільки вони суперечать дійсним обставинам справи та приписам чинного законодавства, не спростовують обґрунтованих висновків судів, фактично зводяться до переоцінки обставин, належно та повно встановлених судами, виходячи із такого.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст