Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Ухвала КГС ВП від 01.02.2018 року у справі №904/5469/17

Ухвала КГС ВП від 01.02.2018 року у справі №904/5469/17

30.05.2020
Автор:
Переглядів : 139

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 березня 2018 року

м. Київ

Справа № 904/5469/17

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду:

Жукова С.В. - головуючого, Білоуса В.В., Ткаченко Н.Г.,

за участю секретаря судового засідання - Корпусенка А.О.

за участю представника Товариства з обмеженою відповідальністю "ПІВНІЧ-ПЛЮС" - Діденка С.Н., адвокат, свідоцтво №448 від 12.06.2009, діє на підставі договору з довірителем.

розглянувши у відкритому судовому засіданні касаційну скаргу ліквідатора Товариства з обмеженою відповідальністю "ПІВНІЧ-ПЛЮС" арбітражного керуючого Пархоменко Т.В.

на постанову Дніпропетровського апеляційного господарського суду від 26.09.2017

(Головуючий суддя - Кузнецов В.О.; судді - Науменко І.М., Євстигнеєв О.С.)

за заявою Товариства з обмеженою відповідальністю "ПІВНІЧ-ПЛЮС"

про визнання банкрутом, -

ВСТАНОВИВ:

1. У провадженні господарського суду Дніпропетровської області знаходиться справа про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "ПІВНІЧ-ПЛЮС" (Далі - ТОВ "ПІВНІЧ-ПЛЮС"), порушена ухвалою місцевого господарського суду від 16.05.2017, в порядку ст. 94 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом"

Короткий зміст рішень судів першої та апеляційної інстанцій

2. Постановою господарського суду Дніпропетровської області від 03.08.2017 у даній справі ТОВ "ПІВНІЧ-ПЛЮС" визнано банкрутом, відкрито ліквідаційну процедуру у справі строком на 1 рік, до 03.08.2018, ліквідатором банкрута призначено арбітражного керуючого Пархоменко Тетяну Вікторівну.

3. Постанова місцевого господарського суду обґрунтована волевиявленням комітету кредиторів про звернення до господарського суду з клопотанням про визнання боржника банкрутом, відкриття ліквідаційної процедури та призначення ліквідатором боржника арбітражного керуючого Пархоменко Т.В., а також посиланням на те, що фінансове становище боржника під час процедури санації не відновлюється, інших пропозицій стосовно подальшого руху справи до суду не надійшло, зокрема затвердження мирової угоди.

4. Постановою Дніпропетровського апеляційного господарського суду від 26.09.2017 апеляційну скаргу Головного управління ДФС у Дніпропетровській області задоволено. Постанову господарського суду Дніпропетровської області від 03.08.2017р. у справі №904/5469/17 скасовано. Провадження у справі № 904/5469/17 про банкрутство ТОВ "ПІВНІЧ-ПЛЮС", м. Дніпро припинено.

5. Постанова апеляційного господарського суду мотивована тим, що:

5.1. в матеріалах справи відсутні відомості з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, внаслідок чого боржником не було виявлено наявність чи відсутність забезпечених кредиторів, що суперечить приписам ч.1 ст.94 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом";

5.2. судом першої інстанції не прийнято до уваги, що відповідно до вимог ч.7 ст.29 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", рішення комітету кредиторів має бути вмотивованим та прийнятим на підставі аналізу умов такого плану санації на предмет досягнення поставленої мети, тобто повинно містити викладення обставин та підстав, якими керувалися кредитори під час їх прийняття;

5.3. суд першої інстанції не дослідив, чи передбачає запропонований план санації строк відновлення платоспроможності боржника та чи містить він графік та джерела погашення вимог всіх кредиторів з урахуванням встановленої цим Законом черговості відповідно до ч.5 ст.29 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом";

5.4. в матеріалах справи відсутні будь-які докази того, що боржником виконані вимоги суду та надані оригінали витребуваних документів;

5.5. в матеріалах справи відсутні докази звернення боржником до відповідного контролюючого органу щодо отримання переліку рахунків юридичної особи боржника та відомостей про їх закриття.

5.6. встановивши факт безпідставного порушення провадження у справі про банкрутство ТОВ "Північ-плюс", колегія суддів суду другої інстанції дійшла висновку про припинення провадження у даній справі про банкрутство.

5.7. крім того, суд другої інстанції зазначив, що правовий статус Державної податкової інспекції як контролюючого органу, передбачений нормами цивільного та податкового законодавства, надає останньому, у даному випадку, право на апеляційне оскарження постанови господарського суду.

Короткий зміст вимог касаційної скарги з узагальненими доводами особи, яка подала касаційну скаргу

6. Ліквідатор ТОВ "ПІВНІЧ-ПЛЮС" арбітражний керуючий Пархоменко Т.В. звернувся з касаційною скаргою, в якій просить постанову суду апеляційної інстанції скасувати, прийняти нове рішення про припинення апеляційного провадження за апеляційною скаргою фіскального органу та залишити в силі постанову суду першої інстанції про визнання боржника банкрутом.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст