Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Ухвала КГС ВП від 17.12.2018 року у справі №922/1119/18

Ухвала КГС ВП від 17.12.2018 року у справі №922/1119/18

11.06.2020
Автор:
Переглядів : 202

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 січня 2019 року

м. Київ

Справа № 922/1119/18

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду: Баранець О.М. - головуючий, Мамалуй О.О., Стратієнко Л.В.,

за участю секретаря судового засідання Низенко В.Р.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні касаційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Торговий дім "Главмаш"

на постанову Східного апеляційного господарського суду

у складі колегії суддів: Тихий П.В., Россолов В.В., Склярук О.І.

від 21.11.2018

за позовом Заступника прокурора Запорізької області - начальника управління представництва інтересів громадянина або держави в суді в інтересах держави в особі Департаменту капітального будівництва Запорізької обласної державної адміністрації

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Торговий дім "Главмаш"

про стягнення 2 779 873,50 грн

за участю представників:

позивача: не з'явилися

відповідача: Жила А.А.

прокуратури: Збарих С.М.

ВСТАНОВИВ:

1. Короткий зміст позовних вимог.

У квітні 2017 року Заступник прокурора Запорізької області - начальник управління представництва інтересів громадянина або держави в суді звернувся до Господарського суду Харківської області з позовом в інтересах держави в особі Департаменту капітального будівництва Запорізької обласної державної адміністрації до Товариства з обмеженою "Торговий дім "Главмаш" про стягнення 2 779 873,50 грн, з яких:

- 1 787 700,00 грн - борг за договором про закупівлю робіт за державні кошти № 14/09-К від 20.09.2017;

- 992 173,50 грн - неустойка за період з 26.12.2017 по 15.04.2018 за неповернення попередньої оплати (авансу).

Позовні вимоги мотивовані тим, що відповідач в порушення абзацу 2 пункту 19 Порядку державного фінансування капітального будівництва, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України № 1764 від 27.12.2001, та умов договору про закупівлю робіт за державні кошти № 14/09-К від 20.09.2017 не повернув позивачу, як замовнику за договором, у визначені чинним законодавством та договором строки невикористану частину сплаченого позивачем авансу, підрядні роботи з реконструкції дренажного колектору паркової зони в заплаві р. Конка м. Пологи Запорізької області не виконав, у зв'язку з чим має повернути суму невикористаного авансу та сплатити передбачену договором неустойку за порушення строків повернення невикористаних сум авансу.

2. Короткий виклад обставин справи, встановлених судами попередніх інстанцій.

20.09.2017 року між Управлінням капітального будівництва Запорізької обласної державної адміністрації (замовник, відповідач) та Товариством з обмеженою відповідальністю "Торговий дім "Главмаш" (генпідрядник, позивач) був укладений договір про закупівлю робіт за державні кошти № 14/09-К (далі по тексту - договір, договір підряду), відповідно до пунктів 1.1., 1.2. якого замовник доручає, а генпідрядник зобов'язався за завданням замовника на свій ризик виконати відповідно до проектно-кошторисної документації і умов договору та здати у встановлений строк закінчені роботи з реконструкції дренажного колектору паркової зони в заплаві р. Конка м. Пологи Запорізької області, а замовник зобов'язався прийняти і оплатити роботи.

Відповідно до пунктів 3.1., 3.2. договору договірна ціна склала 5 959 000,00 грн, у тому числі ПДВ. Також, сторони домовилися, що встановлена договірна ціна є приблизною і може бути уточнена протягом усього строку виконання робіт при зміні норм законодавства у період будівництва, які впливають на вартість будівництва, зміні обсягів робіт, зміні вартості матеріальних та трудових ресурсів, зміні умов робіт, уточненні загально виробничих, адміністративних та інших витрат.

Відповідно до пункту 4.6. договору замовник може надати генпідряднику аванс на придбання матеріальних ресурсів у розмірі до 30% вартості річного обсягу робіт строком на 3 місяці. Генпідрядник, протягом 3 місяців з дня надходження коштів, як попередньої оплати, зобов'язаний підтвердити їх шляхом виконання робіт на суму не менше суми авансу, що підтверджується актами приймання виконаних робіт (форма КБ-2в). Невідпрацьовані протягом 3 місяців суми авансу повертаються замовнику у триденний термін (у разі, коли строк повернення авансу підпадає на кінець грудня поточного року, то невикористані протягом 3 місяців суми авансу повертаються замовнику у триденний термін, але не пізніше 25 грудня поточного року).

Відповідно до пунктів 5.2., 5.4. договору замовник передає в строк, не пізніше 3 (трьох) робочих днів після укладення цього договору генпідряднику на період виконання робіт і до їх закінчення затверджену проектно-кошторисну документацію, а також в строк не пізніше 3 (трьох) робочих днів після отримання дозвільних документів генпідряднику на період виконання робіт і до їх закінчення придатний для виконання робіт будівельний майданчик разом з усіма необхідними для користування ним документами. Передача будівельного майданчика та проектно-кошторисної документації оформлюється двостороннім актом прийому-передачі.

Відповідно до підпункту 6.1.1. договору генпідрядник має право вносити пропозиції замовнику щодо поліпшення проектних рішень, виконання робіт та оформлення документації.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст